Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2024,
6.38

Osveženo pred

4 ure, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
gospodarstvo sindikati Donald Trump ZDA volitve Kamala Harris Joe Biden

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 6.38

4 ure, 42 minut

Biden in Harris na skupnem predvolilnem nastopu. Kaj sta obljubila?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Joe Biden, Kamala Harris | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris sta v ponedeljek na ameriški praznik dela skupaj nastopila na predvolilnem zborovanju v Pensilvaniji, kjer sta obljubila nadaljevanje podpore ameriškim sindikatom ter izrazila nasprotovanje prodaji jeklarskega velikana US Steel japonskemu kupcu, poročajo dopisniki Bele hiše.

Biden se je razglasil za največjega podpornika sindikatov v ameriški zgodovini in je to dokazoval skozi svoj predsedniški mandat s posredovanjem v korist delavcem med pogajanji v času stavk, pri čemer se je tudi kot prvi predsednik v zgodovini osebno pridružil stavki delavcev avtomobilske industrije.

Sindikaliste je v ponedeljek pozval, naj zaupajo podpredsednici Harris, ki da bo nadaljevala njegovo delo. "Moja najboljša predsedniška odločitev je bila to, da sem jo izbral za podpredsednico ZDA. Če jo izvolite za predsednico, pa bo to vaša najboljša odločitev," je dejal Biden, ki je 21. julija odstopil od kandidature za drugi mandat in predal štafeto Harris.

Zagotovil je še, da gre Ameriki bolje, ko gre sindikatom dobro, in napadel republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, češ da v štirih letih za delavce ni naredil nič, čeprav o tem nenehno govori. "Štiri leta je obljubljal zakon o obnovi infrastrukture, naredil pa ni ničesar," je dejal Biden, ki mu je to uspelo s podporo članov obeh strank v ameriškem kongresu.

Jeklarsko podjetje v roke Japoncem

Biden že več kot mesec dni izraža nasprotovanje prodaji podjetja US Steel japonskemu podjetju Nippon Steel in tudi v ponedeljek je zagotovil, da bo ta ikona ostala ameriška. To je zagotovila tudi Harris. "Gre za zgodovinsko ameriško podjetje in za našo državo je ključno, da ohrani močna jeklarska podjetja. Podjetje US Steel mora ostati v ameriški lasti," je dejala.

Podjetje US Steel je sicer v ponedeljek sporočilo, da ostaja zavezano prodaji Japoncem. "Partnerstvo z družbo Nippon Steel, dolgoletnim vlagateljem v ZDA iz naše tesne zaveznice Japonske, bo okrepilo ameriško jeklarsko industrijo, ameriška delovna mesta in ameriške dobavne verige ter povečalo konkurenčnost in odpornost ameriške jeklarske industrije proti Kitajski," je sporočilo vodstvo podjetja, ki samo v Pensilvaniji zaposluje skoraj štiri tisoč ljudi.

Biden in Harris sta se v prvem skupnem predvolilnem nastopu po predsednikovem odstopu od kampanje udeležila parade ob prazniku dela v Pittsburghu, nato pa sta nastopila pred člani sindikata električne industrije.

Harris je pred prihodom v Pittsburgh obiskala še Detroit, kjer se je prav tako udeležila sindikalnih proslav ob prazniku dela in dejala, da so sindikati koristili vsakemu prebivalcu ZDA. "Kolektivna pogajanja organiziranega delavskega gibanja so pomagala zagotoviti petdnevni delovni teden, nadomestila za bolniško odsotnost in druge ključne ugodnosti ter utrdila varnost pri delu," je dejala.

Trump: Uničila sta gospodarstvo in delavce

Republikanski predsedniški kandidat Trump je medtem na družbenem mediju Truth Social objavil napad na "tovarišico" Harris in Bidna, ki bi naj uničila ameriško gospodarstvo in delavce, ter obljubil gospodarski razcvet s povišanjem carin na uvoz iz tujine.

Kamala Harris. Donald Trump.
Novice Kamala Harris malo povečala prednost v anketah pred Donaldom Trumpom
Donald Trump
Novice Več kot 200 republikanskih uradnikov izrazilo podporo demokratki Kamali Harris
Ne spreglejte