Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 11. 2018,
16.29

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Španija Theresa May brexit

Petek, 23. 11. 2018, 16.29

5 let, 5 mesecev

Španija želi pisno zagotovilo Londona o Gibraltarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Theresa May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španija je danes Veliko Britanijo pozvala k pisnemu zagotovilu, da bo Madrid imel veto na dogovor o prihodnjih odnosih med EU in Gibraltarjem. Španski premier Pedro Sanchez je ob tem opozoril, da brez dogovora o Gibraltarju v nedeljo "zelo verjetno" ne bo vrha EU.

"Zahtevali smo, da (zagotovilo) britanske oblasti objavijo pred nedeljskim vrhom EU," je danes v Bruslju dejal španski državni sekretar za evropske zadeve Luis Marco Aguiriano Nalda. Španski premier Pedro Sanchez se ne bo odločil o udeležbi na vrhu, na katerem naj bi evropski voditelji podprli osnutek ločitvenega sporazuma z Združenim kraljestvom in sprejeli politično izjavo o prihodnjih odnosih, dokler ne bo videl zagotovila, je povedal.

Španija zagrozila, da ne bo podprla brexita

Sanchez je nato danes s Kube sporočil, da brez dogovora o Gibraltarju v nedeljo "zelo verjetno" ne bo vrha EU. "Zagotovila še ne zadoščajo, torej bo Španija ohranila veto na sporazum o brexitu," je dejal na novinarski konferenci v Havani, kjer je na uradnem obisku. "Če ne bo dogovora o Gibraltarju, je jasno, kaj se bo zgodilo, da se Evropski svet zelo verjetno ne bo sestal." 

Na današnjem srečanju šerp, svetovalcev voditeljev za evropske zadeve, sicer niso rešili vprašanja Gibraltarja, ki ostaja edino odprto vprašanje, je povedal eden od diplomatskih virov v Bruslju.

Španija je v zadnjih dneh večkrat zagrozila, da v nedeljo ne bo podprla dogovora o brexitu, če ne bodo imeli pravice do veta pri opredeljevanju prihodnjih odnosov z Gibraltarjem. Aguiriano Nalda je danes povedal, da se s tem strinja preostalih 26 članic EU in tudi Evropska komisija. Prav tako se strinja Velika Britanija, a Madrid želi pisno zagotovilo.

Theresa May
Novice Velika Britanija dobila tretjega ministra za brexit letos

Britanska premierka Theresa May je medtem ponovila svoje stališče o britanski suverenosti nad Gibraltarjem. "Zelo smo jasni: ko se kot Združeno kraljestvo pogajamo o teh zadevah, to počnemo v imenu vsega Združenega kraljestva, vključno z Gibraltarjem," je povedala v pogovoru za britanski BBC.

Mayeva: Če dogovor ne bo sprejet, se bomo vrnili na začetek

V njenem uradu pa so že pred tem povedali, da izstopnega dogovora ne bodo znova odpirali. "Pri določanju prihodnjih odnosov bomo sodelovali z vladama Gibraltarja in Španije," so poudarili.

Po ustavi iz leta 2006 se sicer to britansko čezmorsko ozemlje na jugu Iberskega polotoka samoupravlja, za nekatera področja, kot so zunanje zadeve, pa je pristojna britanska vlada. Suverenost nad ozemljem zahteva tudi Španija, a so prebivalci špansko suverenost zavrnili na referendumih leta 1967 in 2002. Prav tako je bila zavrnjena ideja o deljeni suverenosti.

a
Novice Britanka v Sloveniji si zaradi brexita že ureja slovensko državljanstvo

Mayeva medtem ni želela povedati, ali bo odstopila ali ne, če bo britanski parlament zavrnil izstopni dogovor in politično izjavo o prihodnjih odnosih. "Pri tem ne gre zame. (...) Osredotočena sem na to, da zagotovimo ta dogovor," je poudarila. "Če dogovor ne bo sprejet, se bomo vrnili na začetek. Končali bomo še z večjo razdeljenostjo in negotovostjo," je zatrdila.

Ne spreglejte