Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2024,
19.23

Osveženo pred

1 ura, 26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
incident pokopališče Donald Trump

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 19.23

1 ura, 26 minut

Trump z obiskom na pokopališču Arlington razburil ameriške vojaške veterane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
Donald Trump | Trumpov uradni fotograf se je med obiskom skoraj stepel z osebjem pokopališča zaradi kršenja pravil.  | Foto Reuters

Trumpov uradni fotograf se je med obiskom skoraj stepel z osebjem pokopališča zaradi kršenja pravil.

Foto: Reuters

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je s ponedeljkovim obiskom vojaškega pokopališča Arlington pri Washingtonu, na obletnico ameriškega umika iz Afganistana, razburil ameriške vojaške veterane z neprimernim obnašanjem, poročajo ameriški mediji.

Trump je v Arlingtonu položil venec pred grobnico neznanemu junaku in kritiziral predsednika Joeja Bidna ter podpredsednico Kamalo Harris zaradi kaotičnega umika iz Afganistana, ki je pred tremi leti zahteval življenja 13 ameriških vojakov.

Vroča kri med Trumpovim fotografom in osebjem pokopališča

Nacionalni javni radio (NPR) je danes poročal, da se je Trumpov uradni fotograf med obiskom skoraj stepel z osebjem pokopališča zaradi kršenja pravil. Določenih delov Arlingtona namreč ni dovoljeno fotografirati, sploh pa je prepovedano obisk in polaganje venca izkoriščati za politične namene. Trumpovi fotografi prepovedi niso upoštevali in prišlo je do prerivanja in zmerjanja.

Kritike letijo tudi na fotografiranje z družinami padlih vojakov pred grobovi, kjer ima republikanski predsedniški kandidat na obrazu širok nasmeh in dvignjen palec. "Veliko veteranov mi je povedalo, da jim je bilo zelo neprijetno zaradi Trumpovega obiska, še posebej ko se je nastavljal fotografom s širokim nasmehom," je poročal novinar televizije MSNBC.

Preiskava o incidentu na pokopališču? 

Nekdanji Trumpov obrambni minister Mark Esper je na televiziji CNN izrazil željo po temeljiti preiskavi incidenta in zagotovilu, da se Arlington nikoli več ne bo izkoriščal za potrebe politične kampanje.

Trumpov tiskovni predstavnik Steven Cheung je na kritike odgovoril, da ni prišlo do prerivanja, ampak da je imel uslužbenec pokopališča težave z duševnim zdravjem. Pokopališče pa je sporočilo, da zvezna zakonodaja prepoveduje izkoriščanje pokopališča za politične aktivnosti, del pokopališča, kjer so pokopani nedavno padli, pa lahko fotografirajo le njihovi fotografi.

Do incidenta je prišlo nekaj dni po tem, ko je Trump izrazil mnenje, da je najvišje civilno odlikovanje, predsedniška medalja svobode, boljše od kongresne medalje svobode, ki jo dobijo vojaki za izjemno pogumna dejanja. Kot je dejal, so prejemniki predsedniške medalje živi in zdravi, prejemniki kongresne medalje svobode pa pohabljeni ali mrtvi.

Michael Sparks, moški, ki je 6. januarja 2021 prvi vdrl v kongres
Novice V ZDA obsodili moškega, ki je 6. januarja 2021 kot prvi vdrl v kongres
Donald Trump
Novice Več kot 200 republikanskih uradnikov izrazilo podporo demokratki Kamali Harris
Donald Trump, Kamala Harris
Novice Tabora Trumpa in Harrisove se pričkata glede pravil med televizijskim soočenjem
Kamala Harris
Novice Kamala Harris z odločnim nastopom sprejela predsedniško nominacijo demokratske stranke ZDA
Barack Obama, Michelle Obama
Novice Michelle in Barack Obama pozvala demokrate k trdemu delu za izvolitev Kamale Harris
Ne spreglejte