Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 5. 2018,
13.15

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

Paragvaj Izrael

Ponedeljek, 21. 5. 2018, 13.15

5 let, 11 mesecev

Še Paragvaj odprl veleposlaništvo v Jeruzalemu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Jeruzalem | Foto Reuters

Foto: Reuters

Paragvaj je po ZDA in Gvatemali danes kot tretja država odprl veleposlaništvo v Jeruzalemu. Predsednik te južnoameriške države Horacio Cartes je na slovesnosti ob odprtju veleposlaništva izjavil, da gre za zgodovinski dan, ki krepi vezi med Izraelom in Paragvajem.

Skupaj z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem sta odkrila napis na novem diplomatskem predstavništvu Paragvaja, ki ima prostore v stolpnici v četrti na jugu Jeruzalema, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Netanjahu je ob tem Cartesa označil za čudovitega prijatelja. Gre "za sijajen dan za Izrael, sijajen dan za Paragvaj in naše prijateljstvo", je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Donald Trump
Novice ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela. "Konec iluzije, da je ZDA nepristranski posrednik."

"Ta suverena odločitev je za močne prijateljske vezi, ki združujejo Izrael in Paragvaj, zgodovinski dogodek," je izjavil Cartes. Spomnil je tudi, da odprtje veleposlaništva sovpada s 70. obletnico ustanovitve Izraela, ki mu je Paragvaj po njegovih besedah pomagal vstopiti v Združene narode.

Tretja država, ki se je oddaljila od mednarodnega soglasja

Paragvaj je danes postal tretja država, ki se je oddaljila od mednarodnega soglasja, po katerem naj bi imele države veleposlaništva v Izraelu zunaj Jeruzalema. Status Jeruzalema naj bi namreč določili v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci. Izrael si za prestolnico lasti celoten Jeruzalem, Palestinci pa za prestolnico svoje prihodnje države terjajo vzhodni Jeruzalem.

ZDA so veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem preselile 14. maja in s tem izpolnile eno izmed mednarodno najbolj spornih obljub predsednika Donalda Trumpa. Dva dni kasneje je ZDA sledila še Gvatemala.

Po odprtju ameriškega veleposlaništva izbruhnilo hudo nasilje

Po odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu je na meji med Izraelom in palestinskim območjem Gaza izbruhnilo hudo nasilje. Izraelski vojaki so v njem ubili 60 Palestincev, kar je sprožilo ostre mednarodne kritike.
Novice ZDA odprle veleposlaništvo v Jeruzalemu. V spopadih najmanj 52 mrtvih #video #foto

Svet ZN za človekove pravice je v petek sprejel resolucijo o napotitvi neodvisne preiskovalne komisije na območje Gaze, muslimanske države pa so na izrednem vrhu v Istanbulu pozvale k napotitvi mednarodnih mirovnih sil za zaščito Palestincev.

Ne spreglejte