Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
20.35

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

vojska Rusija Nato

Četrtek, 25. 10. 2018, 20.35

5 let, 6 mesecev

Nato začel največjo vajo po hladni vojni, sodeluje tudi Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
slovenska vojska vaje na Kosovu | Foto Sanja Gornjec/STA

Foto: Sanja Gornjec/STA

Zveza Nato je danes na Norveškem začela vajo Trident Juncture oziroma Trojni stik. Gre za največjo vajo zavezništva po koncu hladne vojne, na kateri sodeluje okoli 50 tisoč vojakov iz skupno 31 držav.

Med njimi je nekaj več kot 200 Slovencev. Vajo pozorno spremljajo tudi v Moskvi. Predsednik Vladimir Putin je že napovedal nove posodobitve vojske.

Zavezniki bodo razdeljeni v dve skupini

Trojni stik se je danes začel minuto čez polnoč, ko je skupno poveljstvo nad okoli 50 tisoč zavezniškimi vojaki, 250 letali, 10 tisoč tanki in oklepniki ter 65 ladjami, med njimi tudi ameriško letalonosilko Harry S. Truman, prevzel ameriški admiral James G. Foggo, sicer poveljnik združenega poveljstva Nata v Neaplju.

Vojaki 31 zavezniških in partnerskih držav se bodo prihodnja dva tedna urili za sodelovanje v kolektivni obrambi. Vaja se bo do 7. novembra odvijala po izmišljenem scenariju na Norveškem in bližnjem območju severnega Atlantika in Baltskega morja, vključno z Islandijo ter zračnima prostoroma Finske in Švedske. Izvedli jo bodo v zraku, na kopnem in na morju.

Po scenariju bodo zavezniki razdeljeni v dve skupini; "južne sile" z brigadami iz Nemčije, Italije in Velike Britanije ter "severne sile" z norveškimi, kanadskimi, švedskimi in ameriškimi vojaki. Najprej bodo severne sile napadle južne, nato obratno.

Slovenski kontingent šteje 241 pripradnikov. | Foto: STA , Slovenski kontingent šteje 241 pripradnikov. Foto: STA ,

Slovenski vojaki bodo sodelovali v južnih silah

Skupno slovenski kontingent šteje 241 pripadnikov, slovenskim vojakom pa se je pridružil tudi črnogorski vod 33 vojakov.

Na Norveško so sicer odšli del slovenskih sil v najvišji stopnji pripravljenosti skupaj s helikopterjem za medicinsko evakuacijo, motorizirana četa s črnogorskim vodom ter transportni helikopter. Prisotni pa bodo tudi vojaški policisti in enota za podporo.

vojska
Novice Slovenska vojska si v svoji postavi želi več mladih #video

Rusijo povabili kot opazovalko

Ruski predsednik Putin danes sicer Natove vaje ni neposredno omenil, je pa dan začetka vaje izkoristil za napoved dodatne modernizacije ruske kopenske vojske in mornarice. Podrobnosti ni navedel, je pa poudaril, da bo težišče te modernizacije slonelo na uvajanju naprednih orožij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je sicer avgusta na vzhodu države izvedla veliko vojaško vajo Vostok-2018, v kateri je po ruskih navedbah sodelovalo okoli 300 tisoč vojakov. Kot opazovalka je povabljena tudi na Natovo vajo. Kot poroča AFP, sta na vaji dva ruska opazovalca, prav tako še dva beloruska.

 

Ne spreglejte