Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2024,
7.57

Osveženo pred

2 uri, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
republikanci demokrati volilna kampanja ZDA volitve Donald Trump Kamala Harris

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 7.57

2 uri, 2 minuti

Kamala Harris malo povečala prednost v anketah pred Donaldom Trumpom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Kamala Harris. Donald Trump. | Anketa ugotavlja, da bodo letošnje volitve bitka med spoloma, saj je Harris utrdila prednost pri volivkah, Trump pa pri volivcih. | Foto Reuters

Anketa ugotavlja, da bodo letošnje volitve bitka med spoloma, saj je Harris utrdila prednost pri volivkah, Trump pa pri volivcih.

Foto: Reuters

Demokratska kandidatka na predsedniških volitvah v ZDA Kamala Harris je rahlo povečala prednost pred republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom, kaže prva večja javnomnenjska raziskava po državni konvenciji demokratske stranke sredi avgusta.

Anketa, ki jo je za televizijo ABC in časopis Washington Post izvedel inštitut Ipsos, kaže, da Harris podpira 50 odstotkov registriranih volivcev, Trumpa pa 46 odstotkov. Med tistimi, ki se nameravajo udeležiti volitev, je njena prednost 52 proti 46 odstotkov.

Pred konvencijo v začetku avgusta je anketa Ipsosa pokazala 49 odstotkov podpore za Harris in 45 odstotkov za Trumpa med registriranimi volivci. Med tistimi, ki se nameravajo udeležiti volitev, je bilo razmerje 51 proti 45 odstotkom za demokratko.

Izidi ankete potrjujejo dejstvo, da so ZDA izjemno razdeljene. Kandidata večjih strank v anketah takoj po konvenciji nista zabeležila tradicionalne občutne rasti podpore. V času julijske republikanske konvencije je bil demokratski kandidat sicer še predsednik Joe Biden, ki je v anketah zaostajal za Trumpom.

Letošnje volitve bodo bitka med spoloma

Anketa, ki so jo med 23. in 27. avgustom izvedli med 2500 odraslimi Američani, kaže, da ima 24 odstotkov republikancev pozitivno mnenje o kampanji Harris, ki uživa še pozitivno mnenje 93 odstotkov demokratov in 56 odstotkov neodvisnih. Po drugi strani ima pozitivno mnenje o Trumpovi kampanji le 13 odstotkov demokratov, 79 odstotkov republikancev in 38 odstotkov neodvisnih.

Od leta 1980 se po podatkih univerze Cornell volitev v ZDA udeležuje več žensk kot moških, od leta 1996 pa večina žensk voli demokratske kandidate. Leta 2020 je Bidna po podatkih inštituta Edison volilo 57 odstotkov volivk, Trumpa pa 42 odstotkov. Trumpova prednost pri moških je bila 53 proti 45 odstotkom.

Anketa Ipsos zdaj ugotavlja, da ima Harris prednost pri volivkah 51 proti 41 odstotkom, Trump pa pri moških 51 proti 46 odstotkom. Velik preobrat po demokratski konvenciji anketa ugotavlja pri belih ženskah, saj je imel Trump med njimi v začetku avgusta 13 odstotkov prednosti, zdaj pa le še dva odstotka. Pri belih moških mu je prednost narasla s 13 na 21 odstotkov.

Anketa Ipsos med drugim ugotavlja, da prestop neodvisnega kandidata Roberta Kennedyja mlajšega k Trumpu ni izboljšal položaja republikanca, ampak celo koristi Harris.

Demokratski podpredsedniški kandidat Tim Walz ostaja veliko bolj priljubljen od republikanskega J. D. Vancea. O Walzu ima pozitivno mnenje 42 odstotkov vseh volivcev, o Vanceu le 32 odstotkov.

Vendar za Trumpa ni vse črno, saj mu večina volivcev bolj zaupa glede glavnih predvolilnih vprašanj – gospodarstva, inflacije in priseljevanja. Zaradi tega ga republikanski analitiki in politiki pozivajo, naj se osredotoči na ta vprašanja in opusti osebne napade na demokratko.

Trumpova prednost pred Harris med vsemi volivci pri vprašanju gospodarstva in inflacije je osem odstotkov, glede priseljevanja devet odstotkov. Harris je izničila Trumpovo prednost pri vprašanju boja proti kriminalu, Trump pa še vedno rahlo vodi pri vprašanju urejanja vojne med Izraelom in Hamasom. | Foto: Reuters Trumpova prednost pred Harris med vsemi volivci pri vprašanju gospodarstva in inflacije je osem odstotkov, glede priseljevanja devet odstotkov. Harris je izničila Trumpovo prednost pri vprašanju boja proti kriminalu, Trump pa še vedno rahlo vodi pri vprašanju urejanja vojne med Izraelom in Hamasom. Foto: Reuters

Donald Trump
Novice Trump z obiskom na pokopališču Arlington razburil ameriške vojaške veterane
Michael Sparks, moški, ki je 6. januarja 2021 prvi vdrl v kongres
Novice V ZDA obsodili moškega, ki je 6. januarja 2021 kot prvi vdrl v kongres
Donald Trump
Novice Več kot 200 republikanskih uradnikov izrazilo podporo demokratki Kamali Harris
Donald Trump, Kamala Harris
Novice Tabora Trumpa in Harrisove se pričkata glede pravil med televizijskim soočenjem
Ne spreglejte