Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2023,
21.03

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

hibridna vojna kibernetska varnost varnost Zahodni Balkan Marjan Šarec Pobuda CEDC

Petek, 8. 12. 2023, 21.03

4 mesece, 3 tedne

Šarec v Pragi izpostavil pomen sodelovanja z državami Zahodnega Balkana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Marjan Šarec | Šarec je izpostavil, da je regija Zahodnega Balkana med drugim dovzetna za migracije, hibridne grožnje in kibernetske napade, ki po njegovi oceni zahtevajo posebno pozornost. | Foto Ana Kovač

Šarec je izpostavil, da je regija Zahodnega Balkana med drugim dovzetna za migracije, hibridne grožnje in kibernetske napade, ki po njegovi oceni zahtevajo posebno pozornost.

Foto: Ana Kovač

Regionalno sodelovanje, predvsem s partnerji z Zahodnega Balkana, je strateška prioriteta naše zunanje in varnostno-obrambne politike, je na srečanju Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope (CEDC) v Pragi poudaril obrambni minister Marjan Šarec. Ob robu dogodka je opravil več pogovorov z nekaterimi kolegi o nadaljnjem sodelovanju.

Obrambni minister Marjan Šarec se je v Pragi udeležil dvodnevnega rednega srečanja CEDC, kjer so ministri največ pozornosti namenili pregledu aktivnosti v projektih CEDC in regiji Zahodnega Balkana, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Šarec je izpostavil, da je regija Zahodnega Balkana med drugim dovzetna za migracije, hibridne grožnje in kibernetske napade, ki po njegovi oceni zahtevajo posebno pozornost.

"Dolgoročna stabilnost na Zahodnem Balkanu je strateškega pomena tudi za Slovenijo. Močna partnerstva so pomembna, s sodelovanjem na strokovni ravni, izmenjavo informacij, izkušenj in znanj pa jih moramo razširiti ter okrepiti tudi na področju kibernetske varnosti, kar Slovenija aktivno počne v zadnjem obdobju," je dejal.

Pobudo razširili z državami Zahodnega Balkana

Prvega zasedanja so se udeležili obrambni ministri članic CEDC – Avstrije, Češke, Hrvaške, Madžarske, Slovaške in Slovenije ter države opazovalke Poljske, drugo pa je potekalo v razširjenjem formatu, skupaj z ministri držav Zahodnega Balkana. Na zadnjem so razpravljali o varnostnem položaju v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu ter vplivu na Srednjo Evropo in Zahodni Balkan.

Pobuda za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope, ki deluje od leta 2010, velja za največji srednjeevropski forum za varnostne in obrambne zadeve. Predsedovanje pobudi bo prihodnje leto od Češke prevzela Madžarska.

Helikopter
Novice Slovenija v nakup šestih novih helikopterjev
Marjan Šarec
Novice Šarec začenja dvodnevni uradni obisk v BiH
Jakov Milatović in Nataša Pirc Musar
Novice "Črna gora je lokomotiva, ki Zahodni Balkan vleče proti EU"
Kosovo ljudje
Novice Skoraj polovica prebivalcev Zahodnega Balkana premišljuje o izselitvi
Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob.
Novice Golob pozdravil novo gospodarsko pobudo EU za Zahodni Balkan
Ne spreglejte