SiolNET. Novice Svet
6,90

termometer

 • Messenger
 • Messenger

ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela. "Konec iluzije, da je ZDA nepristranski posrednik."

6,90

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da so ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela, in potrdil selitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Vzhodni Jeruzalem. "Takšne odločitve radikalnim islamističnim tvorbam omogočajo uspešno novačenje," meni poznavalec razmer na Bližnjem vzhodu Primož Šterbenc.

"Odločil sem se, da je čas za uradno priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela. To je pravilna odločitev," je po poročanju STA dejal Trump. V isti sapi je zagotovil, da si bo še naprej prizadeval za mir med Izraelom in Palestinci ter da bo podprl rešitev dveh držav v okviru trajnega mirovnega sporazuma.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Trumpovo odločitev pozdravil kot zgodovinsko ter pogumno in pravično. Palestinsko islamistično gibanje Hamas pa je opozorilo, da je Trump s tem "odprl vrata pekla za ameriške interese v regiji", poroča STA.

Zakon, ki predvideva selitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, je star že več kot dve desetletji. Po tem, ko so prejšnji predsedniki podpisovali polletne odloke o selitvi, je Trump to tradicijo končal. To bi lahko ogrozilo mirovni proces med Izraelci in Palestinci na Bližnjem vzhodu

Po letu 1980 selitev veleposlaništev v Tel Aviv

Jeruzalem Foto: Reuters Status Jeruzalema je eno od najbolj spornih vprašanj v bližnjevzhodnem konfliktu in ključno za doseganje miru med Izraelom in Palestinci. Izrael ves Jeruzalem razume kot svojo prestolnico, Palestinci pa nasprotno vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967, prestolnica njihove prihodnje države.

Celo ZDA, država, ki je tradicionalna zaveznica Izraela, se pri tem načeloma niso postavljale na nobeno stran in so do zdaj vztrajale, da mora biti ta spor rešen v okviru bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj.

Trump po navedbah virov v Beli hiši naj še ne bi takoj preselil veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, kjer imajo ZDA že konzulat. Ameriškemu zunanjemu ministrstvu naj bi danes zgolj naročil, naj pripravi načrt za selitev veleposlaništva iz Tel Aviva, kar lahko traja več let. Bela hiša pravi, da zaradi varnostnih in drugih razlogov.

Konec iluzije, da je ZDA nepristranski posrednik

S to odločitvijo ZDA izgubljajo vso kredibilnost pri mirovnem načrtu za rešitev izraelsko-palestinskega spora in odpravljajo še zadnjo iluzijo oziroma domnevo, da so ZDA nepristranski posrednik v sporu med Izraelom in Palestinci, nam je še pred Trumpovo objavo dejal dober poznavalec razmer na Bližnjem vzhodu Primož Šterbenc. "Zdaj se bo ta iluzija zrušila," pravi.

"Arabske države morajo izrekati formalne kritike, ker vedo, da so njihovi prebivalci, Arabci in muslimani, zelo občutljivi pri vprašanju o Palestini," o odzivu arabskih držav pravi profesor na fakulteti za management Primož Šterbenc. "Arabske države morajo izrekati formalne kritike, ker vedo, da so njihovi prebivalci, Arabci in muslimani, zelo občutljivi pri vprašanju o Palestini," o odzivu arabskih držav pravi profesor na fakulteti za management Primož Šterbenc. Foto: Matej Leskovšek

"Evropski in svetovni državniki se ne bodo več mogli sprenevedati"

Jeruzalem si za svoje glavno mesto želijo tako Izraelci kot Palestinci in oboji so nepopustljivi. Mednarodna skupnost je Jeruzalem zaradi občutljivosti vprašanja do zdaj pustila pri miru. Jeruzalem si za svoje glavno mesto želijo tako Izraelci kot Palestinci in oboji so nepopustljivi. Mednarodna skupnost je Jeruzalem zaradi občutljivosti vprašanja do zdaj pustila pri miru. Foto: Pixabay Predsednik ZDA pravi, da zavlačevanje pri priznanju Jeruzalema kot prestolnice v 20 letih ni pripomoglo k miru.

"Na določen način je ta poteza dobrodošla, v luči hinavščine, ki obstaja v tem primeru. Čeprav ves svet govori, da se bo mirovni proces znova zagnal in naj se Izraelci in Palestinci dogovorijo o končni rešitvi, je že vsaj deset let jasno, da suverena in življenjsko sposobna država ne more več nastati. Evropski in svetovni državniki se ne bodo več mogli pretvarjati in sprenevedati," o dobri strani odločitve meni Šterbenc.

"Mogoče bo vse skupaj druge politike prisililo, da se bomo začeli pogovarjati bolj realistično in iskati nove rešitve. Je pa res, da je vprašanje, ali je sploh še kakšna rešitev," je prepričan Šterbenc.

"Palestinci so vse bolj razdraženi"

Palestinci so v zadnjih dneh že napovedovali demonstracije, ki tam običajno ne minejo brez nasilja in žrtev. Pričakovati je mogoče tudi negativen odziv v arabskih državah.

Bi lahko odločitev sprožila tretjo vstajo Palestincev? "Te možnosti ne izključujem. Palestinci so vse bolj razdraženi. Izraelci gradijo nova in nova naselja, jemljejo jim vodo in jim otežujejo življenje, ob tem pa so nezadovoljni tudi s svojo oblastjo. Po drugi strani pa bi težko dosegli takšen rezultat, kot so ga v preteklosti, ker je Izrael poostril nadzor na okupiranih ozemljih," odgovarja Šterbenc.

V ZDA že več kot dve desetletji velja zakon, ki zahteva prestavitev veleposlaništva v Jeruzalem, a vsi predsedniki so do zdaj redno in brez razprav podpisovali odloke. V ZDA že več kot dve desetletji velja zakon, ki zahteva prestavitev veleposlaništva v Jeruzalem, a vsi predsedniki so do zdaj redno in brez razprav podpisovali odloke. Foto: Reuters

Palestina vir nestabilnosti v prihodnjih desetletjih

Takšne odločitve, kot je selitev veleposlaništva, po mnenju Šterbenca radikalnim islamističnim tvorbam omogočajo uspešno novačenje.

"Fenomena radikalnega islama nikakor ne moremo reševati z bombami. Ker pravične razrešitve v tem primeru skoraj ni mogoče najti, bomo imeli v prihodnjih desetletjih neprestan vir nestabilnosti na Bližnjem vzhodu," meni Šterbenc.

In zakaj je Trump po več kot dveh desetletjih pretrgal vozel in se odločil za selitev veleposlaništva? "Trump se zaveda, kaj je obljubljal v predvolilni kampanji. Ko gledamo proteste v ZDA, večkrat spregledamo, da Trump sledi načelu, da je odgovoren svojim volivcem, ne vsem Američanom. To je politika, ki mu jo je svetoval Steve Bannon," je prepričan Šterbenc.

Leta 1980 so ZN razglasili, da je izraelska odločitev o izbiri Jeruzalema za glavno mesto pravno neveljavna in krši mednarodno pravo. Varnostni svet je takrat vse države pozval, naj umaknejo svoja veleposlaništva iz Jeruzalema v Tel Aviv. Zadnji sta bili leta 2006 Kostarika in El Salvador. V Tel Avivu je zdaj 86 svetovnih veleposlaništev.

Komentarji

20

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • stanly / 06.12.2017. ob 22:21 +4 - 2

  Jeruzalem je bil že pred 3000 leti srce judovske države in v 7. stol. so islamisti z krvjo od tukaj hoteli pregnati kristjane in jude

  +4 - 2
 • stanly / 07.12.2017. ob 08:01 +3 - 2

  napačno bi bilo, če bi ZDA ravnale drugače, saj je Jeruzalem center judovstva in krščanstva in ni nobenega razloga, da bi nasilni islam ta zgodovinska dejstva obrnil sebi v prid, čeprav ima podoro naših levakov, ki sovražijo RKC

  +3 - 2
 • Anaa / 06.12.2017. ob 20:04 +4 - 3

  Grafit na Petkovškovem nabrežju: Če bi bil Palestinec, bi zanikal holokavst.

  +4 - 3
delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin