Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2024,
7.13

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Vojna v Ukrajini obrambna industrija Justin Trudeau Jens Stoltenberg

Četrtek, 20. 6. 2024, 7.13

1 teden

Stoltenberg Kanado pozval k povečanju izdatkov za obrambo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Jens Stoltenberg | Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je izrazil tudi zaskrbljenost glede ruske podpore severnokorejskemu jedrskemu in raketnemu programu ter kitajske podpore ruskemu vojnemu gospodarstvu z zagotavljanjem elektronike, ki se uporablja v orožju in bojih proti Ukrajini. | Foto Reuters

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je izrazil tudi zaskrbljenost glede ruske podpore severnokorejskemu jedrskemu in raketnemu programu ter kitajske podpore ruskemu vojnemu gospodarstvu z zagotavljanjem elektronike, ki se uporablja v orožju in bojih proti Ukrajini.

Foto: Reuters

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v sredo ob obisku v Ottawi pozval Kanado, naj poveča izdatke za obrambo, saj še ne dosega cilja dveh odstotkov BDP, poročajo kanadski mediji. Kanadski obrambni minister Bill Blair je obljubil, da bo Kanada obrambi postopoma namenila več.

"Kanada mora izpolniti minimalni cilj Nata glede obrambnih izdatkov in predstaviti načrt, kako ga bo dosegla, s čimer bo avtoritarnim režimom pokazala, da so zahodni zavezniki usklajeni," je dejal Stoltenberg.

"Položaj Kanade v Natu je močan, hkrati pa seveda pričakujemo, da bodo vse zaveznice izpolnile obljubo o dvoodstotnem vlaganju," je še dejal na dogodku, ki ga je v Ottawi gostilo kanadsko združenje za Nato.

Stoltenberg izrazil zaskrbljenost 

Kanadski obrambni minister Bill Blair je na istem dogodku obljubil, da bodo cilj sčasoma dosegli, saj ruska vojna v Ukrajini povečuje nevarnost razširitve konflikta v Evropi. Napovedal je, da se bodo kanadski obrambni izdatki do leta 2029 povečali na najmanj 1,75 odstotka BDP. Dodatna poraba za novo podmorniško floto ter integrirane sisteme zračne obrambe in raketne sisteme bo verjetno presegla dva odstotka, je dejal.

Kanada naj bi letos za obrambo namenila 1,37 odstotka svojega BDP, poroča časopis Globe & Mail.

Stoltenberg je izrazil tudi zaskrbljenost glede ruske podpore severnokorejskemu jedrskemu in raketnemu programu ter kitajske podpore ruskemu vojnemu gospodarstvu z zagotavljanjem elektronike, ki se uporablja v orožju in bojih proti Ukrajini.

"Zato je odgovor, da je, potem ko so vse bolj povezani vsi avtoritarni režimi, kot so Severna Koreja, Kitajska, Iran in Rusija, še toliko pomembneje, da smo povezani kot države, ki verjamejo v svobodo in demokracijo," je dejal.

Vladimir Putin in Kim Jong-un
Novice Putin in Kim Džong Un podpisala, da si bosta državi pomagali v primeru napada

Poraba za obrambo je bila tudi ena od tem kasnejšega Stoltenbergovega pogovora s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem.

Stoltenberg je v ponedeljek v Beli hiši dejal, da pričakuje, da se bodo zaveznice na vrhu julija v Washingtonu dogovorile, da bodo povečale finančno in vojaško podporo Ukrajini ter zmanjšale breme za ZDA.

Oklepnik Namer
Novice Ukrajinci pretreseni: na oklepnem vozilu našli odsekano glavo ukrajinskega vojaka
Nato, zveza Nato
Novice Zveza Nato vlaga v robote in umetno inteligenco: na voljo ima milijardo evrov
Ne spreglejte