SiolNET. Novice Svet
0,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump napovedal izgon več milijonov nezakonitih migrantov

0,77

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je v ponedeljek napovedal izgon več milijonov nezakonitih migrantov iz ZDA. State Department pa je odločil, da bo kljub njegovemu ukazu o popolnem odvzemu pomoči Gvatemali, Salvadorju in Hondurasu nadaljeval programe pomoči v višini 432 milijonov dolarjev, ki so bili potrjeni v proračunu za leto 2017.

Melania Trump Trendi Trump je ženo preimenoval v Melanio T: Ona je nova Jackie O

Predsednik Donald Trump je v ponedeljek tvitnil, da bodo pristojne oblasti prihodnji teden iz države začele izganjati "milijone nezakonitih migrantov". "Odstranjeni bodo takoj, ko bodo prišli," je zapisal.

Dodal je še, da bo Gvatemala podpisala dogovor, po katerem bodo morali migranti, ki bodo na poti v ZDA prišli v Gvatemalo, tam zaprositi za status begunca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA se soočajo s povečanim prihodom migrantov iz Gvatemale in drugih omenjenih srednjeameriških držav. Zato se je Trump marca odločil, da jim bo ustavil ameriško pomoč.

Zaradi revščine odhajajo v ZDA

Migrantom Trumpova pomoč ali odvzem pomoči sicer ne pomeni veliko. Ljudje, ki bežijo iz Srednje Amerike v ZDA, pravijo, da gre denar vladam, ki veljajo za skorumpirane, in večinoma ponikne.

Revščina, nasilje in kriminal so glavni razlogi, zakaj se na tisoče ljudi odloča za odhod na dolgo in nevarno pot preko Mehike proti ZDA. Ne gredo zato, ker bi bile ZDA obljubljena dežela, ampak ker jim omogoča več možnosti za preživetje kot z uličnimi tolpami okužena domovina.

Donald Trump Foto: Reuters Finančna pomoč ZDA je malce pomagala državam pri zdravstvu, izobraževanju in boju proti kriminalu, Trump pa se je marca odločil, da jo ukine. Po reviziji programov so ugotovili, da z denarjem iz proračuna 2017 financirajo 700 projektov, pri čemer so nekateri tako uspešni, da bi jih bilo škoda ukiniti.

Že odobrena poraba 432 milijonov dolarjev se bo izčrpala, okrog 370 milijonov dolarjev, potrjenih v lanskem proračunu, pa bo ostalo na posebnem računu do konca posvetovanj vlade s kongresom. Ne bo pa nobene nove porabe, vse dokler omenjene tri države ne pokažejo opaznega napredka pri zmanjšanju nezakonitega priseljevanja v ZDA, so poudarili.

"Ne bo novih sredstev, dokler ne bomo zadovoljni z ukrepi vlad za zmanjšanje števila migrantov, ki prihajajo na mejo z ZDA. To je v skladu s predsednikovo direktivo. Države morajo pokazati zadostno mero politične volje, da se soočijo s problemom," je sporočil State Department.

Mehika je sicer pod grožnjo uvedbe ameriških carin ta mesec pristala, da bo na mejo z Gvatemalo namestila dodatnih 6.000 pripadnikov nacionalne garde, da bi ustavila pritok migrantov iz Mehike v ZDA. Razširila naj bi tudi obseg sprejemanja nazaj tistih migrantov, katerih prošnje za azil obravnavajo v ZDA.

Sarah Sanders Novice Sarah Sanders zapušča Donalda Trumpa

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin