Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2023,
6.52

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,21

149

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Sreda, 17. 5. 2023, 6.52

11 mesecev, 1 teden

348. DAN VOJNE V UKRAJINI

Rusi zadeli pomemben sistem zračne obrambe, ki so ga Ukrajinci prejeli z Zahoda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,21

149

protiraketni sistemi Patriot | Patriot je eden od številnih sofisticiranih sistemov zračne obrambe, ki jih je Zahod dobavil Ukrajini. | Foto Reuters

Patriot je eden od številnih sofisticiranih sistemov zračne obrambe, ki jih je Zahod dobavil Ukrajini.

Foto: Reuters

Rusija je zjutraj sporočila, da so njihove rakete med včerajšnjim napadom na Kijev uničile ameriški obrambni sistem Patriot. Ameriški uradnik, ki je želel ostati neimenovan, je sicer na drugi strani dejal, da je sistem poškodovan, vendar ni uničen, poroča Reuters. Premični sistem zračne obrambe Patriot velja za enega najnaprednejših na svetu. Uporablja se lahko proti letalom, balističnim in manevrirnim raketam.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

20.53
Kijev ob obisku Li Huija: Vztrajamo pri ozemeljski celovitosti Ukrajine
18.13 Madžarska: Blokirali bomo vojaško podporo Ukrajini, dokler bodo sankcije proti banki OTP
17.34 Erdogan: Pogodba o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja je podaljšana
17.05 Nemčija: Rusko premoženje bi lahko uporabili za plačilo ukrajinske vojne škode
14.44 Predsednica Nataša Pirc Musar pozdravila vzpostavitev registra škode v Ukrajini
11.00 Sistem zračne obrambe Patriot poškodovan v ruskem napadu
10.43 Ruski raketni napad na Mikolajev
7.43 Ukrajinci: Osvobodili smo 20 kvadratnih kilometrov okoli Bahmuta
7.38 Ruske sile zadele obrambni Patriot v Kijevu 
7.32 V Bahmutu umrl nekdanji ameriški specialni agent

20.53 Kijev ob obisku Li Huija: Vztrajamo pri ozemeljski celovitosti Ukrajine

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je danes na srečanju s posebnim kitajskim odposlancem Li Huijem v Kijevu poudaril pomen ozemeljske celovitosti svoje države, je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Ob tem je pohvalil pomen kitajskih prizadevanj za posredovanje v konfliktu v Ukrajini.  Dmitro Kuleba | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kuleba je "podrobno pojasnil načela za ponovno vzpostavitev stabilnega in pravičnega miru, ki temelji na spoštovanju suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine", po navedbah francoske tiskovne agencije AFP piše v izjavi ukrajinskega zunanjega ministrstva.

Ukrajinski zunanji minister je ob tem pohvalil pomen posredniške vloge Kitajske, med drugim tudi pri sporazumu, ki je omogočil obnovitev izvoza žita prek Črnega morja, in pri varnosti na področju jedrske energije. Strani sta se tudi dogovorili, da bosta "okrepili dialog o ključnih vprašanjih".

Kitajski posebni odposlanec Li Hui je v torek prispel v ukrajinsko prestolnico na dvodnevne pogovore s tamkajšnjimi oblastmi v okviru turneje po več evropskih državah, katere cilj je promocija kitajskega načrta za rešitev konflikta v Ukrajini.

Kitajski voditelj Ši Džinping si prizadeva, da bi bila njegova država nevtralna posrednica v konfliktu. Marca se je mudil v Moskvi, Kijeva pa doslej ni obiskal. Večkrat je bil deležen kritik, ker Kitajska ni neposredno obsodila ruskega napada na Ukrajino.

18.13 Madžarska: Blokirali bomo vojaško podporo Ukrajini, dokler bodo sankcije proti banki OTP

Madžarska bo blokirala naslednji obrok vojaške pomoči EU Ukrajini in vsak nov paket sankcij proti Rusiji, razen če Kijev črta madžarsko banko OTP s seznama vojnih sponzorjev, je v sredo dejal madžarski zunanji minister.

"Ne moremo dati zelene luči, dokler je OTP na črni listi," je dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto in dodal, da "enako velja v primeru sankcij". Madžarska ni odobrila izplačila naslednjega obroka vojaške pomoči Ukrajini iz Evropskega mirovnega sklada (EPF), saj je zahtevala zagotovila, da bodo sredstva prejele tudi druge regije, kot sta Balkan ali Severna Afrika.

EPF, ustanovljen leta 2021, je zunajproračunski instrument, namenjen krepitvi sposobnosti EU za preprečevanje konfliktov, gradnjo miru in krepitev mednarodne varnosti. EU je doslej za vojaško podporo Ukrajini namenila skupno okoli 3,6 milijarde evrov.

Madžarska, ki je članica EU in Nata, je zavrnila dobavo kakršnekoli vojaške opreme sosednji Ukrajini in večkrat kritizirala sankcije EU proti Rusiji, a je na koncu vseeno podprla vse doslej dogovorjene ukrepe.

17.34 Erdogan: Pogodba o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja je podaljšana

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan trdi, da so pogodbo o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja podaljšali za dodatna dva meseca. Sporazum, ki je omogočal varen izvoz ukrajinskega blaga po morju, bi se sicer iztekel jutri. Pogovori so trajali ves dan, potem ko jih je Rusija sprva zavrnila.

"Želim vam sporočiti dobre novice. S prizadevanji naše države, podporo naših ruskih prijateljev in prispevkom naših ukrajinskih prijateljev je bil sporazum glede črnomorskega žita podaljšan še za dva meseca," je dejal turški predsednik.

Združeni narodi in Turčija so julija lani posredovali pri reševanju svetovne prehranske krize, ki jo je zaostrila vojna v Ukrajini. Danes je zadnja ladja, ki je bila še zajeta v dosedanji pogodbi, zapustila Ukrajino in se odpravila proti Turčiji.

17.05 Nemčija: Rusko premoženje bi lahko uporabili za plačilo ukrajinske vojne škode

Nemške oblasti pravijo, da bi rusko premoženje lahko uporabili za plačilo vojne škode Ukrajini.

Nemška vlada razmišlja o vrsti mehanizmov za povračilo škode, rusko premoženje pa je ena od poti, ki jo preučujejo, je dejal tiskovni predstavnik.

Novica prihaja po tem, ko so se evropski voditelji, vključno z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, na srečanju v Reykjaviku ta teden dogovorili o vzpostavitvi registra vojne škode v Ukrajini.

14.44 Predsednica Nataša Pirc Musar pozdravila vzpostavitev registra škode v Ukrajini

Podprla je prizadevanja, da bi odgovorni za zločine v Ukrajini zanje tudi odgovarjali. Kot pomemben korak pri tem je Pirc Musarjeva izpostavila vzpostavitev registra škode v Ukrajini.

To je po navedbah iz njenega urada dejala v splošni razpravi na vrhu v islandski prestolnici Reykjavik, s katerega so medtem sporočili, da so v okviru Sveta Evrope (SE) vzpostavili register škode, ki jo je v Ukrajini povzročila ruska agresija. Sporočili so tudi, da je Slovenija med 40 od 46 držav članic Sveta Evrope, ki so ga podprle.

11.00 Sistem zračne obrambe Patriot poškodovan v ruskem napadu

Ameriški protiraketni obrambni sistem Patriot je bil poškodovan v ruskem napadu, sta za Reuters povedala dva ameriška uradnika, vendar ni bil uničen.

Sistem Patriot je ena od številnih sofisticiranih enot zračne obrambe, ki jih je Zahod dobavil Ukrajini za obrambo pred ruskimi zračnimi napadi, usmerjenimi na infrastrukturo in elektrarne.

Eden od ameriških uradnikov, ki je želel ostati anonimen, je dejal, da Washington in Kijev že razpravljata o najboljšem načinu za popravilo sistema in da na tej točki ni videti, da bo sistem treba odstraniti iz Ukrajine.

Patriot velja za enega najnaprednejših ameriških sistemov zračne obrambe. Običajno vključuje lanserje skupaj z radarji in drugimi podpornimi vozili.

10.43 Ruski raketni napad na Mikolajev

Ukrajinska televizija Suspilne poroča, da so ruske sile sinoči z raketami napadle Mikolajev. Zadeli so nakupovalno središče, v napadu pa sta bila delno uničena avtomobilski salon in industrijski obrat. Poškodovani so bili stanovanjski objekti in trgovine.

Danes zjutraj so ruske sile obstreljevale tudi bolnišnico v Berislavu v regiji Herson. Bolnišnica je poškodovana, od bolnikov pa ni bil poškodovan nihče. Včeraj je ruska vojska v regiji Herson izstrelila več kot 400 granat in pri tem ranila sedem ljudi.

7.43 Ukrajinci: Osvobodili smo 20 kvadratnih kilometrov okoli Bahmuta

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh osvobodile okoli 20 kvadratnih kilometrov ozemlja izpod ruskih sil okoli vzhodnega Bahmuta, je sinoči sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Malyar

"Sovražniki postopoma napredujejo v Bahmutu in s topništvom popolnoma uničujejo mesto. Poleg tega sovražnik privablja profesionalne padalce. Hudi boji se nadaljujejo z mešanimi rezultati. V trenutni situaciji se naši vojaki trudijo po svojih najboljših močeh in celo več kot to," je dejala.

 7.38 Ruske sile zadele obrambni Patriot v Kijevu 

Rusija je zjutraj sporočila, da so njihove rakete zadele obrambni sistem Patriot v Kijevu. Uradnik iz ZDA pravi, da je sistem Patriot, izdelan v ZDA poškodovan, vendar ne uničen.

ZDA še ocenjujejo obseg škode, je za CNN povedal neimenovani uradnik. Ocena bo določila, ali je treba sistem v celoti umakniti ali ga lahko popravijo. 

7.32 V Bahmutu umrl nekdanji ameriški specialni agent

Ameriškega vojaka specialnih enot Nicholasa Maimerja so ta teden ubile ruske sile v vzhodnem ukrajinskem mestu Bahmut, ki ga redna ruska vojska in plačanci skupine Wagner že skoraj eno leto obupno poskušajo zavzeti.

Njegovo smrt je potrdil tesen prijatelj in ustanovitelj nepridobitne organizacije, ki deluje v Ukrajini. Upokojeni narednik Maimer je bil v zgradbi v Bahmutu, ki se je zrušila, potem ko jo je zadel topniški ogenj, je povedal upokojeni polkovnik Perry Blackburn.

Ukrajinski tank
Novice Je to ukrajinska pot k zmagi?
Emmanuel Macron
Novice Macron: Odpiramo vrata za usposabljanje ukrajinskih vojaških pilotov #video
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski odločno zavrnil Trumpovo jezikanje
Zelenski in papež Frančišek
Novice Zelenski se je sestal s papežem Frančiškom #video
Ne spreglejte