Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 2. 2022,
7.05

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

172

Natisni članek

noad vojna Kijev Rusija Ukrajina

Sobota, 26. 2. 2022, 7.05

2 leti, 1 mesec

"Ženske bomo skupaj z moškimi ustavile Ruse" #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

172

Vso noč so v Kijevu potekali srditi spopadi med rusko vojsko in branitelji ukrajinske prestolnice. Kot poročajo tuji mediji, so Rusi naleteli na močnejši odpor, kot so ga pričakovali. Po podatkih ukrajinske vojske naj bi do danes ubili že vsaj 3.500 ruskih vojakov. Iz Kijeva pa prihajajo informacije, fotografije in videoposnetki o napadih ruske vojske na civiliste in civilna poslopja. V ruski invaziji je po navedbah zdravstvenega ministrstva umrlo skoraj 200 ukrajinskih civilistov. 

Pregled ključnih dnevnih dogodkov v Ukrajini:
14.48 "Ukrajinci ustavljajo ruske tanke s svojimi telesi"
14.21 Prostovoljcem v Kijevu razdelili 25 tisoč avtomatskih pušk
13.42 Število ukrajinskih beguncev narašča: na Poljsko prispelo 100 tisoč beguncev
12.54 Zelenski: Ukrajina preprečila ruski načrt za strmoglavljenje oblasti
11.26 "Ruske vojske ni v Kijevu."
11.14 V Ukrajini se pojavljajo težave z dostopom do spleta.
10.45 Rusko obrambno ministrstvo zagotavlja, da v Ukrajini cilja le vojaško infrastrukturo.
10.05 Iz Ukrajine na Poljsko je v zadnjih 24 urah prispelo 35 tisoč beguncev.
09.31 V ruski invaziji je umrlo skoraj 200 ukrajinskih civilistov.
08.53 Francija Ukrajini pošilja orožje.
08.36 Reševalne službe v Kijevu skrbijo za žrtve ruskih napadov.
08.23 Rusi osvojili prvo večje mesto v Ukrajini.
08.02 Zelenski: Še vedno smo tu. Ne bomo položili orožja. 
07.00 Ukrajinci naj bi zavrnili ruski napad na eni od glavnih avenij v Kijevu.

16.30 "Ženske bomo skupaj z moškimi ustavile Ruse"

"Naučila sem se uporabljati kalašnikov," je prek Twitterja sporočila ukrajinska poslanka Kira Rudik, ki je tudi poudarila, da bodo ženske branile svojo domovino skupaj z moškimi.

14.48 "Ukrajinci ustavljajo ruske tanke s svojimi telesi"

Iz mesta Bakhmach na severu Ukrajine prihajajo pretresljivi prizori, ko Ukrajinci poizkušajo ustavljati ruske tanke s svojimi telesi.

14.21 Prostovoljcem v Kijevu razdelili 25 tisoč avtomatskih pušk

Ukrajinski minister za notranje zadeve Denis Monastyrsky je sporočil, da so samo v Kijevu prostovoljcem razdelili več kot 25 tisoč pušk in približno deset milijonov nabojev. "Kijev se bo branil," je še dejal Monastyrsky.

13.42 Od začetka ruske invazije iz Ukrajine na Poljsko prispelo 100 tisoč beguncev

Od začetka ruske invazije ta teden je iz Ukrajine na Poljsko prispelo že okoli 100 tisoč beguncev, je danes sporočil namestnik notranjega ministra Pavel Szefernaker. Dodal je, da ima 90 odstotkov beguncev v državi že zagotovljen bivalni prostor, kot so domovi prijateljev ali družine, preostali pa iščejo pomoč v devetih sprejemnih centrih ob meji.

12.54 "Ukrajina preprečila ruski načrt za strmoglavljenje oblasti"

"Preprečili smo njihov načrt," je v novem videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je Moskvo obtožil, da ga je skušala vreči z oblasti in v Ukrajini vzpostaviti marionetno državo. 

Dejal je, da so se Rusi Ukrajine lotili z raketami, droni, topništvom, oklepniki in zračnimi silami ter ciljali tudi stanovanjska območja. Lvov na zahodu in druga mesta v zahodnem in osrednjem delu države so bili tarča letalskih napadov, je še povedal. Ukrajinci so se po besedah Zelenskega proti ruskim vojakom borili v številnih mestih po državi, v Odesi na jugu, Harkovu na severovzhodu in prestolnici Kijev.

Evropsko unijo je ob tem pozval, naj Ukrajino sprejme v povezavo, Nemčijo in Madžarsko pa, naj podpreta izključitev Rusije iz sistema Swift. Zahvalil se je tudi Rusom, ki na množičnih protestih nasprotujejo ruski invaziji na Ukrajino. Pozval jih je, naj nadaljujejo pritisk na Kremelj.

11.35 Britanci ne verjamejo Rusom

Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ne verjame ruski vojski, da je prevzela nadzor nad mestom Melitopol, poroča Reuters. Kot je dejal obrambni minister James Heappey, ni nobenih dokazov, da so Rusi res zavzeli mesto. Heappey je tudi poudaril, da vse kaže, da se je v Kijev uspelo prebiti le posameznim skupinam ruskih specialnih enot, ne pa celim bojnim divizijam.

11.16 "Ruske vojske ni v Kijevu"

Župan Kijeva Vitalij Kličko je sporočil, da ruske vojske ni v ukrajinski prestolnici. Zato Kličko napoveduje, da bo ruska vojska povečala frekvenco napadov z letali in raketami na Kijev. "Vsem prebivalcem svetujem, da ostanejo v zakloniščih," je še dejal Kličko.

11.14 V Ukrajini težave z dostopom do spleta

Iz več delov Ukrajine poročajo o težavah z dostopom do spleta, poroča The Guardian. Ukrajina trdi, da so za to odgovorni hekerji iz Rusije in Belorusije.

11.06 Iz Ukrajine poročajo o pomanjkanju hrane in zdravil

10.55 Vojaki Kačjega otoka postali mednarodne zvezde

Tragična in herojska zgodba 13 ukrajinskih vojakov s Kačjega otoka se je dotaknila vseh ljudi po svetu. Spomnimo, Ukrajinci so raje umrli v obrambi svoje domovine, kot pa se predali Rusom (več v članku Masaker na Kačjem otoku: vojaki se do zadnjega niso predali). Njihove zadnje besede so postale simbol upora proti ruskim napadalcem in po vsem svetu jih tiskajo na majice, pekarna v ZDA pa jih je dala tudi na svoje pecivo.

10.50 Sredi vojne se je v zaklonišču v Kijevu rodila Mia

Triindvajsetletnica je ponoči v zasilnem zaklonišču na eni izmed postaj metroja v Kijevu rodila deklico Mio, poročajo britanski mediji.

10.45 Rusko obrambno ministrstvo zagotavlja, da v Ukrajini cilja le vojaško infrastrukturo

Ruska vojska je danes iz zraka in morja z vodenimi izstrelki napadla ukrajinsko vojaško infrastrukturo, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je zatrdil, da ruska vojska pri tem ni poškodovala stanovanjske in družbene infrastrukture, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je trdil kljub dokazom na terenu, da so bile prizadete tudi stanovanjske stavbe. "Ponoči so oborožene sile Ruske federacije z zračnimi in morskimi vodenimi izstrelki izvedle napad na vojaško infrastrukturo Ukrajine z natančnim orožjem dolgega dosega," je v televizijskem sporočilu povedal Konašenkov.

Po besedah Konašenkova je ruska vojska v Ukrajini uničila več kot 820 objektov vojaške infrastrukture, vključno s 14 letališči, 48 radarskimi postajami ter 24 protiletalskimi raketnimi sistemi S-300 in Osa.

Dejal je, da je ruska vojska sestrelila tudi sedem bojnih letal, sedem helikopterjev in devet brezpilotnih letal ter uničila 87 tankov in drugih oklepnih vozil, ruska mornarica pa je medtem uničila osem vojaških čolnov.

10.17 Twitter v Rusiji in Ukrajini začasno ustavil oglaševanje

Ameriško tehnološko podjetje Twitter je v luči ruske invazije na Ukrajino na svojem družbenem omrežju v obeh državah začasno ustavilo oglaševanje. Ne želijo, da bi oglasi odvračali pozornost od kritičnih informacij, so utemeljili odločitev.

Medtem je Rusija v petek sporočila, da bo omejila dostop do Facebooka. Platforma pogosto cenzurira ruske državne medije, družbi Meta, ki je lastnica Facebooka, očita ruski organ za spletni nadzor Roskomnadzor.

Na drugi strani je Facebook po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ruskim državnim medijem prepovedal oglaševanje na svoji platformi. "Ruskim državnim medijem onemogočamo oglaševanje in služenje denarja na naših platformah," je dejal vodja Facebookove službe za varnost Nathaniel Gleicher.

Facebookova krovna družba Meta je v petek potrdila načrte Rusije o omejitvi dostopa do njihovih storitev, potem ko je ameriško podjetje zavrnilo zahteve ruskih oblasti, da opustijo orodje za preverjanje dejstev in odpravijo opozorilne oznake na platformi, poroča AFP.

10.05 Iz Ukrajine na Poljsko v zadnjih 24 urah prispelo 35 tisoč beguncev

V zadnjih 24 urah je na Poljsko prispelo 35 tisoč beguncev iz Ukrajine, je v petek sporočil namestnik notranjega ministra Pavel Szefernaker. Po njegovih besedah je večina beguncev žensk in otrok, vendar so med njimi tudi moški, ki niso stari od 18 do 60 let in tako v Ukrajini niso bili vpoklicani v vojsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obravnava beguncev na ukrajinski strani meje se upočasnjuje, ker vojna povzroča okvare v operacijskem sistemu, ki ga uporabljajo ukrajinski mejni policisti, je za poljsko javno televizijo TVP povedal Szefernaker. Zagotovil je, da lahko Poljska na meji vsak dan sprejme do 50 tisoč beguncev iz Ukrajine.

Novinar agencije dpa je na mejnem prehodu Medyka-Shegyni poročal, da so begunci, med katerimi so številni potovali peš, več ur čakali na obravnavo.

Večje število ukrajinskih beguncev pa so medtem beležile tudi druge države. Po podatkih slovaškega notranjega ministrstva je od srede do petka mejo prečkalo 7.490 ukrajinskih državljanov, kar je petkrat več od običajnega števila mejnih prehodov.

Po navedbah ministrstva je za azil uradno zaprosilo le 14 ljudi, ki so jih pristojne službe nastanile v begunskem taborišču Humenne blizu meje. Slovaški konservativni premier Eduard Heger je skupaj z notranjim ministrom Romanom Mikulecem obiskal mejni prehod Vysne Nemecke in poudaril, da je njegova država pripravljena pomagati beguncem.

9.31 V napadih umrlo 198 Ukrajincev, med njimi tudi otroci

Ukrajinski minister za zdravje je povedal, da je v ruski invaziji umrlo 198 Ukrajincev, med njimi trije otroci, poroča Reuters.

V raketnem napadu, ko je ena od raket zadela tudi stanovanjski blok v KIjevu, ni bilo smrtnih žrtev, je sporočil svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Heraščenko.

08.53 Francija Ukrajini pošilja orožje

Francija je Ukrajini poslala orožje in drugo pomoč, poroča BBC. "Protivojna koalicija deluje," je ob novici na Twitterju zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

08.36 Reševalne službe v Kijevu skrbijo za žrtve ruskih napadov

Kot poroča Reuters, so ruske rakete ponoči zadele tudi stanovanjska poslopja v Kijevu. Kot razkrivajo fotografije ukrajinske vojske in mestne uprave Kijeva, ruska vojska napada neposredno civiliste in civilna poslopja.
Fotogalerija
1 / 19

08.23 Rusi osvojili prvo večje mesto v Ukrajini

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska vojska osvojila mesto Melitopol. Mesto se nahaja na jugu Ukrajine in ima okoli 150 tisoč prebivalcev.

Čeprav uradni Kremelj trdi, da so jih prebivalci Melitopola sprejeli kot odrešitelje, objave na spletu posredujejo drugačne informacije.

08.02 Zelenski: Še vedno smo tu. Ne bomo položili orožja. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po nočnem napadu ruske vojske na ukrajinsko prestolnico Kijev zagotovil, da ostaja tam in da se bodo borili naprej. V posnetku, ki ga je objavil na Twitterju, je dejal: "Še vedno sem tu. Ne bomo položili orožja. Branili bomo svojo državo, ker je naša resnica naše orožje."

"Naša resnica je, da je to naša država, da so to naši otroci, in branili bomo vse to," je še sporočil. Trditve, da naj bi vojsko pozval, naj položi orožje, in da poteka evakuacija, je zavrnil kot lažne informacije.

07.00 Ukrajinci naj bi zavrnili ruski napad na eni od glavnih avenij v Kijevu

Ukrajinska vojska je sporočila, da je v soboto zjutraj zavrnila napad ruskih enot na eni od glavnih avenij v prestolnici Kijev, poroča AFP. Rusi naj bi skušali prodreti po aveniji Zmage, vendar so napad odbili.

"Rusija je napadla eno od naših enot na aveniji Zmage v Kijevu, vendar smo napad odbili," je na svoji Facebook strani sporočila ukrajinska vojska. AFP poroča, da je zgodaj zjutraj v soboto v Kijevu odjeknilo več glasnih eksplozij.

Ukrajinska vojska poroča tudi o hudih bojih v mestu Vasilkiv južno od Kijeva, kjer Rusi skušajo pristati z letali, polni padalcev. Eno od transportnih letal IL-76, v katerem je polno padalcev, naj bi Ukrajinci sestrelili, z neba pa naj bi zrušili tudi ruski helikopter in vojaško letalo SU-25.

Z ruske strani potrditve o tem za zdaj še ni.

Novice Ženske v solzah, moški hrabro v boj za domovino #video
Ukrajina
Novice Se Slovenija pripravlja na sprejem beguncev iz Ukrajine?
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski pripravljen na mirovna pogajanja
Ne spreglejte