Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 11. 2018,
13.38

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

13

Natisni članek

Nato Norveška vojaška vaja Slovenska vojska

Sobota, 3. 11. 2018, 13.38

5 let, 5 mesecev

Slovenci branijo oblegano mesto pred ameriško vojsko #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

13

Slovenska motorizirana četa pred "sovražno" ameriško vojsko brani mestece Folldal. Takšen je scenarij ene od operacij na Natovi vojaški vaji na Norveškem. 

Fotogalerija
1 / 7

V akciji sodeluje tudi norveška vojska, ki se z enim delom enot bori na strani Slovencev in z drugim na strani Američanov.

Slovenci izgubili oklepnik s posadko

"Izvajamo zadrževalno obrambo, kar pomeni, da poskušamo nasprotnika, ki napreduje proti nam, z ognjenim delovanjem, manevri čete in z zračno podporo zadržati čim dlje. Na vaji je veliko kontrolorjev, ki presodijo, katera enota je zadala izgube drugi enoti. Danes smo izgubili eno oklepno vozilo s posadko. Uničil ga je nasprotnikov letalski napad," pojasnjuje poveljnik čete stotnik Primož Bantan.

Načrt slovenske čete je, da položaje zadržijo čim dlje, nasprotniku pa pri tem zadajo čim več izgub in se potem umaknejo. Na položajih so od včeraj zgodaj zjutraj, umik pa načrtujejo danes proti večeru na lokacijo zunaj mesta. Tam se bodo pripravili na nadaljnje naloge.

Čevlji povzročajo manjše težave

Vojaki se po besedah stotnika Bantana za zdaj dobro počutijo. "Hrana je v redu. Bilo je nekaj neprespanih noči, nekaj jih še bo, a bomo zmogli. Za zdaj oprema drži. S čevlji so manjše težave. Kakšnemu vojaku prej premočijo. Vsi pripadniki so dobili dodatne kose oblačil in obutve, tako da ima vsak pripadnik dva para zimskih čevljev," je pojasnil.

Novice Kako se Natova vojska daleč na severu pripravlja na spopad s sovražnikom? #foto #infografika

Na Norveškem je trenutno 199 slovenskih vojakov, ki skupaj s 33 pripadniki črnogorske vojske sestavljajo kontingent Slovenske vojske. Poveljnik kontingenta je podpolkovnik Uroš Trinko.

Število slovenskih vojakov na vaji se zaradi različnih potreb in nalog neprestano spreminja. Skupno jih na vaji sodeluje nekaj čez 200. En vojak se je moral zaradi družinskih razmer vrniti v domovino.

Vrhunsko sodelovanje s Črnogorci

Sodelovanje s Črnogorci je po Trinkovih besedah vrhunsko. Stike so navezali že lani, nato pa skupaj načrtovali vajo.  Za dodatno integracijo so poskrbeli z namestitvijo v skupni bazi, v kateri živijo vojaki obeh držav.

Slovenska četa s 144 vojaki in črnogorski vod s 33 pripadniki sta del španskega bataljona, ta pa je umeščen v italijansko brigado. Preostali slovenski vojaki so del drugih enot.

Vremena na Norveškem podpolkovnik Uroš Trinko v nasprotju s poveljniki številnih drugih vojska ne vidi kot težavo: “Na ta dejavnik smo se očitno zelo dobro pripravili. Pričakoval sem več prehladov in vročine, pa tega na srečo do zdaj ni bilo. So pa težave s premiki v takem vremenu, saj je poledica drugačna od tiste, ki smo je vajeni doma.”  | Foto: Aleksander Kolednik Vremena na Norveškem podpolkovnik Uroš Trinko v nasprotju s poveljniki številnih drugih vojska ne vidi kot težavo: “Na ta dejavnik smo se očitno zelo dobro pripravili. Pričakoval sem več prehladov in vročine, pa tega na srečo do zdaj ni bilo. So pa težave s premiki v takem vremenu, saj je poledica drugačna od tiste, ki smo je vajeni doma.” Foto: Aleksander Kolednik

Novice Takšno je življenje v vojaškem taboru ameriških marincev #foto #video #infografika

Ni krvavic in zelja

"Tisti, ki smo del italijanske brigade, smo nastanjeni po italijanskih standardih, zato jemo italijansko hrano, ki je zame odlična. Veliko je testenin. Preostali slovenski vojaki jedo hrano, ki jo pripravljajo norveška podjetja. Pripomb ni, niso pa to domače krvavice, zelje in krompir. Tega ni, je pa veliko lososa," pravi Trinko.

O jezikovnih ovirah, s katerimi se soočajo na vaji, Trinko poudarja, da se že takrat, ko vsi govorimo slovensko, včasih ne razumemo med seboj, zato je komunikacija izziv, ki pa ga uspešno rešujejo z uveljavljenimi standardnimi Nato izrazi za nekatere postopke in naloge.

Fotogalerija
1 / 10

V Natovih operacijah tudi slovenska helikopterska enota

Slovenci kot del južnih Natovih sil sodelujejo v simulaciji spopadov s severnimi Natovimi enotami oziroma v taktičnih vajah enot, kot temu sami pravijo vojaki. Po Trinkovih besedah je naloga slovenske motorizirane čete predvsem blokiranje nasprotnika z uporabo ognjene moči in izvajanje obrambe z zadrževanjem nasprotnika.

Slovenska helikopterska enota medtem južnim silam ponuja podporo z izvajanjem helikopterskih desantov, preostali slovenski vojaki pa so angažirani v vojaški policiji in logistiki.

Ruska mornarica
Novice Rusija napoveduje raketne vaje na območju Natovega Trojnega stika

Zaradi slabih preteklih izkušenj z opremo je tokrat Slovenija naše borce nekoliko bolje opremila. Dobili so dodatne jakne, rokavice, spodnje perilo in škornje, s katerimi je bilo največ težav. "Opremljeni smo s standardno opremo prek minimalnih standardov," poudarja Trinko.

Logistika je največji izziv

Kot največji izziv za Slovensko vojsko na vaji vidi logistiko. "Pot na Norveško je bila za nas strateški premik, ki je poleg usklajevanja v zavezništvu zahteval tudi usklajevanje s civilnimi partnerji. To je ogromna reč,” je pojasnil.

Kot drugi izziv vidi uspešno integracijo Slovenske vojske v druge zavezniške enote.

Slovenci dobro pripravljeni na vremenske razmere

Vremena na Norveškem v primerjavi s poveljniki drugih vojska ne vidi kot težavo. "Na ta dejavnik smo se očitno zelo dobro pripravili. Pričakoval sem več prehladov in vročine, pa tega na srečo do zdaj ni bilo. So pa težave s premiki v takem vremenu, saj je poledica drugačna od tiste, ki smo je vajeni doma," je poudaril in dodal:

"Zavezniki so imeli precej težav, mi pa za zdaj ne. Naši vozniki so dobro pripravljeni in se držijo osnovnih zakonitosti, na primer o namestitvi verig na kolesa. Na tem področju nismo slabi, ampak celo nadpovprečni."

NATO splošno | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Ne spreglejte