Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2024,
7.25

Osveženo pred

3 ure, 11 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Natisni članek

anketa soočenje Donald Trump Kamala Harris volitve ZDA

Petek, 13. 9. 2024, 7.25

3 ure, 11 minut

Donald Trump zavrnil možnost drugega televizijskega soočenja s Kamalo Harris

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
soočenje Trump in Harris | Anketa televizije CNN je ugotovila, da je 63 odstotkov gledalcev pripisalo zmago Kamali Harris, anketa YouGov je ugotovila njeno zmago s 54 odstotki proti 31, anketa konservativnega časopisa New York Post pa s 50 proti 29 odstotkom. | Foto Reuters

Anketa televizije CNN je ugotovila, da je 63 odstotkov gledalcev pripisalo zmago Kamali Harris, anketa YouGov je ugotovila njeno zmago s 54 odstotki proti 31, anketa konservativnega časopisa New York Post pa s 50 proti 29 odstotkom.

Foto: Reuters

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v četrtek zavrnil možnost drugega predvolilnega televizijskega soočenja z demokratsko kandidatko Kamalo Harris. Na torkovem soočenju se je po prepričanju Američanov bolje odrezala demokratka, vendar še ni jasno, ali bo zaradi tega povečala svojo prednost v anketah.

"Kamala bi se morala osredotočiti na to, kar bi že morala narediti v zadnjem skoraj štiriletnem obdobju. Ne bo tretjega soočenja," je na svojem družbenem mediju Truth Social zapisal Trump, pri čemer je v seštevek soočenj vključil tudi prvo s predsednikom ZDA Joejem Bidnom konec junija.

Soočenje z Bidnom je Trump gladko dobil zaradi izjemno slabega nastopa nasprotnika, nakar se je Biden umaknil iz tekme za drugi predsedniški mandat, demokrati pa so kot kandidatko potrdili podpredsednico ZDA Kamalo Harris.

Trump še kar prepričan, da se je odrezal bolje

Kampanja podpredsednice je po torkovem soočenju Trumpa izzvala k novemu televizijskemu soočenju, kar je Trump razumel kot njeno priznanje poraza, čeprav so prve ankete pokazale, da se je odrezal slabše.

Trump je po soočenju novinarjem navajal, da ankete kažejo na njegovo premočno zmago, ni pa odgovoril na vprašanje, kje je te ankete našel. Anketa skrajno desnega medija Newsmax je sicer pokazala Trumpovo zmago, vendar na spletni strani, kamor so vabili gledalce, naj oddajo svoj glas za Trumpa.

soočenje, Harris, Trump
Novice Kamala Harris po ocenah medijev v soočenju boljša od Donalda Trumpa

Anketa televizije CNN je ugotovila, da je 63 odstotkov gledalcev pripisalo zmago Harris, anketa YouGov je ugotovila njeno zmago s 54 odstotki proti 31, anketa konservativnega časopisa New York Post pa s 50 proti 29 odstotkom.

Notranja anketa Trumpove predsedniške kampanje, katere rezultati ne bodo objavljeni, naj bi pokazala, da je Trump po soočenju dobil dva odstotka več podpore med ameriškimi volivci. Podobno naj bi notranja anketa kampanje Harris pokazala na zmago kandidatke.

Analitiki dali prednost Kamali Harris

Večina analitikov meni, da je bila na soočenju boljša demokratka, ki je Trumpa provocirala glede udeležbe na njegovih zborovanjih in pri drugih vprašanjih, sam pa se ni dovolj osredotočil na vprašanja, pri katerih ima prednost, kot je gospodarstvo.

Kamala Harris
Novice Predsedniška kandidata v ZDA se ne strinjata glede prvega televizijskega soočenja

Kmalu po Trumpovi zavrnitvi je Harris na zborovanju v Severni Karolini povedala, da si želi novega soočenja. "Menim, da volivcem dolgujemo še eno razpravo, saj to, kar je na kocki, in te volitve ne bi mogle biti pomembnejše," je povedala 59-letna demokratka.

Glede na izkušnje Trumpova zavrnitev sicer verjetno ni dokončna in bo odvisna od gibanja anket. Praviloma soočenje zahteva tisti kandidat, ki v anketah zaostaja.

Trump sicer trdi, da vodi v vseh anketah, čeprav povprečje anket konservativne spletne strani RealClear Politics kaže, da ima Harris trenutno prednost pred Trumpom na državni ravni za 1,5 odstotka.

Demokratski analitiki, kot je James Carville, opozarjajo, da bo za zmago potrebna prednost, večja od treh odstotkov, ker imajo republikanci prednost zaradi elektorskega volilnega sistema.

Kamala in Donald
Novice Trump in Harris na soočenju odločno branila svoja stališča
Taylor Swift
Trendi Taylor Swift podprla Kamalo Harris za predsednico ZDA
Liz Cheney in Dick Cheney
Novice Republikanec in nekdanji podpredsednik ZDA: Volil bom Kamalo
Donald Trump
Novice Trump obljublja objavo informacij o atentatu na Johna F. Kennedyja
Ne spreglejte