SiolNET. Novice Svet
9,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropa se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja

9,74

termometer

Vročina, sonce | V Sloveniji smo v torek zabeležili nov novembrski temperaturni rekord.  | Foto: Unsplash
V Sloveniji smo v torek zabeležili nov novembrski temperaturni rekord. Foto: Unsplash

V zadnjih treh desetletjih so se temperature v Evropi zvišale kar dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, kar je najhitreje od vseh celin na svetu, ugotavlja poročilo Svetovne meteorološke organizacije (WMO) v okviru ZN, ki so ga predstavili danes. V tridesetih letih se je povprečna temperatura v Evropi dvignila za približno 1,5 stopinje. Temperature v Evropi naj bi se še naprej zviševale hitreje kot v drugih delih sveta, opozarja WMO.

Vremenska napoved Francija Digisvet Ekstremna vremenska napoved, ki se je uresničila 31 let prekmalu

Leta 2021 so ekstremni vremenski in podnebni dogodki v Evropi povzročili več sto smrtnih žrtev, neposredno prizadeli več kot pol milijona ljudi in povzročili gospodarsko škodo v višini več kot 50 milijard evrov. Približno 84 odstotkov analiziranih dogodkov so predstavljale poplave ali neurja.

Alpski ledeniki so med letoma 1997 in 2021 izgubili kar 30 metrov debeline ledu, grenlandski ledeni pokrov pa se hitro tali in prispeva k vse hitrejšemu dvigovanju morske gladine. Lani so tako na primer prvič v zgodovini zabeležili dež na najvišji točki Grenlandije.

Grenlandija Digisvet Alarm na strehi sveta: ko psi hodijo po vodi, je nekaj zelo narobe

WMO v poročilu opozarja, da se bodo temperature v Evropi − ne glede na prihodnje stopnje globalnega segrevanja − verjetno še naprej zviševale hitreje kot na drugih celinah.

"Evropa predstavlja živo sliko segrevajočega se sveta in nas opominja, da tudi dobro pripravljene družbe niso varne pred posledicami ekstremnih vremenskih dogodkov," je danes opozoril vodja svetovne meteorološke organizacije Petteri Taalas.

V tridesetih letih se je povprečna temperatura v Evropi dvignila za približno 1,5 stopinje. | Foto: Evropska vesoljska agencija (ESA) V tridesetih letih se je povprečna temperatura v Evropi dvignila za približno 1,5 stopinje. Foto: Evropska vesoljska agencija (ESA)

Poročilo z naslovom Stanje podnebja v Evropi je v sodelovanju z WMO pripravil tudi Kopernikov center za klimatske spremembe, ki deluje pod okriljem EU. Organizacija deli svet na šest regij, pri čemer evropska regija zajema 50 držav in polovico prav tako hitro segrevajoče se Arktike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin