SiolNET. Novice Slovenija
3,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Premier Golob upokojencem obljubil stomilijonski paket #video

3,84

termometer

Na Gospodarskem razstavišču je na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja predsednik vlade Robert Golob predstavil štiri ukrepe vlade, namenjene upokojencem. Sto milijonov evrov vreden paket zajema izredno usklajevanje pokojnin, vdovske in invalidske pokojnine ter "božični" letni dodatek, ki pa morajo še skozi postopek potrjevanja. 

Predsednik vlade Robert Golob je na odprtju dejal: "Počaščen sem, da sem danes med vami, ker vidim, da so besede postale dejanja. Vsi bomo nekoč prehodili življenjsko pot in šli po poti vseh generacij. Naša vrata so vedno odprta za vse tiste, ki prisegajo na spoštljiv dialog," in spregovoril o ukrepih za upokojence: "Včeraj smo zaključili medkoalicijsko usklajevanje. Pripravili smo 100 milijonov evrov vreden paket, ki ga bomo namenili upokojencem."

"Paket zajema štiri ukrepe: s 1. novembrom bomo izvedli predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka, da bi dosegli minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov. Vdovske pokojnine se bodo najkasneje s 1. januarjem uskladile z minimalno zajamčeno pokojnino v višini 700 evrov. Tu gre za ukrep, ki bo zajel približno deset tisoč prejemnikov. Tretji ukrep je namenjen invalidom, z naslednjim letom se jim zvišuje osnova za odmero pokojnine, in sicer se bo pri odmeri pokojnine kot osnova upošteval dohodek, ki bi ga prejemali, če bi delali za polni delovni čas. Zadnji ukrep, ki bo imel najbolj daljnosežne posledice, se nanaša na letni dodatek. V juniju bo izplačan tako imenovani letni regres, pripravili pa smo tudi dodatek, ki bo izplačan v decembru, božični dodatek. Zneskovno bo nekoliko nižji, znašal bo okoli 40 odstotkov letnega dodatka, vendar ga želimo izplačati, da boste lahko tudi vi uživali v medgeneracijskem sožitju," je Golob upokojencem predstavil načrtovane ukrepe. 

Med nagovorom je Golob še povedal: "Vemo, da so spremembe, reforme, nujne. Reforme se ne zgodijo čez noč. Časa imamo dovolj. V naslednjih dveh letih bomo izpeljali spremembe, ki so nujne za to, da bomo kot družba boljše delovali v prihodnje."

Golobove obljube pozdravlja celoten politični spekter

V Levici poudarjajo, da te obljube razumejo kot zavezo. Tudi predsednik SDS Janez Janša napovedane ukrepe za izboljšanje položaja upokojencev pozdravlja, a opozarja, da je to "absolutno premalo".

"Za obliž", kot pravi Janša, je predlagan podoben manever kot lani, ko se je za dva meseca povečalo pokojnine za nekaj več kot štiri odstotke, zdaj se predlaga enako za november in december, a zgolj za 1,8 odstotka. "Če upoštevamo inflacijske napovedi za letošnje leto in če damo skupaj vse te dodatke in to dvomesečno povišanje, to vse skupaj ne doseže tega, kar bo upokojencem vzela inflacija. Se pravi, je to en tak malo krepkejši 'blažev žegn'," je dejal.

V SDS bodo najverjetneje predlagali spremembo amandmaja, da se za božičnico izplača zimski dodatek oz. božičnica upokojencem v višini letnega dodatka. 

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec Golobovo obljubo upokojencem razume kot zavezo. "Dejstvo je, da so upokojenci bili eden od segmentov populacije v tej državi, ki je v tem prvem letu najmanj dobil, čeprav je bil zelo verjetno najbolj pod udarom vseh okoliščin, od inflacije do ostalega," je dejal v izjavi ob robu seje DZ. Zato je po njegovem mnenju to "absolutno nek pomemben korak". "Mislim, da za to zavezo tudi stojimo in da bo uresničena," je dodal. Ocenjuje namreč, da je čas, da se v koaliciji posvetijo temu, kako izboljšati pokojnine, saj gre za najbolj ranljivo populacijo. Zapletov z obljubami, kot pri sodnikih, ne pričakuje. "Sodniki so nenazadnje funkcionarji v tej državi z zelo visokimi plačami, mislim, da je prav in pravično, da se upokojencem to zagotovi," je dejal in dodal, da so amandmaji navsezadnje tudi koalicijsko usklajeni.

V SD so za STA sporočili, da so podpisali predlog za zimski letni dodatek za upokojence, da zagotovijo dostojno življenje upokojencev, ki ob naraščanju življenjskih stroškov vse težje živijo. "Prepričani smo, da je to prvi, a ne edini korak pri urejanju problematike (pre)nizkih pokojnin in posledično slabšega socialnega statusa velikega števila upokojencev," so še dodali.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je dejala, da bodo o premierjevi obljubi upokojencem govorili še na seji poslanske skupine in v okviru sprejetja oz. obravnave rebalansa proračuna na seji DZ. "Pozdravljam to njegovo obljubo, upokojenci si seveda zaslužijo višje pokojnine, dostojnejše in kvalitetnejše življenje," je dejala in dodala, da premierja podpira.

NSi: Upokojenci ne potrebujejo samo bombončkov

V NSi ocenjujejo, da je dvig pokojnin zagotovo potreben. Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je ocenil, da se vlada neuspešno spopada z visoko inflacijo, največje žrtve pa so najranljivejši. Dodal je, da smo od te vlade slišali že veliko obljub, veliko prenagljenih odločitev, ki potem ali niso imele pravne podlage za izvedbo ali pa jih kljub veliki politični večini niso bili sposobni izvesti. "V NSi se bojimo, da ne bi bile te obljube o pomoči upokojencem zopet žrtev neoperativnosti ekipe sedanje vlade," je dejal.

Ob tem ni jasno, ali bo ta izredna uskladitev konec leta res izredna uskladitev, "ali zopet prevara upokojencev in bi bil to samo draginjski dodatek", je opozoril Cigler Kralj. V vsakem primeru pa 1,8 odstotka ni zadostna višina, da bi upokojencem pomagala. "Slovenski upokojenci ne potrebujejo samo bonbončkov in ti bonbončki s strani Roberta Goloba se mu radi tudi zataknejo v sapniku, ampak potrebujejo celovito pokojninsko reformo, da bodo upokojenci mirno živeli na jesen svojega življenja," je še dodal.

O sodelovanju starih in mladih 

Pozdravne nagovore na dogodku v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča so imeli tudi predsednik ZDUS Janez Sušnik, minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in predsednik Medgeneracijske koalicije Slovenije Simon Trussevich. 

Minister Maljevec je dejal: "Potrebujemo solidarnost v modrosti in solidarnost v drznosti. Naj mlajše pozovem k poslušanju in črpanju navdiha od starejših, da bomo dejavnike solidarnosti skupaj lahko znova postavili na zemljevid."

Sušnik presenečen 

Sušnik je v odzivu na vladno napoved 100-milijonskega paketa štirih ukrepov za upokojence izrazil presenečenje predvsem nad "božičnico" za upokojence, ki je niso pričakovali. Pričakoval je višji odstotek predčasne uskladitve pokojnin, ki bo 1,8 odstotka, želel bi si tudi zvišanja pred novembrom, poroča STA.

Pričakoval pa je višji odstotek uskladitve pokojnin. Kot je pojasnil, so predlagali uskladitev v višini najmanj 3,5 odstotka, kot je že februarja vladi predlagal tudi svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Vendar je, kot je dejal Sušnik, vlada dala prednost vdovskim pokojninam in invalidom ter sredstva razdelila na različne nivoje. Napovedana višina, torej 1,8 odstotka, po njegovih navedbah ne bo zadovoljila upokojencev, "ker je inflacija previsoka".

Opomnil je na lansko visoko letno inflacijo in na to, da se tudi letos stvari močno dražijo. "Upam, da bo razum prevladal, da bo ta socialni paket toliko ovrednoten in za tiste, ki so res pomoči potrebni," je dejal in spomnil, da so v času pretekle vlade tisti z nizkimi pokojninami paket pomoči dobili trikrat.

Obenem Sušnik meni tudi, da je november za usklajevanje pokojnin zelo pozen, da bi do tega lahko prišlo takoj po dopustih, kar da je ministrom tudi povedal. "Vendar je videti, da jim finance ne dopuščajo," je dodal.

DSC4785_Dr Andrej Kohont_1200x800 Novice Dr. Andrej Kohont: "Medgeneracijsko sodelovanje izboljšuje blaginjo vseh generacij" 1_D26_celota_Neuhaus Novice Prvi medgeneracijski stanovanjski objekt bo svoje mesto dobil v Kranju Skupna točka centri medgeneracijsko sodelovanje ZPMS Novice V dveh letih brezplačne delavnice obiskalo že 8.500 ljudi Novice V medgeneracijskem centru Simbioza pokradli računalnike
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin