Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2023,
12.30

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

policija protest Kosovo

Četrtek, 1. 6. 2023, 12.30

11 mesecev

Protesti na Kosovu: skupina Srbov napadla dva Albanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Kosovo | V Zvečanu pripadniki Natove misije na Kosovu Kfor niso razporejeni le okoli občinskega poslopja, ki je še vedno ograjeno z bodečo žico, temveč tudi v več drugih delih mesta. | Foto Reuters

V Zvečanu pripadniki Natove misije na Kosovu Kfor niso razporejeni le okoli občinskega poslopja, ki je še vedno ograjeno z bodečo žico, temveč tudi v več drugih delih mesta.

Foto: Reuters

Srbi na severu Kosova danes nadaljujejo proteste proti začetku dela novoizvoljenih županov, etničnih Albancev, v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom. 

Na severu Mitrovice je skupina Srbov napadla dva Albanca. Med pretepom sta utrpela poškodbe, zato so ju odpeljali v bolnišnico, poročajo kosovski mediji. Posredovala je policija.

Pred tem se je v južnem delu Mitrovice, kjer živijo večinoma Albanci, zbralo okoli sto protestnikov, ki so vzklikali: "Policija je naša." Slišati je bilo mogoče tudi nekaj kletvic in žaljivk na račun Srbov.

Demonstrante so organizatorji in policija kmalu pozvali, naj se razidejo. En del občanov je to storil, drugi del pa je trenutno še vedno na ulicah. Eno glavnih sporočil zbranih občanov je bilo: "Pripravljeni smo braniti domovino." Poleg tega so kosovskemu premierju Albinu Kurtiju hoteli povedati, da so mu na voljo.

Kosovska policija zagotovila, da je varnost sposobna zagotoviti sama 

Kosovska policija je prebivalce pozvala, naj pozive ignorirajo, in poudarila, da je sama sposobna zagotoviti varnost vseh državljanov. "Krožijo obvestila različnih posameznikov in profilov, ki pozivajo albanske državljane k udeležbi na domnevno množičnem protestu danes ob 12. uri v južni Mitrovici, domnevno z namenom pohoda proti severu države," je sporočila kosovska policija.

Ob tem je pojasnila, da gre po oceni varnostnih institucij dejansko za sumljive profile ter zlonamerne objave v škodo državljanov in interesov Kosova. Policija je dodala, da sicer cenijo sodelovanje in podporo državljanov pri ohranjanju miru in stabilnosti v državi, poroča srbski spletni portal televizije N1.

Da so pozivi k protestu v južnem delu Kosovske Mitrovice s ciljem pohoda na sever nepotrebni in da ne pomagajo Kosovu ter da naj se državljani ne zmenijo zanje, je dejal tudi kosovski notranji minister Xhelal Svecla, navaja kosovski portal Kossev.

Za varnost v mestu skrbijo pripadniki Kforja

V občinah Zvečan, Leposavić in Zubin Potok se medtem danes nadaljujejo protesti tamkajšnjih Srbov. Za zdaj povsod potekajo mirno. V Zvečanu pripadniki Natove misije na Kosovu Kfor niso razporejeni le okoli občinskega poslopja, ki je še vedno ograjeno z bodečo žico, temveč tudi v več drugih delih mesta.

Kosovo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zaposleni na občini Zvečan so danes pred žico simbolično postavili mizo s seznamom zaposlenih. Ti so se nanj podpisali, kot da bi prišli v službo. Protestnikom sta se danes zjutraj pridružila tudi prvaka stranke Srbska lista Goran Rakić in Igor Simić. Protesta se v delovnih uniformah udeležujejo tudi zaposleni v rudniku Trepča-Crnac iz Leposavića, ki naj bi jih kosovska policija ovirala pri delu.

Zaostrene razmere v Zvenčanu

Več sto Srbov se je v ponedeljek zbralo pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku, kjer so zahtevali umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov teh občin, etničnih Albancev. Pred tem se sicer Srbi na severu Kosova aprila v znak protesta niso udeležili lokalnih volitev.

Razmere so se zaostrile zlasti v Zvečanu, kjer so posredovale sile Kforja. Pri tem je bilo ranjenih najmanj 30 pripadnikov Kforja in več kot 50 srbskih protestnikov. V luči nasilja je Nato napovedal, da bo na Kosovo poslal okoli 700 dodatnih pripadnikov. Trenutno je sicer na Kosovu v okviru misije Kfor že nameščenih približno 3.800 vojakov.

Kosovo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na poti na Kosovo dodatne enote Nata

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov zavezništva v Oslu izjavil, da so dodatne enote na poti na Kosovo. Obenem je poudaril, da to ne pomeni opustitve iskanja politične rešitve konflikta. Znova je tudi obsodil ponedeljkovo nasilje nad pripadniki Kforja.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je medtem danes na vrhu Evropske politične skupnosti v moldavski prestolnici Kišinjov izjavila, da so Srbija in kriminalne strukture odgovorne za izbruh nasilja na Kosovu. Po njenih besedah Srbija ne pripada evropski skupnosti narodov in je le "satelit Rusije". Zatrdila je tudi, da med vrhom ne načrtuje srečanja s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem, poroča kosovski portal Kosovo online.

Kosovo
Novice Naša vojska na Kosovo trenutno ne napotuje dodatnih sil #video
Kosovo
Novice Zveza Nato na Kosovo pošilja dodatne sile #video
Kosovo
Novice Izredno stanje na Kosovu, ranjenih več vojakov zveze Nato #video
Ne spreglejte