SiolNET. Novice Svet
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skrivnostna bolezen napada grebenske morske pse #video #foto

0,20

termometer

Morski biologi še vedno preiskujejo skrivnostno kožno bolezen, ki so jo aprila opazili pri beloplavutih grebenskih morskih psih v Maleziji. Domnevajo, da bi bila za njihovo težavo lahko kriva naraščajoča temperatura morja.

Beloplavuti grebenski morski psi so znani po značilnih belih konicah na plavutih, običajno se zadržujejo okoli grebenov in so najaktivnejši ponoči, ko lovijo majhne ribe ter druge živali.

Bolezen prvič opazili aprila 

Fotografije podvodnega fotografa, ki je to vrsto morskega psa posnel na otoku Borneo v malezijski zvezni državi Sabah, so se na družbenih omrežjih prvič pojavile aprila, kjer so na glavi morskega psa vidne pike in razjede. Skupina potapljačev in raziskovalcev je kmalu zatem začela intenzivno spremljati skupine grebenskih morskih psov v znanem potapljaškem središču na otoku Sipadan.

Skrb vzbujajoče odkritje o višjih temperaturah morja 

Ko so ugotavljali, kaj bi lahko bil vzrok za pojav te kožne bolezni, so kmalu ugotovili, da se je temperatura morske gladine v  Sipadanu v mesecu maju dvignila na 29,5 stopinje Celzija, kar je za stopinjo višje kot leta 1985.

''Skoraj zagotovo je za bolezen, ki jo imajo ti morski psi v Sipadanu, krivo ogrevanje oceanov,'' je povedal morski biolog Davies Austin Spiji iz neprofitne organizacije za zaščito koralnih grebenov. Izključil je človeški dejavnik, saj je Sipadan zaščiteno območje, kjer je ribolov strogo prepovedan. V bližini tudi ni naselij ali industrije.

Podatki, pridobljeni s pomočjo opazovanj, sovpadajo tudi z beljenjem koral na tem območju, pa je dejal Mohamed Shariff Mohamed Din, profesor študij vodne veterine z malezijske univerze Universiti Putra.

''Ne moremo prezreti, da se nekaj dogaja. Za te spremembe so krive vedno višje temperature morja,'' je dejal Mohamed Shariff Mohamed Din. ''Ne moremo prezreti, da se nekaj dogaja. Za te spremembe so krive vedno višje temperature morja,'' je dejal Mohamed Shariff Mohamed Din. Foto: Reuters

Novi poskusi spet meseca julija 

Popolne študije kožne bolezni pri grebenskih morskih psih še niso naredili. Raziskovalna skupina je vzorce za testiranje sicer poskušala odvzeti v mesecu maju, a jim ni uspelo ujeti teh morskih psov, pa je pojasnila predavateljica raziskovalnega inštituta na malezijski Univerzi Sabah.

Ekipa načrtuje ponovni poskus v mesecu juliju. 

Nove vzorce kožne bolezni bodo raziskovalci skušali zbrati julija. Nove vzorce kožne bolezni bodo raziskovalci skušali zbrati julija. Foto: Reuters

Morski pes Novice Poglejte, katerega morskega psa so se ustrašili turisti # video Morski pes Novice Morski pes nad deskarja: do nadaljnjega zaprli plaže #video sinji morski pes Novice Na Visu zraven obale posneli morskega psa #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin