SiolNET. Novice Svet
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švedska priznala, da bi se lahko bolje odzvala na pandemijo

0,57

termometer

Anders Tegnell
Foto: Reuters

Vodilni švedski epidemiolog je danes priznal, da bi se Švedska lahko bolje odzvala na pandemijo koronavirusne bolezni 19. A še vedno zagovarja odločitev, da niso uvedli strogih omejitev gibanja kot v večini drugih evropskih držav.

"Če bi se z isto boleznijo soočili danes z enakim znanjem, kot ga imamo zdaj, bi verjetno ubrali pristop med tem, ki ga imamo, ter tistim, za katerega se je odločil preostanek sveta," je po poročanju STA za švedski radio dejal glavni epidemiolog pristojne agencije za javno zdravje Anders Tegnell.

Na Švedskem so doslej potrdili več kot 38 tisoč primerov okužb z novim koronavirusom in skoraj 4.500 smrtnih žrtev bolezni covid-19, kar je precej več kot v sosednjih državah, navaja STA.

Švedska Novice Švedska: recept za uspeh ali katastrofo? #video

Tegnell je dejal, da so te številke absolutno previsoke, a poudaril, da ne ve, s katerim ukrepom bi lahko dosegli boljše rezultate. "Dobro bi bilo, če bi vedeli, kaj točno je treba zapreti, da se okužba ne bi širila," je dejal.

Veliko smrtnih žrtev v domovih za starejše

Švedska je ob pandemiji ohranila odprte šole za mlajše od 16 let, poleg tega pa tudi podjetja, kavarne in restavracije, obenem je ljudi pozivala k upoštevanju pravil družbenega distanciranja in higienskih smernic.

Švedska Novice Švedska z visoko smrtnostjo vztraja: S karanteno ni mogoče premagati virusa

Eden od razlogov za veliko število smrtnih žrtev naj bi bilo širjenje okužb z novim koronavirusom v domovih za starejše, v katerih je Švedska sicer prepovedala obiske.

Kritiki švedske oblasti obtožujejo, da se igrajo z življenji, ker niso uvedle strožjih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. A zdravstvene oblasti svoj mehkejši pristop branijo kot dolgoročno vzdržen in zavračajo drastične kratkoročne ukrepe kot premalo učinkovite glede na posledice, ki jih imajo na družbo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin