Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
31. 5. 2023,
10.56

Osveženo pred

10 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

Natisni članek

Luka Mesec Tanja Fajon Robert Golob vlada

Sreda, 31. 5. 2023, 10.56

10 mesecev, 4 tedne

Golob: Vlada je v prvem letu izpolnila glavno obljubo in željo ljudi #video

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

Ob prvi obletnici vlade so pripravili novinarsko konferenco, na kateri so sodelovali predsednik vlade Robert Golob ter podpredsednika vlade Tanja Fajon in Luka Mesec. Poudarili so predvsem svoje uspehe pri "osvobajanju medijev od političnih pritiskov" in spopadu z visokimi cenami energentov. Golob je ob tem napovedal, da bodo svojo pozornost v prihodnje namenili previsokim cenam hrane, in sicer s spremljanjem vse verige od "njive do končnega potrošnika", da bi odkrili morebitne oderuške marže.

Za govornico je najprej stopil Luka Mesec, ki je dejal, da ta vlada v svojem srcu uteleša svobodo in solidarnost. "Graditi poskušamo družbo, v kateri bo vsak živel brez strahu, in gradimo družbo, v kateri ne bomo nikogar zapustili za seboj."

Osvoboditev STA in RTV

"Nemudoma smo osvobodili STA političnih pritiskov. Enako poskušamo narediti na RTV," je še povedal Mesec. Kot je tudi poudaril, da so letos za gradnjo stanovanj namenili več denarja, kot jih je država namenila skupaj v 20 letih. Omenil je še zakon o dolgotrajni oskrbi in začetek obnovitve Drame. Na krizo draginje se je vlada po besedah Mesca odzvala z energetskim dodatkom za najrevnejše prebivalce. Povedal je tudi, da so za 100 evrov neto zvišali minimalno plačo in da je v Sloveniji rekordna zaposlenost.  

"Kaj je drugače kot pred enim letom," se je vprašala Tanja Fajon. "Imamo normalizacijo v državi in spoštljivost. Nikogar ne puščamo zadaj."

Spopad z inflacijo zaradi vojne v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je povzročila inflacijo. "To smo po najboljših močeh poskusili blažiti," je dejala in dodala: "Lotiti se bomo morali naborov, kako blažiti visoke cene in pomagati ljudem." To bo ena od velikih pobud socialdemokratov, ki jih bodo dali na mizo, je napovedala.

Glede glasovanja o sedežu Slovenije v Varnostnem svetu je Fajonova pojasnila: "Storili smo vse, kar je bilo v naši moči. Ta projekt je v slovenskem nacionalnem interesu." Dodala je, da je del opozicije poskušal narediti vse, da Sloveniji ne bi uspelo pri glasovanju za sedež v Varnostnem svetu, čeprav je bil to projekt prejšnje vlade.

Golob: Slovenija je uspešno kazala pot vsej Evropi

Slovenija je kazala pot vsej Evropi pri spopadanju z energetsko krizo, je povedal predsednik vlade Robert Golob. "Vplivali smo na politiko vse Evrope s spopadanjem z energetsko krizo in to spopadanje je bilo uspešno," je še povedal premier.

V Sloveniji niso upadle cene hrane, kot je drugod v Evropi, je povedal Golob. Zato je danes minister za gospodarstvo skupaj z ministrom za kmetijstvom sprejel odredbo za spremljanje cen po vsej verigi. Na podlagi odredbe bodo ugotovili, kdo v tej verigi ima oderuške marže, je napovedal premier.

Golob o ekscesnih maržah

Spremljali bodo ceno od njive do potrošnikov. To bodo počeli šest mesecev in če bodo marže kjerkoli previsoke, jih bodo regulirali. Po njegovih besedah so se na lanski požar v državi odzvali operativno. Za gašenje prihodnjih požarov so že kupili letala, ki so že v Sloveniji.

Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob.
Novice Golob: O tem ne bomo več govorili vnaprej

O glasovanju za sedež v Varnostnem svetu je Golob dejal, da je večji optimist od Fajonove. Prepričan je, da bo Slovenija uspešna na glasovanju za sedež v Varnostnem svetu, to bo 6. junija. "Slovenija se ni samo vrnila v jedrno Evropo. Za svoje predloge smo navdušili vse druge."

"Namen davkov ni strašenje prebivalcev"

Glede zdravstvene reforme je premier zatrdil, da bomo morali korupciji v zdravstvu odločno reči ne. Na novinarsko vprašanje o davčni reformi je Golob odgovoril, da ne bodo ničesar napovedovali, temveč se bodo s tem ukvarjali. "Namen davkov ni strašenje prebivalcev. Ko bodo rešitve znane, bodo predstavljene," je napovedal.

O poslancu SDS Anžetu Logarju, ki je danes ustanovil svojo Platformo Sodelovanja, je dejal, da je Logar eden od najvišjih predstavnikov SDS in da njegova stališča odražajo politiko SDS. "Želim si, da se maske snamejo in da Logar ustanovi svojo stranko." Dejal je še, da se Logar ni ogradil od spornih dejanj, kot je pozivanje k državljanski vojni. Fajonova pa je glede Logarjeve Platforme, pri kateri sodeluje tudi Jernej Pikalo (SD), dejala, da so videli stare, razočarane obraze.

Opozicija: Za Slovenijo je leto izgubljenih priložnosti

V opoziciji prvo leto vlade Roberta Goloba štejejo za let izgubljenih priložnosti za Slovenijo. Dosežkov vlade ne vidijo, rezultati, ki jih ta izpostavlja, pa so po mnenju SDS in NSi posledica dobro zastavljenih temeljev prejšnje vlade. Ob odsotnosti rezultatov vlada dela na izključevanju ter odpiranju kulturnih bojev in ideoloških tem, menijo.

"Leto, ki je minilo, je leto izgubljenih priložnosti, bohotenja birokracije in antireform, še posebej ko gre za razbremenitev plač ali padanje standardov upokojencev," prvo leto dela vlade Roberta Goloba ocenjuje predsednik SDS Janez Janša. Po njegovih besedah je zadnje leto simbolno tudi leto "vračanja v Jugoslavijo in obujanja zloveščega duha državljanske vojne", politično gledano pa tudi padanja mask.

Kritični so tudi v NSi, kjer menijo, da se "loterija z vladami novih obrazov očitno znova ni izšla". "V NSi niti nismo imeli prevelikih pričakovanj od vlade Roberta Goloba, kajti slišali smo že nekajkrat visokoleteče obljube, smele načrte, ampak hkrati tudi izkusili in videli neoperativnost in neizkušenost teh ekip vlad novih obrazov," je danes dejal vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj.

Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob.
Novice Golob bo poleg falcona uporabljal zasebno letalo #video
Robert Golob na MORS
Novice Golob: Pri odločitvah o nakupu vojaške opreme bodo temeljni kriterij terenske izkušnje vojakov
Evri denar denarnica
Novice Poziv Golobu: upokojenci za izredno uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka
upokojenci
Novice Premier Golob upokojencem obljubil stomilijonski paket #video
Ne spreglejte