Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 9. 2024,
9.43

Osveženo pred

2 uri, 22 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Kamala Harris JFK atentat zaupni dokumenti ZDA volitve Donald Trump

Natisni članek

Sreda, 4. 9. 2024, 9.43

2 uri, 22 minut

Trump obljublja objavo informacij o atentatu na Johna F. Kennedyja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Donald Trump | Kongres je leta 1992 sprejel zakon, po katerem bi morali vse dokumente o atentatu na Kennedyja objaviti do konca oktobra 2017, vendar pa zakon predsednika pooblašča, da lahko objavo določenih dokumentov zadrži. Doslej naj bi bilo objavljenih že 99 odstotkov vseh dokumentov, povezanih z atentatom. | Foto Reuters

Kongres je leta 1992 sprejel zakon, po katerem bi morali vse dokumente o atentatu na Kennedyja objaviti do konca oktobra 2017, vendar pa zakon predsednika pooblašča, da lahko objavo določenih dokumentov zadrži. Doslej naj bi bilo objavljenih že 99 odstotkov vseh dokumentov, povezanih z atentatom.

Foto: Reuters

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v torek na svojem družbenem mediju objavil, da bo po vrnitvi v Belo hišo umaknil oznako zaupno z vseh uradnih dokumentov o atentatu na predsednika Johna F. Kennedyja leta 1963. Trump je to sicer obljubljal že v času svojega predsedniškega mandata, vendar obljube ni izpolnil.

Leta 2017 je dovolil objavo 19 tisoč dotlej zaupnih dokumentov vlade, vendar pa ključnih dokumentov o atentatu na Kennedyja ni objavil, ker sta mu to odsvetovala tako obveščevalna agencija Cia kot zvezna policija FBI. Trump je odločitev o objavi premaknil na leto 2021, vendar pa je leta 2020 izgubil volitve.

Atentat se je zgodil 2. novembra 1963. | Foto: Guliverimage Atentat se je zgodil 2. novembra 1963. Foto: Guliverimage

Biden je leta 2022 dovolil objavo 13 tisoč dotlej zaupnih dokumentov, vendar določenih podrobnosti o atentatu prav tako ni objavil, je poročala televizija NBC. Prejšnji teden je ponovno povedal, da določenih dokumentov na priporočilo Nacionalnega arhiva ne bo dovolil objaviti.

Lee Harvey Oswald | Foto: Reuters Foto: Reuters Warrenova preiskovalna komisija je ugotovila, da je Kennedyja v Dallasu 22. novembra 1963 ustrelil Lee Harvey Oswald, vendar pa alternativne teorije o atentatu živijo naprej. Nekateri krivijo Kubance, drugi Sovjetsko zvezo, Cio, FBI ali mafijo in tudi bitja iz vesolja.

"Ko bom zmagal, boste izvedeli vse" 

"Ko se vrnem v Belo hišo, bom umaknil oznako zaupno z vseh dokumentov, povezanih z atentatom na JFK. Preteklo je že 60 let in čas je, da Američani izvedo resnico," je na Truth Social objavil Trump, ki se mu je v kampanji za predsednika pridružil nekdanji neodvisni podpredsedniški kandidat nečak ustreljenega predsednika Robert F. Kennedy mlajši.

Robert F. Kennedy mlajši | Foto: Guliverimage Robert F. Kennedy mlajši Foto: Guliverimage

Trump v anketah zaostaja proti demokratski kandidatki Kamali Harris kljub Kennedyjevi podpori in demokrati njegovo obljubo o objavi dokumentov vidijo kot prozoren poskus pridobivanja volilnih glasov.

Joe Biden, Kamala Harris
Novice Biden in Harris na skupnem predvolilnem nastopu. Kaj sta obljubila?
Kamala Harris. Donald Trump.
Novice Kamala Harris malo povečala prednost v anketah pred Donaldom Trumpom
Donald Trump
Novice Trump z obiskom na pokopališču Arlington razburil ameriške vojaške veterane
Nathalie Tocci
Novice V razpravi na BSF tudi o možnih posledicah volitev v ZDA za odnose z Evropo
Ne spreglejte