Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
18.45

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

Natisni članek

SDS Gibanje Svoboda Robert Golob Vox populi vlada

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 18.45

4 mesece

Slabe novice za Roberta Goloba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18
Poplave, Robert Golob | Vse več nezaupanja med volivci, da v aktualni situaciji sprejema najprimernejše odločitve, uživa predsednik vlade Robert Golob. | Foto Ana Kovač

Vse več nezaupanja med volivci, da v aktualni situaciji sprejema najprimernejše odločitve, uživa predsednik vlade Robert Golob.

Foto: Ana Kovač

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 31,3 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 62,5 odstotka vprašanih, kaže javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo je za Dnevnik izvedla Ninamedia. Premierju Robertu Golobu ne zaupa več kot polovica vprašanih, po politično razburkanem tednu pa večina meni, da bi morali politiki stopiti na zavoro in umiriti razmere.

Delež tistih, ki so zadovoljni z delom vlade, tako še naprej pada. Ob zadnjem merjenju javnomnenjske podpore v raziskavi Vox populi pred 14 dnevi je namreč delo vlade kot uspešno ocenilo 39,3 odstotka, tokrat pa nekaj več kot 31 odstotkov vprašanih. Medtem pa se viša delež tistih, ki so z delom vlade nezadovoljni. Takšnih je v tokratni anketi nekaj več kot 62 odstotkov, ob zadnjem merjenju pa jih je bilo 53,1 odstotka vprašanih.

Lena Grgurevič
Novice Poslanka ostro nad Bobnarjevo, Pirc Musarjevo in medije

Golobu zaupa le slaba četrtina sodelujočih v anketi

Vse več nezaupanja med volivci, da v aktualni situaciji sprejema najprimernejše odločitve, uživa tudi predsednik vlade Golob. Ne zaupa mu 53,7 odstotka vprašanih. Premier medtem uživa zaupanje 23,3 odstotka vprašanih, dobra petina vprašanih (21,4 odstotka) pa mu podeljuje vmesno oceno.

Po drugi strani pa volivci posameznih parlamentarnih strank tem močno zaupajo. Najvišjo povprečno oceno zaupanja je med vprašanimi v anketi dosegla NSi (4,21). Sledijo največja vladna stranka Gibanje Svoboda (4,09), koalicijska Levica in opozicijska SDS (4,06), na rep se je s povprečno oceno 3,84 uvrstila koalicijska SD.

Vladna koalicija mora umiriti razmere

Po politično burnih tednih, ki so minili v znamenju kadrovskih menjav v vladni ekipi, pričanju nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava pred preiskovalno komisijo DZ, izključitve Mojce Šetinc Pašek in Roberta Pavšiča iz Gibanja Svoboda in premierjeve pobude za rekonstrukcijo vlade, slaba polovica vprašanih (48,1 odstotka) meni, da bi morala vladna koalicija stopiti na zavoro in stabilizirati razmere.

Medtem 36,3 odstotka vprašanih najprimernejšo pot vidi v predčasnih volitvah, 12 odstotkov pa v imenovanju novega mandatarja in posledično oblikovanju nove vlade.

Robert Golob, Janez Janša
Novice Golobova Svoboda s kazensko ovadbo nad Janševo SDS

SDS in Gibanje Svoboda daleč pred vsemi, več vprašanih bi podprlo SDS

Na lestvici parlamentarnih strank sicer še vedno daleč pred preostalimi vodita SDS in Gibanje Svoboda. Največja opozicijska stranka SDS je tokrat še nekoliko povečala svojo prednost, podpira jo 22,2 odstotka vprašanih (ob zadnjem merjenju 21,9). Največja vladna stranka medtem z 19,9 odstotka (ob zadnjem merjenju 20,3) ostaja na drugem mestu. Sledijo NSi, ki jo podpira 7,5 odstotka vprašanih (ob zadnjem merjenju 7,7), SD 7,3 odstotka vprašanih (ob zadnjem merjenju 7,0) in Levica 6,2 odstotka vprašanih (ob zadnjem merjenju 4,9).

Da ne vedo, katero stranko bi volili, je odgovorilo 30,1 odstotka vprašanih. 2,9 odstotka vprašanih ne bi volilo nobene stranke, 3,9 odstotka pa bi volilo druge stranke.

Agencija Ninamedia je javnomnenjsko anketo za časnik Dnevnik s kombinacijo telefonskega in spletnega anketiranja izvedla 27. oktobra na reprezentativnem vzorcu 518 oseb.

Ne spreglejte