Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
21.17

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

5

Natisni članek

Nato Rusija vojaška vaja Norveška

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 21.17

5 let, 5 mesecev

Rusija napoveduje raketne vaje na območju Natovega Trojnega stika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

5

Ruska mornarica | Pripadniki ruske mornarice v pristanišču Sevastopol na polotoku Krim | Foto Reuters

Pripadniki ruske mornarice v pristanišču Sevastopol na polotoku Krim

Foto: Reuters

Ruska mornarica je danes napovedala, da bo v mednarodnih vodah pred obalo Norveške med 1. in 3. novembrom izvedla raketne vaje. Na omenjenem območju se sicer izvaja velika Natova vaja Trojni stik (ang. Trident Juncture).

Informacijo o raketnih vajah ruske mornarice v mednarodnih vodah pred obalo Norveške je danes objavila norveška uprava za varnost v letalskem prometu Avinor. Šlo naj bi za območje zahodno od mest Kristiansund, Molde in Alesund. Avinor je namero ruske mornarice sporočil v priporočilu civilnim pilotom, naj se izogibajo območju, kjer naj bi se izvajale ruske vaje.

slovenska vojska vaje na Kosovu
Novice Nato začel največjo vajo po hladni vojni, sodeluje tudi Slovenija

Norveška vojska je seznanjena z namerami ruske mornarice

Ruska mornarica naj bi namreč izvajala tudi izstrelitve raket, kar bi bilo lahko nevarno za letala. Norveška vojska naj bi bila z izvedbo omenjenih vaj že seznanjena. V Oslu so že zatrdili, da vaje, ki jih organizira Rusija, ne bodo vplivale na izvedbo Natove vaje Trojni stik, ki se je začela prejšnji četrtek, trajala pa bo do 7. novembra.

"To ni nič dramatičnega. Zabeležili smo si, spremljali bomo ruske vaje," je dejal norveški obrambni minister Frank Bakke-Jensen. O ruski vaji so bili prejšnji teden obveščeni tudi pri Natu, je medtem potrdil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Pojasnil je, da je Rusija prisotna na severu, tudi v bližini Norveške, ter da ruske sile pogosto izvajajo premike in vaje. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo ruske vaje izvedene varno.

Nato: Vaja Trojni stik ni uperjena proti Rusiji

Na Natovi vaji, ki se večinoma odvija na Norveškem pa tudi na bližnjem območju severnega Atlantika, sodeluje okoli 50 tisoč vojakov iz skupno 31 držav, tudi iz Slovenije. Gre za največjo vajo zavezništva po koncu hladne vojne. Njen cilj je preverjanje operativnega sodelovanja in odvračanje morebitnih nasprotnikov.

Pri Natu poudarjajo, da omenjena vaja ni uperjena proti Rusiji, a se v Moskvi s tem ne strinjajo. Rusija je sicer poleti na vzhodu države izvedla vajo z več kot 300 tisoč sodelujočimi vojaki.

Ne spreglejte