Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2023,
17.56

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

cene hrana vlada Robert Golob

Sreda, 31. 5. 2023, 17.56

10 mesecev, 3 tedne

Golob: Zanima nas, kdo v verigi ima neupravičene dobičke in oderuške marže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91
Robert Golob | Z ukrepom želi vlada spremljati, analizirati in kontrolirati gibanje cen določenih proizvodov v prehranskem sektorju ter tako pridobiti podatke o stanju v verigah preskrbe s hrano, so zapisali. Predstavniki vlade naj bi na podlagi teh dognanj nato "v intenzivnem dialogu s ključnimi deležniki prehranske panoge" iskali učinkovite načine za obvladovanje cen v prehranski verigi. | Foto STA

Z ukrepom želi vlada spremljati, analizirati in kontrolirati gibanje cen določenih proizvodov v prehranskem sektorju ter tako pridobiti podatke o stanju v verigah preskrbe s hrano, so zapisali. Predstavniki vlade naj bi na podlagi teh dognanj nato "v intenzivnem dialogu s ključnimi deležniki prehranske panoge" iskali učinkovite načine za obvladovanje cen v prehranski verigi.

Foto: STA

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je danes izdalo odredbo o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov, s katero bo država od 1. julija šest mesecev spremljala cene pridelkov in izdelkov v prehranski verigi. Po navedbah pristojnih gre za poskus obvladovanja naraščajočih cen hrane.

Ker stopnje rasti cen hrane ostajajo visoke, v zadnjih mesecih so bile celo višje kot drugod v evrskem območju, je spremljanje cen hrane danes na novinarski konferenci ob prvem letu delovanja vlade najprej napovedal premier Robert Golob. Kot je dejal, želi vlada ugotoviti, "kdo v verigi ima neupravičene dobičke in oderuške marže".

Z gospodarskega ministrstva so medtem pozneje sporočili, da je bila s ciljem spremljanja cenovnih dogajanj v prehranski verigi danes izdana odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov, ki bo v uradnem listu predvidoma objavljena še danes, za obdobje šestih mesecev pa bo začela veljati 1. julija.

Odredba določa obveznost zavezancev za mesečno pošiljanje podatkov o odkupnih oziroma prodajnih ponderiranih cenah na enoto, o odkupljeni oziroma prodani količini in o poreklu kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov.

Zavezanci za poročanje so pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci, torej deležniki v celotni verigi preskrbe s hrano, od mikro do velikih podjetij.

V skladu z odredbo bodo zbirali cene in količine ter poreklo v sektorjih žit, mesa, mleka, jajc, sadja in zelenjave. Zavezanci bodo podatke poročali v informacijski sistem ministrstva, ki ga bo vzpostavila Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Od kmetijskih pridelkov bodo morali zavezanci poročati podatke o pšenici, govejem mesu za kakovostni tržni razred A-R2, svinjskem mesu za kakovostni razred S, piščančjem mesu za prsni file in bedra perutnine vrste Gallus domesticus, nepredelanem svežem mleku, jajcih hlevske reje kategorije M in L in svežih jabolkih. Podatki bodo morali biti v ustreznih količinah na tono, na 100 kg oziroma 100 kosov.

Od živilskih izdelkov bodo morali zavezanci poročati podatke o pšenični moki brez polnozrnate moke, belem, polbelem in črnem kruhu, govejem mesu s kostjo in brez kosti, piščančjem mesu s kostjo in brez kosti, svinjskem mesu s kostjo in brez kosti, posušenem, soljenem oziroma dimljenem mesu, svežem polnomastnem mleku, svežem posnetem mleku, jogurtu brez dodatkov, poltrdem siru, predpakiranih jajcih hlevske reje kategorije M in L, jabolkih, bananah, limonah, listnati solati, krompirju, čebuli in korenju.

upokojenci
Novice Premier Golob upokojencem obljubil stomilijonski paket #video
Robert Golob na MORS
Novice Golob: Pri odločitvah o nakupu vojaške opreme bodo temeljni kriterij terenske izkušnje vojakov
Robert Golob na MORS
Novice Golob: Vlada je v prvem letu izpolnila glavno obljubo in željo ljudi #video
Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob.
Novice Golob bo poleg falcona uporabljal zasebno letalo #video
Ne spreglejte