Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2019,
10.25

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

3

Natisni članek

bankomat banka denar menjalni tečaji

Sobota, 29. 6. 2019, 10.25

4 leta, 9 mesecev

Kako ceneje do gotovine na Hrvaškem ali Madžarskem? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

3

Pri dvigovanju denarja v tujini previdnost ne bo odveč. Banke vam velikokrat zaračunajo stroške, ki jih doma ni in jih marsikdo ne pričakuje. Odgovarjamo tudi na vprašanje, ali na bankomatu na Hrvaškem ali Madžarskem, ki nimata evrske denarne valute, izbrati dvig s pretvorbo oziroma konverzijo ali brez.

qsqwd
Novice V Divači razstrelili bankomat: poškodovanih več vozil #video

Menjalni tečaji, razni pribitki in storitve. Nekateri dvigajo denar, drugi menjavajo evre šele na dopustu, tretji tujo valuto kupijo v domači banki. Da počitnice ne bi bile še dražje kot sicer, smo za nasvet vprašali Zvezo potrošnikov Slovenije.

1. Dvignite denar brez konverzije

Tadej Boštjančič, svetovalec kontaktnega centra pri NLB, je priporočil, da nekaj nujne gotovine vzamete s seboj, preostali denar pa potrebi lahko dvignete na bankomatih oziroma plačilnih mestih. "Najbolje je čim več uporabljati plačilne kartice, saj so za uporabnika najugodnejše," je dejal. 

Če ste v državi, kjer valuta ni evro (tak primer sta sosednji Hrvaška, kjer plačujete v kunah, ali Madžarska, kjer so valuta forinti), vam bankomat ponudi izbiro: lahko dvignete denar s pretvorbo v vašo valuto ali brez.

Vedno je bolje izbrati plačilo v lokalni valuti, brez pretvorbe. Brez pretvorbe bo znesek v lokalno valuto preračunan po tečaju vaše banke; če izberete pretvorbo, pa bo bankomat uporabil menjalni tečaj lastnika bankomata, ki pa je običajno manj ugoden.

Komar.
Novice Komarji virus Zahodnega Nila prenašajo tudi pri nas

2. Previdno v Španiji, Nemčiji, Grčiji

Finančna svetovalka Alina Meško je za oddajo Danes na Planetu pojasnila, kako je znotraj evroobmočja. "Ko ste znotraj EU-območja, so nadomestila za dvig gotovine na bankomatu enaka kot doma. Vendar pa je treba biti pozoren, lastniki nekaterih bankomatov lahko zaračunajo dodatne provizije. To vas lahko stane dva evra ali več," je razložila in dodala, da sicer tovrstna nadomestila niso dovoljena, vendar pa se zaračunavanje kljub temu dogaja. Po informacijah Zveze potrošnikov Slovenije so takšni bankomati v Španiji, Nemčiji in Grčiji. 

3. Ne dvigujte s kreditnih kartic

Denar je praviloma - tudi doma - bolje dvigovati na bankomatu z debetno kartico, ne kreditno, saj je nadomestilo nižje.

Ropar bankomat
Novice Po avtobusni postaji kradel denarnice in dvigoval denar na bankomatu #foto
Ne spreglejte