Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
31. 12. 2018,
9.51

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

3

Natisni članek

ognjemet prazniki prazniki silvestrovanje novo leto

Ponedeljek, 31. 12. 2018, 9.51

5 let, 3 mesece

V Sydneyju pripravili zgodovinski spektakel #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

3

Po vsem svetu ob prehodu v novo leto organizirajo množična silvestrovanja na prostem. Prve države so v leto 2019 že vstopile.

17.00  Precej bolj miren je bil začetek novega leta na Kitajskem, kjer so večja praznovanja ob začetku kitajskega novega leta, ki bo 5. februarja. Danes so silvestrovali predvsem mladi v večjih mestih, kot je Peking.

16.00 Od leta 2018 so se poslovili tudi že na Japonskem in v obeh Korejah. V južnokorejski prestolnici Seul je ob vstopu v leto 2019 33-krat zadonel tri metre velik bronasti zvon, ki zvoni samo na silvestrovo. Število 33 sicer na Korejskem polotoku predstavlja veselje. Praznovanja v Seulu se je kljub hudemu mrazu udeležilo več deset tisoč ljudi.

V novo leto so vstopili tudi v Indoneziji. V Džakarti se bo silvestrovanje še posebej vtisnilo v spomin več kot 500 parom, ki so na silvestrovo skočili v zakonski jarem. Mestne oblasti so množično poroko organizirale predvsem za revne, ki pogosto nimajo uradnih dokumentov, kot je rojstni list.

Po državi so sicer v znak spoštovanja žrtev nedavnega cunamija, ki je zahteval več kot 400 smrtnih žrtev, odpovedali ognjemete, ponekod pa celotna praznovanja.

Medtem so s kozarci že trčili tudi na nekaterih vzhodnih ruskih ozemljih. 

14.00 V avstralskem Sydneyju so dočakali novo leto z veličastnim ognjemetom, ki je bil po navedbah organizatorjev največji doslej. V živo ga je spremljalo kar 1,5 milijona ljudi.

Ognjemet nad sydneyjskim zalivom s povsem novimi barvami in učinki je stal kar šest milijonov avstralskih dolarjev (3,7 milijona evrov), trajal je 12 minut. Ker je Generalna skupščina ZN leto 2019 razglasila za leto avtohtonih jezikov, danes v sydneyjskem zalivu slavijo tudi kulturo avstralskih staroselcev.

Naslednje bodo ob 15.00 po našem času polnoč dočakale Japonska ter Severna in Južna Koreja.

12.00 V novo leto je vstopila Nova Zelandija. V Aucklandu so dvanajst udarcev do polnoči projicirali na slavni televizijski stolp Sky Tower, od koder je nato nebo razsvetlil tudi impresiven ognjemet

11.00 Trinajst ur prej, kot bomo to storili mi, je v leto 2019 skočilo slabih 200.000 prebivalcev Samoe v Oceaniji. Nebo nad tamkajšnjo prestolnico Apio je razsvetlil ognjemet, domačine in turiste pa razveseljujejo tudi plesalci in žonglerji. V novo leto so ob 11. uri vstopili tudi prebivalci Kiribatija in Tonge. 

Območje Južnega Pacifika sicer nudi prav posebno priložnost, ko gre vstop v novo leto. Tisti, ki si želijo nazdraviti več kot enkrat, lahko iz Samoe odletijo v le 164 kilometrov oddaljeno Ameriško Samoo, ki leži na drugi strani datumske meje in bo v novo leto stopila kot čisto zadnja na Zemlji. 

Kredarica
Sportal Za silvestrovo na Kredarico? Ne pozabite na spalko, pozabite pa na petarde.

Na Kitajskem bodo nazdravili ob 17. uri po srednjeevropskem času, na zahodnih celinah pa bodo med prvimi proslavili v brazilskem Riu de Janeiru, in sicer 1. januarja ob 3. uri po srednjeevropskem času. Med zadnjimi bodo v novo letos vstopili na Bakerjevem otoku, in sicer 13 ur za nami.

Prebivalci tihomorskega otočja Kiribati so prvi, ki so morali zamenjati koledarje. | Foto: Reuters Prebivalci tihomorskega otočja Kiribati so prvi, ki so morali zamenjati koledarje. Foto: Reuters

Silvestrski filmski maraton
Trendi Spektakularen silvestrski filmski maraton #video #foto
Bar na Planet TV
Planet TV Ne zamudite nepozabnega silvestrovanja v Baru
Ne spreglejte