Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2024,
7.50

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

Natisni članek

grobišče vojaki satelitski posnetki vojna Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 11. 3. 2024, 7.50

1 mesec, 2 tedna

Satelitski posnetki razkrivajo strašansko ceno, ki jo plačuje ruski okupator

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88
ruski vojaki ruska vojska rusija | Ocene števila padlih ruskih vojakov v agresiji na Ukrajino so zelo različne. Nedavna študija dveh neodvisnih ruskih medijev Mediazona in Meduza je pokazala, da je do konca leta 2023 to število znašalo kar okoli 88 tisoč.  | Foto Shutterstock

Ocene števila padlih ruskih vojakov v agresiji na Ukrajino so zelo različne. Nedavna študija dveh neodvisnih ruskih medijev Mediazona in Meduza je pokazala, da je do konca leta 2023 to število znašalo kar okoli 88 tisoč.

Foto: Shutterstock

Satelitski posnetki ruskih vojaških pokopališč, ki jih je posnelo zasebno ameriško podjetje Maxar, razkrivajo ogromno povečanje števila ruskih žrtev med njihovo okupacijo Ukrajine, saj se je število grobov na nekaterih ruskih grobiščih zgolj v dveh letih celo početverilo.

Satelitski posnetki, ki prikazujejo množično širitev ruskih vojaških pokopališč, po mnenju strokovnjakov dokazujejo visoko ceno, ki jo ruska vojska plačuje za agresijo na Ukrajino.

Posnetki Maxarja kažejo, da so se pokopališča, namenjena padlim pripadnikom elitnih enot, kot so gardna letalska divizija, gardna motorizirana divizija in skupina Wagnerjevih plačancev, od začetka invazije februarja 2022 močno povečala. Čeprav Rusija ne navaja natančnega števila smrtnih žrtev svojih vojakov v vojni, pa slike, ki sta jih pridobila spletna portala The Telegraph in National Security News, dajejo težo ocenam Zahoda o znatnih izgubah Rusije.

Aleksej Navalni
Novice Poznavalec novičoka: Na Navalnem so do njegove smrti izvajali poskuse s strupom

Na delu moskovskega pokopališča se je število grobov približno početverilo

Fotografije samo enega dela moskovskega pokopališča Tula na primer kažejo, da se je število grobov med oktobrom 2021 in aprilom 2023 približno početverilo, poroča britanski Telegraph. Prav tako so na bližnjem pokopališču Bogorodskoje v tem času dodali povsem nov del, ki je, sodeč po posnetkih, njegovo velikost povečal kar za tretjino.

Obe pokopališči ležita v bližini Rjazana v zahodni Rusiji, kjer so nastanjene enote 106. gardne letalske divizije, poroča zasebno ameriško satelitsko podjetje Maxar. Enote iz te divizije so sodelovale v uvodnih bojih vojne v Ukrajini in se pozneje borile tudi v operacijah na območju Bahmuta skupaj z Wagnerjevimi silami. 

Volčja luna, polna luna
Novice Ambiciozen projekt, ki ga nameravata Rusija in Kitajska zgraditi na Luni

Rusija naj bi na dan izgubila okoli 900 vojakov

Polkovnik Philip Ingram, nekdanji obveščevalni častnik britanske vojske in sodelavec zveze Nato, je fotografije opisal kot osupljive, saj kažejo na visoko ceno, ki jo plačujejo ruski naborniki. Dodal je, da nad rastjo ruskih pokopališč v bližini vojaških baz ni presenečen, saj Rusija trenutno po nekaterih ocenah izgublja več kot 900 vojakov na dan za minimalne ozemeljske pridobitve.

Ocene števila padlih ruskih vojakov v agresiji na Ukrajino so sicer zelo različne. Nedavna študija dveh neodvisnih ruskih medijev Mediazona in Meduza je pokazala, da je do konca leta 2023 to število znašalo kar okoli 88 tisoč. Tem številkam pritrjujejo tudi ocene britanskega obrambnega ministrstva, ki ocenjuje, da je umrlo do okoli 70 tisoč vojakov. Na drugi strani ZDA ocenjujejo, da bi lahko bilo število padlih ruskih vojakov okoli 120 tisoč, medtem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pretekli mesec omenil celo število 180 tisoč.

Rusija uradnega števila smrtnih žrtev ne navaja, a mnogi poudarjajo tudi, da je veliko ruskih trupel ostalo kar na bojišču. Vrnitev mrtvih vojakov v domovino namreč ni prednostna naloga Rusije, je dodal polkovnik Ingram.

Preberite še:

Erdogan, Zelenski
Novice Nova ponudba za Rusijo in Ukrajino: je to korak do konca vojne?
Kijev, napad, droni
Novice Ukrajina odbila obsežen ruski napad z droni
Ukrajina Rusija
Novice Litovski obveščevalci: Rusija se pripravlja na dolgoročno konfrontacijo z Natom
Avdijivka, Ukrajina, Vojna v Ukrajini
Novice V ruskih napadih na Ukrajino najmanj trije mrtvi
Ne spreglejte