SiolNET. Novice Svet
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EEA opozarja: Vročinski valovi znatno povečujejo škodljive vplive na zdravje ljudi

0,28

termometer

Vročinski val | Analiza, ki jo je ta teden objavila EEA, je sicer pokazala, da so vročinski valovi v Evropi v zadnjih 40 letih povzročili približno med 77 in 129 tisoč smrti. | Foto: Shutterstock
Analiza, ki jo je ta teden objavila EEA, je sicer pokazala, da so vročinski valovi v Evropi v zadnjih 40 letih povzročili približno med 77 in 129 tisoč smrti. Foto: Shutterstock

Vse pogostejši vročinski valovi in vse večja ranljivost prebivalstva bodo povzročili znatno povečanje škodljivih vplivov na zdravje Evropejcev, če ne bodo sprejeti prilagoditveni ukrepi, v najnovejšem poročilu ugotavlja Evropska agencija za okolje (EEA). Med trajnostnimi rešitvami predlaga tudi uporabo nizkoogljičnih sistemov hlajenja.

Temperature v Evropi naraščajo dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, pri čemer je zabeleženih vse več ekstremnih vročinskih valov. V luči tega po opozorilih EEA narašča potreba po energetsko učinkovitih stavbah, ki za hlajenje uporabljajo trajnostne rešitve.

Evropa vročina Novice Evropa se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja

Dajanje prednosti uporabi pasivnih oblik hlajenja

Med trajnostnimi rešitvami za obvladovanje toplotnega stresa EEA izpostavlja dajanje prednosti uporabi pasivnih oblik hlajenja, izboljšanje energetske učinkovitosti stavb, obveščanje o posameznih dobrih praksah in spodbujanje rešitev hlajenja v mestih, kot so zeleni in modri javni prostori.

Ob tem agencija opozarja na čim boljšo učinkovitost in nizkoogljičnost hladilnih sistemov, ki morajo biti dostopni ranljivim skupinam ljudi. Prepričani so, da trenutni razvoj politik EU ključne priložnosti za zagotovitev rešitev, ki so socialno pravične in krepijo družbeno odpornost, že omogoča.

Analiza, ki jo je ta teden objavila EEA, je sicer pokazala, da so vročinski valovi v Evropi v zadnjih 40 letih povzročili približno med 77 in 129 tisoč smrti, kar predstavlja približno 90 odstotkov vseh smrtnih žrtev, povezanih s podnebnimi spremembami. Vročinski valovi bi lahko do leta 2100 ubili 90 tisoč Evropejcev letno. "Če svet izpolni zavezo in segrevanje ozračja omeji na 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo, se število smrti zmanjša na 30 tisoč letno," so opozorili ob objavi analize.

Danijel Bešič Loredan Novice Ministrstvo oškodovalo na tisoče pacientov. Bešič Loredan: Krivcev ne iščemo. #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin