Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 7. 2023,
9.43

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

Natisni članek

globalno segrevanje Svet vročinski val podnebje

Torek, 25. 7. 2023, 9.43

9 mesecev, 1 teden

Termometri na 45 stopinj Celzija bodo čedalje pogostejši na teh treh svetovnih območjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00
Vročina, vročinski val | Z nadaljnjim izkoriščanjem fosilnih goriv si še naprej sami kopljemo jamo, opozarjajo podnebni strokovnjaki. Potrebujemo ničelno stopnjo izpustov toplogrednih plinov, so prepričani. | Foto Reuters

Z nadaljnjim izkoriščanjem fosilnih goriv si še naprej sami kopljemo jamo, opozarjajo podnebni strokovnjaki. Potrebujemo ničelno stopnjo izpustov toplogrednih plinov, so prepričani.

Foto: Reuters

Pogostost ekstremnih vročinskih valov bo v prihodnje hitro naraščala, kažejo izsledki raziskave organizacije World Weather Attribution (WWA). Tako bi lahko vročinski valovi postali reden pojav v Evropi, Severni Ameriki in na Kitajskem, vlade pa bi se morale nanje v prihodnosti bolje pripraviti, pišejo na portalu Sky News.

 

Študija kaže, da brez podnebnih sprememb, kakršne smo si zakuhali, do tako visokih temperatur v Evropi in Severni Ameriki praktično ne bi moglo priti in da so izpusti toplogrednih plinov za 50-krat povečali možnost za vročinski val, kakršnega doživljajo na Kitajskem.

Že v začetku meseca so temperature v delih teh treh območij dosegle 45 stopinj Celzija, kar že prinaša obsežne motnje in tveganje za zdravje. 

Kot poroča SkyNews, ugotovitve raziskave sicer še niso bile strokovno pregledane, a kažejo, da je mogoče pričakovati, da se bodo vročinski valovi, kakršne smo izkusili v letošnjem juliju, pojavili enkrat na 15 let v Severni Ameriki, enkrat na deset let v Evropi in enkrat na pet let na Kitajskem.

Vročina, vročinski val
Novice Meteorologi potrdili nov temperaturni rekord za celinsko Evropo

Znanstveniki tudi opozarjajo, da bodo dogodki, kakršnim smo trenutno priče, postali še pogostejši - zgodili naj bi se na od dve leti do pet let, če temperatura zraste za dve stopinji Celzija.

Brez globalnega segrevanja bi bile takšne temperature v Evropi in Severni Ameriki skoraj nemogoče, Kitajska pa bi jih bila deležna le enkrat na 250 let.

Kako so bili pridobljeni rezultati raziskave?

Raziskovalci v WWA so uporabili razmeroma nov pristop - hitro analizo pripisovanja. Ta znanstvenikom ne omogoča trditev v smislu, da so določen ekstremni vremenski dogodek povzročile podnebne spremembe, lahko pa s primerjavo trenutnih dogodkov z zgodovinskimi podatki in podnebnimi modeli kvantificirajo, ali so podnebne spremembe povečale verjetnost, da se bo določen dogodek zgodil, in ali so ga naredile hujšega.

WWA je ugotovila, da so izpusti ogljikovega dioksida v ozračje zaradi izgorevanja fosilnih goriv povečali tudi temperaturo julijskih vročinskih valov.

globalno segrevanje | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj se še da narediti?

"Svet ni nehal kuriti fosilnih goriv, podnebje se še naprej segreva in vročinski valovi postajajo vse bolj ekstremni. Tako preprosto je," je za Sky News dejala Friederike Otto, avtorica poročila in višja predavateljica podnebnih znanosti na Inštitutu za podnebne spremembe Grantham. Dodala je, da je ključnega pomena, da vlade na letošnji podnebni konferenci Združenih narodov z zakonom sprejmejo postopno opuščanje fosilnih goriv. 

Mehika, vročina, smrti
Novice V Mehiki tudi 49 stopinj Celzija, mrtvih že več kot sto ljudi #video #foto

Poleg tega bodo potrebne prilagoditve na ključnih področjih, kot so zdravstvo, pridobivanje električne energije, zagotavljanje vode in spremembe v prometu, prav tako pa tudi v urbanističnem načrtovanju.

"Z nadaljnjim kurjenjem fosilnih goriv dodatno prispevamo k že nastalemu segrevanju v višini 1,1 stopinje Celzija, kar povzroča vedno hujše podnebne spremembe. Segrevanje se ne bo ustavilo, dokler emisij toplogrednih plinov ne zmanjšamo na nič," je prepričan Gareth Redmond-King, vodja mednarodnega programa pri enoti za obveščanje o energiji in podnebju v WWF. Kot rešitvi omenja hiter prehod na električna vozila in toplotne črpalke, ki jih poganja več vetrne in sončne energije.

Porodnišnica Ljubljana
Novice Vročinski val v UKC Ljubljana: 40 let stare klimatske naprave, bolnice se prhajo trikrat na dan
Vročinski val
Novice V Italiji več turistov utrpelo vročinsko kap, v Grčiji nad 40 stopinj Celzija
Evropa vročina
Trendi Pripravite se na nove vročinske rekorde!
Vročinski val
Novice EEA opozarja: Vročinski valovi znatno povečujejo škodljive vplive na zdravje ljudi

 

Ne spreglejte