Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2023,
14.20

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Nataša Pirc Musar Jakov Milatović uradni obisk obisk sodelovanje predsednik Črna gora

Ponedeljek, 6. 11. 2023, 14.20

5 mesecev, 3 tedne

"Črna gora je lokomotiva, ki Zahodni Balkan vleče proti EU"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Jakov Milatović in Nataša Pirc Musar | Jakov Milatović je na položaju od maja, potem ko je na volitvah premagal dolgoletnega predsednika in premierja Mila Đukanovića. | Foto STA

Jakov Milatović je na položaju od maja, potem ko je na volitvah premagal dolgoletnega predsednika in premierja Mila Đukanovića.

Foto: STA

Črna gora je lokomotiva, ki Zahodni Balkan vleče proti EU, je danes po pogovorih s črnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem na Brdu pri Kranju dejala predsednica Nataša Pirc Musar. Milatović je prepričan, da bi bilo članstvo njegove države v EU pomemben signal celotni regiji. Voditelja sta se strinjala, da državi dobro sodelujeta na več ravneh.

Pirc Musarjeva je ob tej priložnosti ponovila, da Zahodni Balkan potrebuje več in ne manj EU. Kot je slikovito ponazorila, je Podgorica lokomotiva, ki v to smer vleče celotno regijo ter je "prva v vrsti", da se pridruži Uniji. 

Črno goro izpostavila kot partnerico na področju varnosti

Izpostavila je tudi pomen procesa Brdo-Brioni na tej poti, ki da ga bo prihodnje leto gostila Podgorica. Gospodarsko sodelovanje je dobro, prav tako pa je predsednica Črno goro izpostavila kot partnerico na področju varnosti. Državi namreč sodelujeta tako pri centru za kibernetsko zmogljivost s sedežem v Podgorici in znotraj misije zveze Nato v Latviji.

Da je Slovenija prijateljica in zaveznica Črne gore, je poudaril tudi Milatović, ki je ob tem spomnil, da je bila ravno Slovenija tista, ki je prva odprla veleposlaništvo po tem, ko je Podgorica razglasila neodvisnost.

Širitev EU v Črno goro bi bila po njegovem prepričanju dober signal tudi preostalim državam, ker bi to pokazalo, da je proces širitve živ. V tem procesu je po Milatovićevih besedah ključno, da je Slovenija glas in promotor Črne gore. Milatović ostaja optimističen, da bi se Črna gora lahko pridružila EU še pred letom 2030, pri čemer je zagotovil, da bo Podogorica ostala na tej poti kljub strankam, ki so članstvu v preteklosti nasprotovale, zdaj pa sodelujejo z vlado.

Da je Slovenija prijateljica in zaveznica Črne gore, je poudaril tudi Milatović, ki je ob tem spomnil, da je bila ravno Slovenija tista, ki je prva odprla veleposlaništvo po tem, ko je Podgorica razglasila neodvisnost. | Foto: Matic Prevc/STA Da je Slovenija prijateljica in zaveznica Črne gore, je poudaril tudi Milatović, ki je ob tem spomnil, da je bila ravno Slovenija tista, ki je prva odprla veleposlaništvo po tem, ko je Podgorica razglasila neodvisnost. Foto: Matic Prevc/STA

Po pogovorih na Gorenjskem se je črnogorski predsednik v Ljubljani ločeno sestal z zunanjo ministrico Tanjo Fajon. Pogovor je tekel o krepitvi dvostranskih odnosov in prihodnosti Črne Gore v EU. "Ključno je, da Črna Gora ostane zavezana evropskim pogajanjem in izvajanju vsebinskih reform, predvsem na področju pravosodja. Veselimo se tudi sodelovanja z novo vlado, ki je zavezana evropski poti," je na omrežju X zapisala slovenska ministrica za zunanje zadeve.

Milatović se je sestal tudi s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. Slednja je v pogovoru izpostavila dobro medparlamentarno sodelovanje, Črni gori pa zagotovila nadaljnjo podporo Slovenije na poti v EU. Z Milatovićem sta se strinjala, da je njegov obisk priložnost za poglobitev odnosov med državama ter izrazila optimizem glede prihodnjega sodelovanja med državama, so sporočili iz DZ.

Milatović v torek tudi z Golobom

Obisk bo sklenil v torek s pogovorom s premierjem Robertom Golobom. Med obiskom se bo predvidoma srečal še z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, črnogorskimi študenti in predstavniki diaspore v Sloveniji ter s podjetniki, so navedli v njegovem uradu.

Jakov Milatović je na položaju od maja, potem ko je na volitvah premagal dolgoletnega predsednika in premierja Mila Đukanovića. Njegova stranka Gibanje Evropa zdaj (PES), ki sta jo junija lani ustanovila skupaj z novim črnogorskim premierjem Milojkom Spajićem, se je tako v dobrem letu povzpela na čelo države in vlade, vodi pa tudi prestolnico.

Za Milatovića je to četrti obisk v tujini, potem ko je v konec maja v skladu z napovedjo najprej obiskal Bruselj, da bi izrazil zavezanost evropski poti. Nato je julija obiskal sosedo in največjo gospodarsko partnerico Srbijo, septembra pa Hrvaško.

V Sloveniji je samo nekaj dni po oblikovanju nove koalicijske črnogorske vlade, ki jo vodi vodja PES Spajić in jo je po številnih težavah oblikoval štiri mesece po predčasnih volitvah ter ob podpori prosrbskih in proruskih strank, ki sta dobili predsednika parlamenta ob obljubi vstopa v vlado čez leto dni. Opozicija novi vladi očita, da je protičrnogorska, protievropska in proruska, največ kritik pa je deležen prav novi predsednik parlamenta Andrija Mandić iz stranke Nova srbska demokracija.

Lena Grgurevič
Novice Poslanka ostro nad Bobnarjevo, Pirc Musarjevo in medije
Robert Golob
Novice V Svobodi zavračajo trditve o zakulisnem sodelovanju s SDS
Poplave, Robert Golob
Novice Slabe novice za Roberta Goloba
Ne spreglejte