SiolNET. Novice Svet
1,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golob pozdravil novo gospodarsko pobudo EU za Zahodni Balkan

1,00

termometer

Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob. | Ob robu vrha Evropske politične skupnosti (EPS) ima premier Robert Golob predvideno dvostransko srečanje s kosovsko predsednico Vjoso Osmani in krajši pogovor s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.  | Foto: Bojan Puhek
Ob robu vrha Evropske politične skupnosti (EPS) ima premier Robert Golob predvideno dvostransko srečanje s kosovsko predsednico Vjoso Osmani in krajši pogovor s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Foto: Bojan Puhek

Premier Robert Golob je ob prihodu na vrh Evropske politične skupnosti v Moldaviji pozdravil novo gospodarsko pobudo za Zahodni Balkan, ki jo je v sredo predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Veseli ga, da je Bruselj spoznal potrebo, da se približevanje Zahodnega Balkana EU pospeši tudi s konkretnimi dejanji.

Slovenija, Hrvaška Novice Plenković in Golob skupaj na falconu: "Hvala slovenskemu premierju za gesto"

Kot je povedal Golob, je Slovenija že lani zagovarjala pobudo, kakršno je v sredo predstavila predsednica komisije. Pobuda predvideva boljši dostop držav v regiji do enotnega trga EU, poglobitev regionalnega gospodarskega sodelovanja, pospešitev reform in povečanje predpristopne pomoči.

"Res smo zadovoljni, da je komisija spoznala potrebo, da se proces približevanja Evropski uniji za države Zahodnega Balkana pospeši. Tudi s konkretnimi koraki, s konkretnimi sredstvi, ki bodo na razpolago, in da na ta način povečamo kohezivnost znotraj celotne Evrope, ne samo Evropske unije," je dejal premier.

Obenem je izrazil obžalovanje zaradi novih napetosti na severu Kosova, pri čemer si bo pri obeh straneh prizadeval za umiritev razmer. "Mislim, da bi se morali vsi zavedati, da zdaj res ni pravi čas za zaostrovanje, ampak da bi morali stvari umirjati," je poudaril.

Ob robu vrha Evropske politične skupnosti (EPS) ima sicer predvideno dvostransko srečanje s kosovsko predsednico Vjoso Osmani, zagotovo pa bo priložnost tudi za krajši pogovor s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, je dejal.

Kosovo Novice Protesti na Kosovu: skupina Srbov napadla dva Albanca

Voditelji evropskih držav v Moldaviji o varnosti in energetiki

Osrednje teme vrha, ki se ga udeležuje okoli 50 evropskih voditeljev in predsedniki institucij EU, so mir in varnost, energetika in zeleni prehod ter povezljivost. Premier se bo udeležil ene od okroglih miz na temo energetike in povezljivosti.

Ob prihodu se je zahvalil Moldaviji in njeni predsednici Maii Sandu za organizacijo drugega vrha EPS. "Naše sporočilo Moldavijcem in Moldavijkam je, da jih vidimo kot Evropejce in jim izrekamo dobrodošlico na njihovi evropski poti. Verjamem, da bo tudi danes en pomemben korak za njih v približevanju Evropski uniji," je še povedal.

To, da se bo skoraj 50 evropskih voditeljev zbralo v Moldaviji, po navedbah uradnikov EU obenem pošilja močno sporočilo Moskvi, potem ko je ta februarja lani sprožila napad na Ukrajino. Današnjega vrha se udeležuje tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Robert Golob Novice Golob: Zanima nas, kdo v verigi ima neupravičene dobičke in oderuške marže Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob. Novice Golob bo poleg falcona uporabljal zasebno letalo #video Robert Golob na MORS Novice Golob: Vlada je v prvem letu izpolnila glavno obljubo in željo ljudi #video
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin