Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 11. 2019,
10.26

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

1

Natisni članek

nesreča nesreča Francija most

Ponedeljek, 18. 11. 2019, 10.26

4 leta, 4 mesece

Francija: v porušenju visečega mostu umrla 15-letnica in voznik tovornjaka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

1

V porušenju visečega mostu čez reko Tarn sta umrla 15-letnica in voznik tovornjaka. Most se je porušil severno od francoskega mesta Toulouse. Po navedbah lokalnih oblasti sta v reko zgrmeli dve vozili.

Toulouški tožilec Dominique Alzeari je na današnji novinarski konferenci dejal, da se je most porušil, ko sta nanj iz nasprotnih strani zapeljala tovornjak in družinsko vozilo. Dekle, ki je umrlo, je bilo v avtomobilu v svojo mamo, ki pa so jo rešili mimoidoči. Truplo voznika tovornjaka pa so našli reševalci, a ga še niso uspeli potegniti iz kabine. Pred tem so poročali, da je morda v vodo padlo še eno vozilo in da pogrešajo več oseb, ampak po navedbah Alzearija temu ni tako.

Most, ki je dolg 155 metrov dolg in širok 6,5 metra, povezuje kraja Mirepoix-sur-Tarn in Bessieres, ki sta približno 30 kilometrov severno od mesta Toulouse. Televizijski posnetki kažejo, da se je most prelomil najmanj na dveh koncih, večina mostu pa je nato zgrmela v reko.

Most v Franciji | Foto: Google maps Foto: Google maps Na kraju nesreče je bilo aktivnih več kot 60 reševalcev in 40 policistov. Na prizorišču je bilo tudi 70 gasilcev, ki so jim pomagalo potapljači, enota s psi ter trije helikopterji. Po navedbah gasilcev naj bi bilo več ljudi poškodovanih, od tega naj bi bili dve osebi v smrtni nevarnosti. V bolnišnico naj bi odpeljali pet oseb, med njimi naj bi bili mimoidoči, ki so pomagali žrtvam, ter reševalca.

Nosilnost mostu je bila 19 ton in so ga zgradili leta 1931. Leta 2003 so ga v celoti obnovili. Po navedbah načelnika gasilcev in vodje varnosti Etiennea Guyota so most redno preverjali. Tudi iz departmaja Haute-Garonne so pristojne oblasti sporočile, da so leta 2017 opravili podroben pregled, ki ni pokazal nobenih "konstrukcijskih težav". Poteka sicer preiskava, če ni tovornjak morebiti presegel dovoljene nosilnosti.

Tajvan
Novice Na Tajvanu po zrušenju mostu pogrešajo več ljudi

Župan kraja Mirepoix-sur-Tarn Eric Oget je most označil za "zelo pomemben prometni prehod" za ljudi, ki hodijo na delo v Toulouse na drugi strani reke. Dodal je, da most uporabljajo številni pešci. Porušenje mostu je za tamkajšnje prebivalce "prava travma", je še dejal.

Vprašanje varnosti mostov je v Evropi v osredju po porušenju avtocestnega viadukta v italijanski Genovi avgusta 2018, ki je zahtevalo 43 smrtnih žrtev.

Ne spreglejte