Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2024,
11.53

Osveženo pred

1 ura, 57 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Natisni članek

Kamala Harris republikanci Donald Trump Liz Cheney Dick Cheney volitve ZDA

Sobota, 7. 9. 2024, 11.53

1 ura, 57 minut

Republikanec in nekdanji podpredsednik ZDA: Volil bom Kamalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Liz Cheney in Dick Cheney | Donald Trump je oba Cheneyjeva v petkovi objavi na družbenem omrežju označil za "nepomembna RINO". Gre za izraz, ki ga uporablja za republikance, ki mu niso zvesti in pomeni "republikanci samo po imenu". | Foto Guliverimage

Donald Trump je oba Cheneyjeva v petkovi objavi na družbenem omrežju označil za "nepomembna RINO". Gre za izraz, ki ga uporablja za republikance, ki mu niso zvesti in pomeni "republikanci samo po imenu".

Foto: Guliverimage

Nekdanji republikanski podpredsednik Dick Cheney je v petek dejal, da bo na volitvah v ZDA 5. novembra glasoval za demokratsko predsedniško kandidatko Kamalo Harris in ne za republikanskega nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, potem ko je ta teden podobno izjavila njegova hči Liz Cheney, poroča Reuters.

Nekateri republikanci, vznemirjeni zaradi Trumpovih dejanj, so nedavno izrekli podporo demokratski kandidatki Kamali Harris, vključno z desetinami nekdanjih uslužbencev obeh nekdanjih predsednikov Bush. 

Dick Cheney je bil podpredsednik republikanskega predsednika Georgea W. Busha od leta 2001 do 2009. V preteklih letih se je soočal s kritikami skupin za človekove pravice, saj je imel pomembno vlogo pri načrtovanju vojn v Afganistanu in Iraku, ki so povzročile veliko število civilnih žrtev in kršitve človekovih pravic. V primeru Iraka je vojna temeljila na lažeh, da ima Bagdad orožje za množično uničevanje, ki pa ga nikoli niso našli.

Tudi njegova hči, nekdanja republikanska kongresnica Liz Cheney, glasno kritizira sedanjega republikanskega predsedniškega kandidata, vključno z vpadom Trumpovih privržencev na Kapitol 6. januarja 2021.

Dick Cheney je v petek dejal, da "v 248-letni zgodovini naše države nikoli ni bilo posameznika, ki bi bil večja grožnja naši republiki kot Donald Trump" in opozoril, da nekdanjemu predsedniku nikoli več ne bo mogoče zaupati oblasti. Dodal je še: "Kot državljani smo vsi dolžni postaviti državo nad strankarsko politiko, da bi branili svojo ustavo. Zato bom oddal svoj glas podpredsednici Kamali Harris."

Trump je oba Cheneyjeva v petkovi objavi na družbenem omrežju označil za "nepomembna RINO". Gre za izraz, ki ga uporablja za republikance, ki mu niso zvesti in pomeni "republikanci samo po imenu".

Joe Biden, Kamala Harris
Novice Biden in Harris na skupnem predvolilnem nastopu. Kaj sta obljubila?
Kamala Harris. Donald Trump.
Novice Kamala Harris malo povečala prednost v anketah pred Donaldom Trumpom
Donald Trump
Novice Več kot 200 republikanskih uradnikov izrazilo podporo demokratki Kamali Harris
Donald Trump
Novice Newyorški sodnik preložil izrek kazni Trumpu na čas po volitvah
Ne spreglejte