SiolNET. Novice Svet
1,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Putin prepričan, da je Lukašenko sposoben rešiti krizo v državi

1,08

termometer

Vladimir Putin
Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnjem srečanju z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom izrazil prepričanje, da bo slednjemu uspelo rešiti politično krizo v Belorusiji, ki jo že več kot en mesec pretresajo množični protesti. Lukašenko pa se je zavzel za nadaljevanje tesnega sodelovanja med državama.

Putin je na pogovorih dejal, da ve za Lukašenkov predlog za začetek reforme ustave. "To je logično, pravočasno in primerno," je dejal ruski predsednik. "Prepričan sem, da bo glede na vaše politične izkušnje tudi delo na tem področju organizirano na najvišji ravni in da bo to omogočilo doseganje novih meja v razvoju beloruskega političnega sistema. To pa pomeni tudi pogoje za nadaljnji razvoj," je poudaril Putin po pisanju STA.

Belorusi morajo sami rešijo politično krizo

Zavzel se je, da Belorusi sami rešijo politično krizo, v kateri se je država znašla po avgustovskih predsedniških volitvah, na katerih je znova slavil dosedanji predsednik. "Naše stališče je, da morajo Belorusi prek dialoga ter brez namigov in pritiskov od zunaj sami razrešiti to situacijo in priti do skupne rešitve," je povedal. Ob tem je napovedal, da bo Moskva Minsku posodila 1,5 milijarde ameriških dolarjev. Zavzel se je za obnovitev trgovine med državama, ki je upadla zaradi pandemije covida-19, piše STA.

"Ostati moramo blizu našemu starejšemu bratu"

Lukašenko, ki je prvič po ponovni izvolitvi zapustil domovino, je ob tem izpostavil, da mora njegova država še naprej tesno sodelovati z Rusijo, predvsem na gospodarskem področju. "Gospodarstvo je temelj vsega," je dejal. "Zadnji dogodki so pokazali, da moramo ostati blizu našemu starejšemu bratu na vseh področjih, vključno z gospodarstvom," je dejal na srečanju s Putinom. Ruskemu kolegu je dogajanje v Belorusiji, ki jo že več kot en mesec pretresajo množični protesti proti Lukašenku, podrobno predstavil. Pojasnil je, da protestniki zaenkrat še niso prestopili skrajne meje, piše STA.

Aleksander Lukašenko Foto: Reuters

Tihanovska kritična do Putina zaradi srečanja z Lukašenkom

Vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska pa je bila danes kritična do Putina, ker je sprejel Lukašenka, ki ga je označila za uzurpatorja. "Obžalujem, da ste se odločili za dialog z uzurpatorjem namesto z beloruskim ljudstvom," je v izjavi sporočila Tihanovska, ki se je po avgustovskih predsedniških volitvah zatekla v Litvo. Dodala je, da "karkoli bosta sklenila na srečanju, ne bo imelo pravne veljave". "Nova vlada bo ponovno pregledala vse dogovore, podpisane z nelegitimnim Lukašenkom," je poudarila, piše STA.

Protesti v Belorusiji Novice Belorusija: opozicija pripravlja nov množičen shod proti Lukašenku

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin