Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 5. 2018,
8.30

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

33

Natisni članek

Izrael ZDA Donald Trump Jeruzalem

Ponedeljek, 14. 5. 2018, 8.30

5 let, 11 mesecev

ZDA odprle veleposlaništvo v Jeruzalemu. V spopadih najmanj 52 mrtvih #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

33

ZDA so danes slovesno odprle svoje veleposlaništvo v Jeruzalemu. Na množičnih protestih na meji med Izraelom in območjem Gaze pa so izbruhnili spopadi, ki iz ure v uro zahtevajo več žrtev. Po zadnjih podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva je bilo v protestih ubitih 52 Palestincev, preko dva tisoč pa je ranjenih.

Video: Planet TV


Približno polovico ranjenih so ustrelili pripadniki izraelske vojske. Izraelska vojska je ob tem sporočila, da so bili trije Palestinci ubiti, medtem ko so skušali na meji nastaviti eksploziv.

Ob meji okoli 35 tisoč Palestincev

Ob meji se je po podatkih izraelske vojske na več točkah zbralo okoli 35 tisoč Palestincev. Nekateri so metali kamenje in se približali ograji na meji. Na drugi strani meje so oborožene izraelske varnostne sile. Mladi pa so iz protesta proti odprtju ameriškega veleposlaništva na križiščih zažigali avtomobilske pnevmatike.

Izraelski premier zagovarja uporabo sile

Izraelski premier Benjamin Netanjahu zagovarja uporabo sile izraelskih oboroženih sil na meji z Gazo. "Vsaka država mora braniti svoje meje," je tvitnil Netanjahu.

"Teroristična organizacija Hamas izjavlja, da namerava uničiti Izrael. Poslali so tisoče ljudi, da bi prebili ograjo na meji in dosegli ta cilj. Še naprej bomo delovali trdno, da bi branili našo suverenost in naše državljane," je še dejal Netanjahu.

Video: AP


Današnji dan je sicer najbolj krvav dan v izraelsko-palestinskem konfliktu od vojne v Gazi leta 2014.

800 ljudi na slovesnem odprtju

Pred 70 leti je David Ben Gurion oznanil neodvisnost (Izraela), 70 let pozneje so ZDA končno naredile naslednji korak," je na slovesnosti ob odprtju dejal ameriški veleposlanik David Friedman.

Ameriški veleposlanik v Izraelu David Friedman se iz Tel Aviva seli v Jeruzalem. | Foto: Reuters Ameriški veleposlanik v Izraelu David Friedman se iz Tel Aviva seli v Jeruzalem. Foto: Reuters Slovesnost, ki se je je udeležilo okoli 800 gostov, se je začela z ameriško himno. Današnja otvoritev je predvsem simbolična, saj poteka na dan izraelske državnosti, ko v Izraelu obeležujejo ustanovitev izraelske države.

Tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu je v objavi na Facebooku zapisal, da gre za zgodovinski trenutek.

Slovesnost, ki se je je udeležilo okoli 800 gostov, se je začela z ameriško himno.

Trump je v današnjem tvitu selitev ameriškega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem označil kot "velik dan za Izrael".

Plaketo na veleposlaništvu sta odkrila ameriški finančni minister Steve Mnuchin ter Trumpova hči in njegova svetovalka Ivanka. "Uradno in prvič vas pozdravljamo na veleposlaništvu ZDA tu v Jeruzalemu, prestolnici Izraela," je dejala Ivanka.

Fotogalerija
1 / 13

Palestinci želijo prestolnico v Vzhodnem Jeruzalemu 

Trumpova odločitev je navdušila Izraelce, po drugi strani pa močno razburila Palestince in zlasti arabski svet, saj naj bi status tega svetega mesta dorekli v okviru izraelsko-palestinskih mirovnih pogovorov, Palestinci pa si želijo v Vzhodnem Jeruzalemu vzpostaviti prestolnico svoje prihodnje države.

Odločitev je s posebno resolucijo decembra lani obsodila tudi Generalna skupščina Združenih narodov, podprla jo je tudi Slovenija.

"To je še en primer, ko je izraelska vojska uporabila pretirano silo in tudi strelno orožje. Današnji posnetki iz Gaze so zelo skrb zbujajoči. Pred mesecem dni smo pozvali mednarodno skupnost, da ustavi oskrbo Izraela z orožjem in vojaško opremo. Današnji prizori dokazujejo, da bi morali sprejeti to odločitev," pa so zapisali pri Amnesty Internacional.

Prihod ameriške delegacije v Izrael. Video: AP


Več deset tisoč Izraelcev se je zbralo na shodu v Jeruzalemu

Selitev je simbolična tudi zato, ker je odprtje 14. maja, na dan izraelske državnosti, ko v Izraelu zaznamujejo ustanovitev izraelske države. Letos bodo praznovali že 70. obletnico tega dogodka in že več mesecev si prizadevajo, da bi bilo še posebej slovesno. Več deset tisoč Izraelcev se je že v nedeljo zbralo na shodu v Jeruzalemu.

Po drugi strani bo selitev veleposlaništva le dan pred 15. majem, ki ga Palestinci zaznamujejo kot dan žalovanja zaradi ustanovitve Izraela. In Palestinci za torek napovedujejo tudi proteste.

Jeruzalemski nogometni prvoligaš bo imenu dodal besedo Trump

V izraelskem nogometnem prvoligašu Beltar Jeruzalemu so se odločili za preimenovanje v Beltar Trump Jeruzalem. Na tak način se želijo oddolžiti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki je Jeruzalem priznal za prestolnico izraelske države.

"Jeruzalem je 70 let čakal na mednarodno priznanje," so na družbenem omrežju Facebook zapisali v klubu in Trumpovo potezo, da je "večno prestolnico ljudstva priznal", označili za zelo pogumno. Po mnenju predstavnikov kluba je Trump pokazal svojo ljubezen do izraelskega ljudstva.

Ne spreglejte