Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2019,
7.36

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

8

Natisni članek

ZDA volitve kampanja Donald Trump

Sreda, 19. 6. 2019, 7.36

4 leta, 10 mesecev

Trump: Glas za demokrata je glas za radikalni socializem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

8

Zborovanje Donalda Trumpa | Ameriški predsednik Donald Trump je začel kampanjo za ponovno izvolitev na ameriških predsedniških volitvah prihodnje leto. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je začel kampanjo za ponovno izvolitev na ameriških predsedniških volitvah prihodnje leto.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek zvečer v Orlandu na Floridi pred 20 tisoč privrženci v dvorani Amway Center uradno sprožil kampanjo za ponovno izvolitev za predsednika ZDA. Trump je v svojem nastopu napadal "lažne" medije in opozarjal na katastrofo, ki ZDA čaka v primeru zmage demokrata.

Donald Trump je kampanjo za ponovno izvolitev praktično začel že takoj po prisegi na položaj januarja 2017, ko je kampanjo prijavil Zvezni volilni komisiji (FEC), od takrat pa je imel redne nastope pred svojimi privrženci, ki so bili na las podobni predvolilnim zborovanjem iz leta 2016. Prvi nastop je imel že februarja 2017, za lokacijo je prav tako izbral Florido.

Donald Trump
Novice Trump napovedal izgon več milijonov nezakonitih migrantov

"Glas za demokrata je glas za radikalni socializem"

"Glas za demokrata leta 2020 je glas za radikalni socializem in uničenje ameriških sanj," je v torek zvečer v Orlandu dejal Trump ter nadaljeval napade na "lažne" medije in lov na čarovnice, kot sam pravi preiskavi ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Donald in Melania Trump na predvolilnem zborovanju v Orlandu | Foto: Reuters Donald in Melania Trump na predvolilnem zborovanju v Orlandu Foto: Reuters

Zborovanje navdušenih Trumpovih podpornikov, ki so se začeli pred dvorano zbirati že v ponedeljek, je postreglo z znanimi krilaticami, kot je Naredimo Ameriko spet veliko (MAGA), in pozivi k aretaciji Trumpove nasprotnice iz leta 2016 Hillary Clinton, čeprav se ta na tokratnih volitvah ne bo potegovala za položaj ameriške predsednice.

Trump je veliko dela spet priskrbel odgovornim za preverjanje dejstev, saj je povečal seznam laži in pretiravanj, ki ga vodi časopis Washington Post. Gospodarsko rast v času svojega mandata je označil za največjo v zgodovini ZDA, čeprav to ne drži. Rast v času Trumpa se v najboljšem primeru giblje okoli treh odstotkov BDP letno, podobno kot v zadnjih letih predsednika Baracka Obame. V časih predsednika Billa Clintona je rast konec 90. let prejšnjega stoletja štiri leta zapored presegla štiri odstotke.

Melania Trump
Trendi Trump je ženo preimenoval v Melanio T: Ona je nova Jackie O

Trump ima več denarja za kampanjo in bolj profesionalen volilni štab

Napovedal je dokončanje zidu na meji z Mehiko do konca prihodnjega leta, kar se ne bo zgodilo, ker denarja ni in ker dela potekajo počasi. Njegove davčne olajšave naj bi bile največje v zgodovini, realno pa spadajo na 12. mesto. Kitajska naj bi plačevala carine ameriškemu ministrstvu za finance, čeprav jih plačujejo ameriška uvozna podjetja in jih prenašajo na potrošnike.

V dvorani Amway Center v Orlandu se je zbralo okoli 20 tisoč Trumpovih podpornikov in privržencev. | Foto: Reuters V dvorani Amway Center v Orlandu se je zbralo okoli 20 tisoč Trumpovih podpornikov in privržencev. Foto: Reuters

Ko gre za demokrate, je Trump spet ponovil, da želijo demokrati povsem uničiti ZDA in da se obnašajo protiameriško, v primeru njegovega poraza na volitvah 2020 pa naj bi sledila katastrofa za ameriški način življenja. Politični analitiki ocenjujejo, da je Trump glede na nastop v Orlandu ostal isti Trump, ki je leta 2016 presenetil svet, s tem, da ima tokrat več denarja za kampanjo, bolj profesionalen volilni štab in da ni več novinec v politiki.

Ameriški predsednik ima sicer po zadnjih lokalnih anketah v Orlandu le nekaj več kot 20 odstotkov podpore, vendar je torek minil povsem v znamenju njega in njegovih podpornikov. Nekaj protestnikov, ki so napihnili balon oranžnega dojenčka v plenicah, ki je zdaj že tradicija med Trumpovimi obiski v Evropi, se je sicer zbralo, vendar jih je bilo relativno malo.

Donald Trump Melania Trump
Novice Nerodno rokovanje Trumpa in britanske kraljice #foto #video

Ankete kažejo, da predsednik zaostaja za demokratskimi tekmeci

Trump trdi, da so ankete, ki mu kažejo zaostanek za demokratskimi kandidati, lažne, in glede na izkušnje iz leta 2016 bi mu človek lahko verjel. Njegova podpora med republikanskimi volivci je sicer res zgodovinska, saj vztraja pri okrog 90 odstotkih.

Ankete kažejo, da aktualni ameriški predsednik, tudi ko gre za Florido, za zdaj zaostaja za glavnimi tekmeci iz demokratske stranke. Na fotografiji Trumpov privrženec. | Foto: Reuters Ankete kažejo, da aktualni ameriški predsednik, tudi ko gre za Florido, za zdaj zaostaja za glavnimi tekmeci iz demokratske stranke. Na fotografiji Trumpov privrženec. Foto: Reuters

Kljub temu ne more biti vesel, da je univerza Quinnipiac na dan njegovega govora v Orlandu objavila anketo, ki kaže, da nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden vodi na Floridi s 50 odstotki proti 41. Trump je leta 2016 osvojil Florido, republikanci so slavili na lanskih vmesnih kongresnih in guvernerskih volitvah, omenjena anketa pa kaže, da Trump zaostaja tudi za Berniejem Sandersom, Elizabeth Warren, Kamalo Harris, Petom Buttigiegom in Betom O'Rourkom.

Ne spreglejte