Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
16. 6. 2019,
19.57

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

nedeljska znanost globalno segrevanje Grenlandija led

Nedelja, 16. 6. 2019, 19.57

4 leta, 10 mesecev

Alarm na strehi sveta: ko psi hodijo po vodi, je nekaj zelo narobe

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Grenlandija | "Led, ki ga je prekrivala voda, je debel približno 1,2 metra, morje pod njim pa je globoko okrog 870 metrov," je v komentarjih objave na Twitterju zapisal Olsen in dodal, ga da niso skrbele morebitne razpoke v ledu, ker "tako psi kot njihovi vodiči še vedno zelo dobro vedo, kje je treba iti." | Foto Steffen M. Olsen

"Led, ki ga je prekrivala voda, je debel približno 1,2 metra, morje pod njim pa je globoko okrog 870 metrov," je v komentarjih objave na Twitterju zapisal Olsen in dodal, ga da niso skrbele morebitne razpoke v ledu, ker "tako psi kot njihovi vodiči še vedno zelo dobro vedo, kje je treba iti."

Foto: Steffen M. Olsen

Danski strokovnjak za podnebje Steffen M. Olsen je med nedavnim službenim obiskom severa Grenlandije posnel zgornjo fotografijo, ki prikazuje klavrno stanje ledenega pokrivala največjega otoka na svetu. Trenutno se namreč tali skoraj polovica grenlandskega ledu oziroma kar 35 odstotkov več od povprečja za to obdobje v letu. Aktualne razmere na Grenlandiji zelo spominjajo na ekstrem iz leta 2012, drugi največji ledeni plošči na svetu pa napovedujejo tudi zelo negotovo prihodnost. 

Če bi se stalil ves led na Grenlandiji, bi se gladina svetovnih morij po napovedih znanstvenikov dvignila za do šest metrov (vir: NSIDC). | Foto: Reuters Če bi se stalil ves led na Grenlandiji, bi se gladina svetovnih morij po napovedih znanstvenikov dvignila za do šest metrov (vir: NSIDC). Foto: Reuters

Danski meteorološki inštitut vsako leto na Grenlandijo pošlje enega od svojih znanstvenikov, da preveri vremenske postaje in druge instrumente, ki zbirajo podatke o ledu in arktičnem podnebju.

Letos je to nalogo dobil Steffen M. Olsen, ki je pred dnevi med ubiranjem poti do ene od oceanografskih boj in vremenske postaje iz prve roke izkusil trenutne za Grenlandijo ekstremne vremenske razmere.

Pasja vprega, v spremstvu katere se je na pot podal Olsen, je med potjo do meteoroloških instrumentov prečkala fjord na severozahodu Grenlandije. Gladina vode je v tem letnem času praviloma zmrznjena, letos pa je bil morski led zaradi zelo intenzivnega taljenja "poplavljen".

Takole je videti taljenje površinskega ledu na Grenlandiji. Fotografija je bila posneta pred skoraj enim letom na ledeniku Helheim. | Foto: Reuters Takole je videti taljenje površinskega ledu na Grenlandiji. Fotografija je bila posneta pred skoraj enim letom na ledeniku Helheim. Foto: Reuters

Verhojansk, Sibirija, mraz, zima
Novice Ekstremen vremenski rekord: počila so okna, promet se je ustavil

Grenlandija je sredi velikega in izredno neobičajnega taljenja tamkajšnje ledene plošče

Po ugotovitvah ameriškega centra za spremljanje podatkov o snegu in ledu (NSIDC) je Grenlandija trenutno sredi neobičajne epizode taljenja ledu.

Zmehčalo se je namreč že kar 40 do 45 odstotkov ledene plošče, ki prekriva Grenlandijo, kar pomeni izredno odstopanje od povprečja.

Taljenje ledu na Grenlandiji v tem obdobju leta ni neobičajno, a je v zadnjih desetletjih v povprečju obsegalo le okrog deset odstotkov površine tamkajšnjega ledu, je razvidno iz podatkov NSIDC. Sezona taljenja grenlandskega ledu sicer traja od junija do avgusta, a vrhunec praviloma doseže šele v juliju. 

