Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 2. 2023,
13.34

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

10

Natisni članek

balistična raketa Severna Koreja

Sobota, 18. 2. 2023, 13.34

1 leto, 1 mesec

Severna Koreja izstrelila balistično raketo. Japonski premier: Gre za vse hujšo provokacijo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

10

Iskander, balistična raketa | Do izstrelitve prihaja le nekaj dni pred začetkom nove skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, na katerih bosta zaveznici razpravljali o strategijah v primeru, da bi Severna Koreja uporabila jedrsko orožje. | Foto Guliver Image

Do izstrelitve prihaja le nekaj dni pred začetkom nove skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, na katerih bosta zaveznici razpravljali o strategijah v primeru, da bi Severna Koreja uporabila jedrsko orožje.

Foto: Guliver Image

Severna Koreja je danes izstrelila najmanj eno balistično raketo, je sporočila južnokorejska vojska. Japonska vlada je izstrelitev rakete potrdila in navedla, da je šlo za medcelinsko balistično raketo, ki je padla v morje v japonski izključni ekonomski coni, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Severna Koreja je izstrelila neidentificirano balistično raketo v Vzhodno morje," so sporočili iz generalštaba v južnokorejski prestolnici Seul, pri čemer so imeli v mislih vode, bolj znane kot Japonsko morje.

"Dejanje Severne Koreje ogroža mir in stabilnost Japonske in mednarodne skupnosti"

Izstrelitev je potrdil tudi Tokio. Po navedbah japonske vlade je šlo za medcelinsko balistično raketo, ki je po izstrelitvi iz Severne Koreje letela okoli 66 minut, nato pa padla v morje v japonski izključni ekonomski coni. Glavni tiskovni predstavnik japonske vlade Hirokazu Macuno je še povedal, da je raketa letela približno 900 kilometrov in dosegla največjo višino 5.700 kilometrov.

To dejanje Severne Koreje po njegovih besedah ogroža mir in stabilnost Japonske ter mednarodne skupnosti in je popolnoma nedopustno. Macuno je še dejal, da je Japonska protestirala po diplomatski poti. Napovedal je, da se bo Japonska pri odzivu usklajevala z mednarodno skupnostjo, vključno z ZDA in Južno Korejo.

Japonski premier: Gre za vse hujšo provokacijo proti mednarodni skupnosti kot celoti

Japonski premier Fumio Kišida pa je dejal, da gre za vse hujšo provokacijo proti mednarodni skupnosti kot celoti, zato je japonska proti temu resno protestirala, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do izstrelitve prihaja le nekaj dni pred začetkom nove skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, na katerih bosta zaveznici razpravljali o strategijah v primeru, da bi Severna Koreja uporabila jedrsko orožje. Pjongjang je sicer že v petek zagrozil, da se bo na vojaške vaje odzval z odgovorom brez primere.

Skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje vedno naletijo na oster odziv Pjongjanga, saj ta v njih vidi priprave za morebitno invazijo.

Napetosti na Korejskem polotoku so se okrepile že lani, ko je Pjongjang spremenil svojo zakonodajo o jedrskem orožju in se že razglasil za nepovratno jedrsko silo. Kljub mednarodnim sankcijam je Severna Koreja lani izvedla tudi rekordno število preizkusov orožja.

V začetku februarja pa so v Severni Koreji z vojaško parado zaznamovali 75. obletnico ustanovitve oboroženih sil, na kateri so predstavili rekordno število medcelinskih balističnih raket hwasong-17.

Novice Svet obkrožili posnetki skrivnostne severnokorejske deklice #video
Kim Džong un
Novice Žena Kim Džong Una šokirala z morbidnim modnim dodatkom
Kim Yo Jong, sestra Kim Jong Una
Novice Kim Jo Džong: Severna Koreja bo vedno stala v istem jarku z Rusijo
Ne spreglejte