SiolNET. Novice Svet
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Teksaški strelec napad na osnovno šolo napovedal na Facebooku

0,44

termometer

Poboj v Texasu | Motiv za strelski napad še ni znan, znano pa je, da je bilo poleg 21 mrtvih še 17 ranjenih. | Foto: Reuters
Motiv za strelski napad še ni znan, znano pa je, da je bilo poleg 21 mrtvih še 17 ranjenih. Foto: Reuters

Salvador Ramos, ki je v torek izpeljal strelski napad na osnovni šoli v teksaškem Uvaldeju in ubil 19 otrok ter dve učiteljici, je napad napovedal v zasebnem sporočilu drugemu neimenovanemu uporabniku Facebooka. Upravljalec družbenega omrežja je to odkril šele po tragediji, je na novinarski konferenci razkril teksaški guverner Greg Abbott.

Abbott je pojasnil, da je 18-letni Ramos najprej sporočil, da bo ustrelil babico, nato, da jo je ustrelil, in nazadnje pol ure pred napadom še, da bo napadel osnovno šolo.

Sporočila so odkrili šele po tragediji

Tiskovni predstavnik upravljalca Facebooka Meta Andy Stone je dejal, da so sporočila na žalost odkrili šele po tragediji. Ni sicer jasno, komu je Ramos pošiljal sporočila.

Abbott je novinarsko konferenco izkoristil za razpravljanje o duševnih boleznih, orožja pa ni omenil niti z besedo. Demokratski kandidat za guvernerja Teksasa Beto O'Rourke je Abbotta na koncu novinarske konference obtožil, da je njegovo zavajanje o vzrokih tragedije predvidljivo in da do zdaj še ni storil ničesar za zmanjšanje nasilja s strelnim orožjem v zvezni državi.

O'Rourka so potem varnostniki pregnali z novinarske konference republikanskega guvernerja, ki je odločno proti vsakemu ukrepu proti orožju. Navzoči so ga ob tem še ozmerjali z "bolnim pasjim sinom".

Strelca je ubila policija

Motiv za strelski napad še ni znan, znano pa je, da je bilo poleg 21 mrtvih še 17 ranjenih. Strelca, ki se je zabarikadiral v eno od učilnic osnovne šole Robb v kraju Uvalde in pobijal, je ubila policija.

Bil je prepirljiv in napadalen 

Abbott je na novinarski konferenci povedal, da Ramos ni imel nobene znane zgodovine primerov kaznivih dejanj ali duševnih motenj. Strelčevi sošolci pa so ameriškim medijem povedali, da je bil prepirljiv in napadalen, prav tako je bil tudi tarča zmerjanj in nasilništva.

Ramos je z napadom na osnovno šolo Robb v kraju Uvalde zahodno od San Antonia začel malo pred poldnevom po krajevnem času, ko je tudi prišel prvi klic na številko za nujne primere. Policisti so ga ustrelili in ubili šele uto in pol kasneje, okoli 13. ure, potem ko je že ubil 19 otrok, mlajših od 11 let, in dve učiteljici.

Teksaška policija je uvodoma dajala nejasne izjave glede tega, kdo je dejansko vdrl v šolsko poslopje in ustrelil morilca.

Zdaj je jasno, da je Ramos doma najprej ustrelil babico, ki se je uspela z okrvavljeno glavo privleči iz hiše in sosedu povedati, kaj je storil vnuk. Odpeljali so jo v bolnišnico in vse kaže, da bo preživela.

Potem ko je z avtomobilom ob šoli zapeljal v jarek, sta bila za njim že dva policista, na katera je streljal in ju ranil. Nato je odšel v šolo, ki ima sicer zaposlene oborožene varnostnike, si izbral učilnico četrtega razreda, zaklenil vrata in jih zabarikadiral ter začel pobijati otroke v njej.

Številne policijske enote so bile medtem pred šolo in so kovale načrt za napad, medtem ko so postajali prisotni starši in sosedje vse bolj jezni in obupani. V šolo je na koncu vdrl pripadnik mejne policije, ki ni več želel čakati. Ali je bil pri tem sam ali skupaj s kolegi, še ni jasno. Menda je trajalo kar nekaj časa, da so našli ključ od vrat učilnice.

Predstavnik teksaškega ministrstva za javno varnost Steven McCraw je medijem povedal, da so odgovorni očitno zatajili, ker niso preprečili množičnega pokola, vendar pa je zagotovil, da so policisti, ki so se odzvali, tvegali življenja in rešili druge otroke, s tem ko so strelca držali v šahu za barikadami.

Mladoletnik v ZDA lažje pride do orožja kot do cigaret 

Zadnji v vrsti strelskih pokolov na šolah in drugje po ZDA odpira že stara vprašanja o tem, kaj je narobe z družbo, v kateri lahko mladoletnik do orožja pride lažje kot do cigaret in piva, pri čemer niti še nima volilne pravice.

Republikanski politiki znova vlečejo na dan vse mogoče teorije, pri čemer orožja načeloma ne omenjajo ali ga celo branijo. Dejstvo je, da ima vsaka družba po svetu nek delež mladih fantov, ki imajo težave, so neprilagojeni, zavedeni z vsebinami na internetu, živijo v razbitih družinah in podobno, a nikjer na svetu ti do orožja ne pridejo tako zlahka kot v ZDA.

Republikanski politiki, kot je med drugim guverner Teksasa Greg Abbott, po pokolu izražajo začudenje, da se lahko kaj takšnega sploh zgodi, a že naslednji dan potujejo na letno skupščino Nacionalne orožarske zveze (NRA), kjer glasno obljubljajo, da bodo do zadnjega diha branili pravico do orožja. V petek se v Houstonu začenja eno takih zborovanj, na katerega prihaja tudi bivši predsednik ZDA Donald Trump.

Še posebej glasen je republikanski kongresnik slovenskega rodu iz Arizone Paul Gosar, ki se ponaša s slovenskim državnim odlikovanjem. Po njegovem je vzrok za pokol to, da je strelec nezakoniti priseljenec, transseksualec in levičar, čeprav je bil Ramos ameriški državljan, rojen v ZDA, brez zgodovine duševnih motenj, o njegovih političnih prepričanjih pa ni nobenih dokazov.

V takem ozračju je le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do novega pokola, in enega so domnevno že preprečili v sredo v šolskem okrožju Donna na skrajnem jugozahodu Teksasa ob mehiški meji.

salvador ramos Novice Kdo je 18-letnik, ki je zagrešil enega najhujših šolskih strelskih napadov v zgodovini ZDA Texas streljanje šola Novice Policija tava v temi. Motiv za šolski pokol v Teksasu še vedno neznanka. #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin