Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2022,
13.16

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

6

Natisni članek

Francija Pariz

Petek, 23. 12. 2022, 13.16

1 leto, 4 mesece

Streljanje v središču Pariza: trije mrtvi, več ranjenih #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

6

Streljanje Pariz | Foto STA

Foto: STA

V središču Pariza so bili danes v streljanju ubiti trije ljudje, še štirje so bili ranjeni, dva huje, je sporočila mestna tožilka Laure Beccuau. Policisti so strelca, starega med 60 in 70 let, kmalu prijeli in sporočili, da je nevarnosti konec. Motiv za napad za zdaj ni znan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Streli so okoli poldneva odjeknili v priljubljenem 10. okrožju v Parizu, na ulici Enghien, polni trgovin, restavracij in lokalov. Po navedbah očividcev je napadalec sprva vstopil v tamkajšnji kurdski kulturni center, nato pa še v sosednji frizerski salon.
Fotogalerija
1 / 4

Napadalca prepeljali v bolnišnico

Policija ni razkrila identitete napadalca, ki so ga medtem po besedah županje okrožja Alexandre Cordebard prepeljali v bolnišnico. Policijski viri so za AFP navedli, da gre za belopoltega francoskega državljana, ki naj bi ga že poznali zaradi dveh preteklih poskusov umora v letih 2016 in 2021.

Tudi po navedbah tožilstva ima napadalec, sicer upokojeni strojevodja, burno zgodovino rasističnega nasilja. Osumljen je bil, da je 8. decembra lani v Parizu z nožem napadel najmanj dva migranta, zaradi česar mu je sodišče odredilo pripor, je na novinarski konferenci dejala Beccuau.

Dodala je, da je bil moški izpuščen šele pred kratkim in poudarila, da bo vprašanje, ali je bil današnji napad rasistično motiviran, del policijske preiskave.

Napad je povzročil kaos, saj je bil Pariz po letu 2015 tarča več islamističnih napadov, pa tudi prizorišče občasnih strelskih obračunov med tolpami. V luči tega je pariška županja Anne Hidalgo napovedala, da bo v mestni hiši 10. okrožja vzpostavljena služba za psihološko podporo žrtvam napada.

Motiv napada še ni znan

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je medtem prek Twitterja sporočil, da je že na poti na prizorišče napada. Na kasnejši novinarski konferenci pa je dejal, da je napadalec načrtno iskal tujce, vendar za zdaj še ni znano, ali se je osredotočil izključno na Kurde.

Njegovi natančni motivi niso znani, prav tako zaenkrat ni nobenih informacij o povezavah osumljenca z ultra desničarskimi gibanji, je poudaril minister in dodal, da je napadalec član strelskega športnega kluba in ima v lasti več registriranih kosov orožja.

Na vprašanje, ali je bila katera od žrtev današnjega streljanja povezana s Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki jo EU in druge države uvrščajo na seznam terorističnih organizacij, pa je Darmanin odgovoril, da francoskim varnostnim službam žrtve niso bile znane.

Ob tem je dejal, da je odredil poostritev varnostnih ukrepov na zbirališčih Kurdov v Franciji in v turških diplomatskih uradih. Prav tako naj bi se francoski uradniki v kratkem sestali, da bi ocenili verjetnost nadaljnjih groženj kurdski skupnosti v Parizu ali drugje v Franciji.

Macron obsodil smrtonosno streljanje v Parizu

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes obsodil streljanje v Parizu,  napad je obsodil tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je že izrazil sožalje žrtvam in njihovim družinam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kurdi v Franciji so bili tarča podlega napada," je na Twitterju zapisal Macron in dodal, da je v mislih z žrtvami in njihovimi družinami, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Scholz pa je današnji napad označil za grozljivo dejanje, ki je pretreslo Pariz in celotno Francijo.

Tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock se je odzvala na napad in na Twitterju zapisala, da sovraštvo nikoli ne sme zmagati.

Kingsley Coman
Sportal Francoski nogometaši žrtve rasističnih spletnih napadov
Sportal V Franciji po bolečem porazu zavladali kaos in izgredi #video

 

Ne spreglejte