Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2019,
13.08

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

4

Natisni članek

ZDA Severna Koreja Kim Jong Un Donald Trump

Sobota, 29. 6. 2019, 13.08

4 leta, 10 mesecev

Trump bi se srečal s Kim Jong-unom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

4

Donald Trump in Kim Džong Un | Trump se je sicer s Kimom doslej sestal dvakrat, najprej junija lani v Singapurju in nato februarja letos v Vietnamu. Zadnje srečanje je bilo neuspešno in je vzbudilo skrbi, da bi lahko znova prišlo do naraščanja napetosti zaradi zastoja pri denuklearizaciji Korejskega polotoka. | Foto Reuters

Trump se je sicer s Kimom doslej sestal dvakrat, najprej junija lani v Singapurju in nato februarja letos v Vietnamu. Zadnje srečanje je bilo neuspešno in je vzbudilo skrbi, da bi lahko znova prišlo do naraščanja napetosti zaradi zastoja pri denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je le nekaj ur pred odhodom v Seul severnokorejskega voditelja Kim Jong-una prek Twitterja povabil na srečanje na demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo. V Pjongjangu so vabilo označili za zelo zanimivo pobudo, a dodali, da pričakujejo uraden predlog. Trump je medtem že prispel v Seul.

Most na krk
Novice Turistom podaljšali vožnjo na Krk: namesto v kunah mostnino plačali v lipah

Trump je v japonski Osaki, kjer se je udeležil vrha skupine G20, novinarjem pojasnil, da se je tega domislil danes zjutraj in da je objavil poizvedbo, ker ne ve, kje se trenutno nahaja Kim. "Če se bo predsednik Kim želel sestati, bom na meji. Zdi se, da se zelo dobro razumeva," je dodal. Prej je tvitnil, da se želi z njim samo rokovati in ga pozdraviti. Trump je še dodal, da bo, če srečanje sploh bo, verjetno trajalo dve minuti, saj da je to ves čas, ki bi ga imel na voljo.

Predsednik ZDA je po vrhu v Osaki danes že prispel v Južno Korejo, kjer bo imel v nedeljo uradne pogovore o denuklearizaciji Korejskega polotoka s predsednikom Moonom, ki se je prav tako udeležil vrha G20. Že pred današnjimi Trumpovimi izjavami so se pojavile domneve, da bi se med obiskom lahko ustavil tudi v demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo. | Foto: Getty Images Predsednik ZDA je po vrhu v Osaki danes že prispel v Južno Korejo, kjer bo imel v nedeljo uradne pogovore o denuklearizaciji Korejskega polotoka s predsednikom Moonom, ki se je prav tako udeležil vrha G20. Že pred današnjimi Trumpovimi izjavami so se pojavile domneve, da bi se med obiskom lahko ustavil tudi v demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo. Foto: Getty Images

Novice Aktivisti: Res je, v gozdu namenoma zganjamo hrup #video

Prvi odziv: "Zelo zanimiva pobuda"

Prvi namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Choe Son-hui je povabilo označil kot zelo zanimivo pobudo, a dodal, da čakajo na bolj uraden predlog, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap. Menil pa je, da bi srečanje pomenilo še eno pomembno priložnost za nadaljnjo poglobitev osebnih odnosov med voditeljema in napredek dvostranskih odnosov.

Iz urada predsednika Južne Koreje so sporočili, da ni še nič potrjeno. Trump je novinarjem v Osaki dejal še, da so v Pjongjangu njegovo pobudo sprejeli zelo dobro, da pa še ne ve, ali srečanje bo. Dodal je, da ga Kim očitno spremlja na Twitterju, saj da so hitro prejeli odgovor. Po njegovih besedah pa ne bi bilo nič slabega, če se Kim z njim v nedeljo ne bi srečal, saj tega ne bi razumel kot zavrnitev vabila.

Rusija in ZDA bosta začeli posvete za podaljšanje novega Starta

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Osaki povedal, da sta Rusija in ZDA svoja zunanja ministra pooblastili, da začneta posvete o podaljšanju ameriško-ruske pogodbe o omejitvi jedrskega orožja novi Start. Dodal je, da še ni mogoče napovedati, ali bodo posveti dejansko vodili do podaljšanja pogodbe, katere veljavnost se izteče leta 2021.
tiger zoo park rožman
Novice Rešil in v okolici Vrhnike naselil tri sibirske tigre #foto #video

Bo stopil na severnokorejsko zemljo?

Dejal je tudi, da ne bi imel nič proti, če bi s Kimom med obiskom demilitariziranega območja stopila v Severno Korejo. To bi sicer bila dramatična gesta, s katero bi ponovil izjemen lanski dogodek, ko je Kim južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina povabil, da sta z demilitariziranega območja stopila na severnokorejsko ozemlje. Trump je še ocenil, da bi, če ne bi bil izvoljen za predsednika ZDA, sedaj potekala vojna s Severno Korejo.

Če ne bi bil izvoljen za predsednika ZDA, bi sedaj potekala vojna s Severno Korejo, ocenjuje Trump. | Foto: Reuters Če ne bi bil izvoljen za predsednika ZDA, bi sedaj potekala vojna s Severno Korejo, ocenjuje Trump. Foto: Reuters

Novice Kako ceneje do gotovine na Hrvaškem ali Madžarskem? #video

Njuno zadnje srečanje neuspešno

Trump se je sicer s Kimom doslej sestal dvakrat, najprej junija lani v Singapurju in nato februarja letos v Vietnamu. Zadnje srečanje je bilo neuspešno in je vzbudilo skrbi, da bi lahko znova prišlo do naraščanja napetosti zaradi zastoja pri denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Pripravljenost na pogovore s Kimom je sicer izrazil po delovnem zajtrku s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom in pred pogovori s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, s katerim sta se nato dogovorila za nadaljevanje trgovinskih pogajanj med državama.

Ne spreglejte