Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2024,
14.09

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

Natisni članek

žrtve vojaki Doneck Rusija Ukrajina Kijev oklepniki

Sreda, 19. 6. 2024, 14.09

1 teden

Ukrajinci pretreseni: na oklepnem vozilu našli odsekano glavo ukrajinskega vojaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77
Oklepnik Namer | Ukrajinci trdijo, da so med zračnim pregledovanjem na bojišču v regiji Doneck opazili poškodovano oklepno vozilo ukrajinskih sil in da je na njem ležala odsekana glava ukrajinskega branilca. | Foto Guliverimage

Ukrajinci trdijo, da so med zračnim pregledovanjem na bojišču v regiji Doneck opazili poškodovano oklepno vozilo ukrajinskih sil in da je na njem ležala odsekana glava ukrajinskega branilca.

Foto: Guliverimage

Kijev je sprožil preiskavo, potem ko so ruski vojaki obglavili pripadnika ukrajinskih oboroženih sil v regiji Doneck, so sporočili iz urada glavnega ukrajinskega tožilca.

Ukrajinska vojska je v ponedeljek prejela informacijo, da so vojakom ruske enote v Volnovaki v Donecki regiji ukazali, naj ukrajinskih vojakov ne ujamejo, temveč jih obglavijo.

Ukrajinci trdijo, da so med zračnim pregledovanjem na bojišču v regiji Doneck opazili poškodovano oklepno vozilo ukrajinskih sil in da je na njem ležala odsekana glava ukrajinskega branilca, poroča Ukrajinska pravda.

"Gre za strašno barbarstvo, ki nima mesta v 21. stoletju" 

Poudarili so, da tovrstna dejanja pomenijo očitno kršitev ženevske konvencije o ravnanju z vojnimi ujetniki in kršitev protokola o ženevski konvenciji o zaščiti žrtev mednarodnih oboroženih spopadov. Opozorili so, da preiskujejo vlogo posameznih pripadnikov ruske vojske pri tem zločinu.

"Gre za strašno barbarstvo, ki nima mesta v 21. stoletju. To je še ena potrditev, da vojni zločini agresije niso osamljeni incidenti, temveč deli načrtne politike ruskega režima. Ne bomo dovolili, da bi ti zločini ostali nekaznovani. Pozivamo ves civilizirani svet, naj izolira in kaznuje teroristično državo," so sporočili.

Umrlega so identificirali 

Ukrajinski glavni tožilec Andrij Kostin je izjavil, da so identificirali vojaka, ki so mu odrezali glavo. "Kar zadeva preiskavo brutalnega umora ukrajinskega veterana v regiji Doneck, je umrli identificiran. Njegovega imena trenutno ne moremo razkriti, ker potekajo postopki za potrditev njegove identitete," je dejal.

Na družbeni platformi X je Kostin delil tudi fotografijo, ki prikazuje odsekano glavo na vozilu, a je ne bomo objavili, ker je fotografija preveč nazorna. 

V ruskih napadih na Ukrajino poškodovana energetska infrastruktura

V novih ruskih napadih z brezpilotnimi letalniki na več ukrajinskih regij je bilo ponoči poškodovanih več energetskih objektov, dve osebi pa sta bili ranjeni, so danes sporočile ukrajinske oblasti. Skupno so ruske sile proti Ukrajini izstrelile 21 dronov, pri čemer jih je zračna obramba 19 sestrelila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah ukrajinske vojske je zračna obramba 19 dronov sestrelila nad regijami Herson, Mikolajiv, Dnipropetrovsk, Kirovograd, Hmeljnicki in Lvov, navaja portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

"Ponoči je sovražnik napadel energetski objekt v osrednji regiji. Nekaj opreme je bilo poškodovane," je medtem sporočilo ukrajinsko ministrstvo za energijo in dodalo, da so bili na kraj dogodka napoteni policisti in reševalci. Energetski objekti so bili poškodovani tudi v napadu na regijo Lvov, še dve osebi pa sta bili ranjeni.

Rusija je v zadnjih mesecih okrepila napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Predsednik države Volodimir Zelenski je nedavno opozoril, da so ruski napadi prepolovili zmogljivost proizvodnje elektrike v Ukrajini v primerjavi z letom prej. V luči tega je zaveznice znova pozval, naj okrepijo dobavo sistemov zračne obrambe.

Ukrajinski energetski uradniki pa so opozorili, da bodo v prihodnjih tednih verjetno sledili novi izredni izpadi elektrike. Ocenjujejo, da bodo popravila poškodovanih elektrarn trajala več let in stala več milijonov dolarjev.

Vladimir Putin
Novice Razkritje dokumentov tajnih pogajanj med Rusijo in Ukrajino
Ruska zastava
Novice V Švici preiskujejo ruskega agenta
Nato, zveza Nato
Novice Zveza Nato vlaga v robote in umetno inteligenco: na voljo ima milijardo evrov

 

Ne spreglejte