Geamana
Novice Morilska voda in uničena življenja: eno najnevarnejših jezer v Evropi

Grenlandski led bi se lahko kmalu talil še hitreje

Tako bo najverjetneje tudi letos, kar še posebej skrbi podnebne znanstvenike, saj bi aktualna vremenska anomalija lahko povzročila še bolj intenzivno kasnejše taljenje ledu.

Deli grenlandske ledene plošče, ki so trenutno v tekočem stanju, bodo najverjetneje kmalu ponovno zmrznili, a bo imel ta led nižji albedo. To pomeni, da bo ali temnejši ali bolj prosojen in bo zato slabše odbijal sončno svetlobo oziroma je bo absorbiral več, kar bo najverjetneje dodatno pospešilo taljenje.

Albedo ledu na Grenlandiji vsako leto praviloma zvišajo zimske padavine, ki ledeno ploskev odenejo v belo barvo (bolj belo pomeni višji albedo). A ker je bila letos zima na Grenlandiji bolj suha kot običajno, so bili ustvarjeni idealni pogoji za zgodnejši začetek sezone taljenja ledu.  | Foto: Reuters Albedo ledu na Grenlandiji vsako leto praviloma zvišajo zimske padavine, ki ledeno ploskev odenejo v belo barvo (bolj belo pomeni višji albedo). A ker je bila letos zima na Grenlandiji bolj suha kot običajno, so bili ustvarjeni idealni pogoji za zgodnejši začetek sezone taljenja ledu.  Foto: Reuters

Michael Rockefeller
Novice Kaj se je zgodilo z dedičem velikega bogastva, ki je izginil sredi morja?

V enem dnevu sta se stalili dve milijardi ton ledu

Samo v četrtek je bilo taljenje ledu na Grenlandiji tako intenzivno, da sta se v 24 urah stalili kar dve milijardi ton ledu, je poročal ameriški medij CNN.

Podnebne znanstvenike je trenutno taljenje grenlandskega ledu sicer v marsičem spomnilo na ekstremno anomalijo, ki se je zgodila junija 2012. Takrat se je nekaj dni različno hitro talilo kar 97 odstotkov celotne površine grenlandske ledene plošče.

Dogodek je bil tako nenavaden in nepričakovan, da je NSIDC samo zaradi njega vzpostavil posebno spletno stran, Grenlandska ledena plošča danes, ki obseg grenlandskega ledu spremlja v realnem času. 

O podobnem dogajanju bomo najverjetneje brali tudi v prihodnosti. Znanstveniki namreč opozarjajo, da se Arktika segreva dvakrat hitreje kot preostali deli planeta. | Foto: Reuters O podobnem dogajanju bomo najverjetneje brali tudi v prihodnosti. Znanstveniki namreč opozarjajo, da se Arktika segreva dvakrat hitreje kot preostali deli planeta. Foto: Reuters

Preberite tudi:

Himalaja ledenik
Novice Znanstveniki svarijo pred taljenjem ledenikov v Himalaji
Ledena gora, ledene gore, Antarktika
Novice Antarktika izgublja šestkrat več ledu kot pred 40 leti
Vis, razbitina
Novice Hrvati trdijo, da takšne razbitine, kot je pri otoku Vis, ni nikjer drugje na svetu
Černobil, Pripjat
Novice Ustrašili so se, da je v Evropi razneslo atomsko bombo. Bili so kar blizu.
Tupoljev Tu-144
Novice Vsak, ki je potoval s tem letalom, je lahko hvaležen, da je ostal živ
Križasti valovi
Novice Sem prihajajo opazovat enega najnevarnejših morskih pojavov
Novice Mesto oblega nenavaden naravni pojav: tako veliki so izjemno redki #video
Nova Idrija, New Idria
Novice Pozabljeno "slovensko" mesto sredi ameriške divjine, kamor ni varno iti
Ne spreglejte