Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2023,
15.21

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

Natisni članek

spopadi Albin Kurti huligani Kosovo

Sreda, 31. 5. 2023, 15.21

11 mesecev

Naša vojska na Kosovo trenutno ne napotuje dodatnih sil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi napetosti na severu Kosova odpovedal udeležbo na konferenci Globsec. Po pomoč pri vse bolj napetih odnosih med Srbi in Albanci na severu Kosova se je obrnil na turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Tudi kosovski premier Albin Kurti je danes komentiral dogajanje na severu države. Poudarja, da se morajo za umiritev napetosti huligani umakniti z ulic, istočasno pa naj se hitro in v celoti implementirajo dogovorjeni sporazumi. Kosovski voditelj je bil na konferenci Globsec v Bratislavi kritičen tudi do mednarodne skupnosti. Slovenska vojska je medtem sporočila, da na Kosovo trenutno ne napotuje dodatnih sil. 

Po Kurtijevem prepričanju bi se morali najprej z ulic umakniti srbski huligani, temu pa bi lahko sledilo zmanjšanje števila kosovskih policistov. Kurti hkrati želi, da se začnejo izvajati sporazumi med Beogradom in Prištino, poroča spletni portal kosovskega časnika Koha Ditore.

Kurti je izrazil prepričanje, da je prisotnost policije na severu Kosova smiselna, dokler so na ulicah kriminalne tolpe, ki rišejo grafite s črko Z in občudujejo ruskega predsednika Vladimirja Putina ter rusko okupacijo Ukrajine.

Slovenska vojska na Kosovo trenutno ne napotuje dodatnih sil, so danes potrdili na ministrstvu za obrambo. Potem ko je v ponedeljek na severu Kosova izbruhnilo nasilje med srbskimi protestniki in pripadniki enot tamkajšnje Natove misije Kfor, ki so jih hoteli razgnati, je Nato napovedal, da bo na Kosovo poslal dodatnih 700 vojakov.

V silah Kfor na Kosovu trenutno deluje nekaj več kot 90 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, ki v ponedeljkove nemire niso bili neposredno vpleteni. Nadaljujejo z opravljanjem rednih nalog s ciljem vzdrževanja varnega in stabilnega okolja, pri čemer še naprej upoštevajo vse zaščitne ukrepe, poudarja Slovenska vojska.

Kurti presenečen nad odzivi mednarodne skupnosti 

Kosovski premier je komentiral nasvete iz tujine, naj novoizvoljeni župani opravljajo svoje dolžnosti zunaj občinskih stavb, pred katerimi vsakodnevno vztrajajo srbski protestniki. Kot je sporočil v slovaški prestolnici, je presenečen nad odzivi mednarodne skupnosti, ki je priznala rezultate volitev na severu, zdaj pa nasprotuje temu, da izvoljeni predstavniki delujejo znotraj uradnih občinskih poslopij.

Svoje poglede je Kurti danes v Bratislavi predstavil tudi posebnemu odposlancu EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavu Lajčaku ter visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku EU Josepu Borrellu. Ta je na Twitterju stanje na Kosovu označil kot nevarno in nevzdržno.

Vučić za pomoč prosil Erdogana 

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi napetosti na severu Kosova odpovedal udeležbo na konferenci Globsec. Po pomoč pri vse bolj napetih odnosih med Srbi in Albanci na severu Kosova se je Vučić obrnil na turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ob tem je izpostavil, da je Turčija pomembna partnerica Srbije tudi v mednarodnem političnem prostoru. Po poročanju srbskih medijev je Vučić Erdogana prosil, naj uporabi svoj ugled in vpliv za ohranitev miru in stabilnosti v regiji. Povabil ga je tudi na obisk v Srbijo.

Macron: Za napetosti je kriva Priština 

Kritike na račun ravnanj kosovskih oblasti je danes podal francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je v Bratislavi dejal, da je za napetosti kriva Priština. Poskuse kosovskih oblasti, da prevzamejo v upravljanje občinska poslopja na severu, je kritiziral tudi ameriški veleposlanik v Beogradu Christopher Hill. Ponovno se je oglasila tudi Moskva, kjer je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pozval k spoštovanju kosovskih Srbov.

Ponedeljkovi spopadi na severu Kosova so izbruhnili, potem ko se je več sto Srbov zbralo pred občinskimi poslopji. Zahtevali so umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov, etničnih Albancev.

Srbi na severu Kosova se namreč niso udeležili aprilskih lokalnih volitev in nočejo sprejeti albanskih novoizvoljenih županov v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Kosovo
Novice Zveza Nato na Kosovo pošilja dodatne sile #video
Kosovo
Novice Izredno stanje na Kosovu, ranjenih več vojakov zveze Nato #video
Ne spreglejte