Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 12. 2022,
7.16

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

141

Natisni članek

Vladimir Putin Henry Kissinger Rusija Kijev Ukrajina

Ponedeljek, 19. 12. 2022, 7.16

3 mesece

299. DAN VOJNE V UKRAJINI

Lukašenko: Rusija lahko brez nas, a mi ne moremo brez nje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

141

Vladimir Putin, Aleksander Lukašenko | Putina je danes v Minsku sprejel beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, najpomembnejši zaveznik ruskega predsednika v vojni proti Ukrajini. | Foto Reuters

Putina je danes v Minsku sprejel beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, najpomembnejši zaveznik ruskega predsednika v vojni proti Ukrajini.

Foto: Reuters

299. dan ruske invazije na Ukrajino. "Rusija lahko brez nas, mi pa ne moremo brez Rusije," je med današnjim srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom dejal beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Putin je danes povedal tudi, da želijo "sovražniki Ruske federacije preprečiti integracijo Rusije in Belorusije", ter ob koncu obiska dejal, da Rusija in Belorusija tesno sodelujeta pri omilitvi učinkov zahodnih sankcij, uvedenih proti obema državama.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

21.16 Lukašenko: Rusija lahko brez nas, a mi ne moremo brez nje
21.09 Guterres ne verjame v skorajšnji konec vojne v Ukrajini
20.41 Putin: Z Belorusijo tesno sodelujemo v boju proti sankcijam
19.57 Moskva: Odločitev EU o omejevanju cen plina je nesprejemljiva
19.38 Putin: Naši sovražniki želijo preprečiti integracijo Rusije in Belorusije
17.21 Musk se je v Katarju fotografiral z rusko propagandistko
16.03 Putin prispel v Belorusijo. Ukrajina: Lukašenka bodo prepričali v vojno
15.48 Dedek Mraz se bo letos v Rusiji izognil regijam blizu Ukrajine
13.08 Iz Kijeva v Evropo: "Samo tako lahko hitro končamo vojno"
11.10 V Avstriji razkrili domnevnega ruskega vohuna
10.12 Putin na obisk v Belorusijo
9.50 Rusko-beloruski bataljon bo kmalu usposobljen
9.40 Ukrajina: Sestrelili smo večino ruskih dronov
7.55 Britanci: V klanje pošiljajo mobilizirane zapornike
7.17 Kijev znova tarča napadov z droni
7.00 Kijev nad Kissingerja: Še vedno ničesar ne razume

21.16 Lukašenko: Rusija lahko brez nas, a mi ne moremo brez nje

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je že večkrat pred današnjim srečanjem s Putinom v Minsku dejal, da se Belorusija ne bo pridružila vojni v Ukrajini in da se to ne bo zgodilo. Tudi danes nihče izmed novinarjev na konferenci dvojici ni postavil tega vprašanja.

Namesto tega je dvojica spregovoril o vse močnejših gospodarskih in obrambnih povezavah med nekdanjima sovjetskima državama, združenima v tako imenovano "Unijo", pa tudi o finalu svetovnega prvenstva v nogometu, ki je bilo v nedeljo odigrano v Katarju, poroča Reuters.

"Rusija lahko brez nas, mi pa ne moremo brez Rusije"

Lukašenko, ki je 70-letnega Putina med drugim označil za "starejšega brata". Rusijo je pohvalil kot prijatelja, ki je "podal roko" in Belorusiji dobavljal nafto in plin po znižanih cenah. "Rusija lahko brez nas, mi pa ne moremo brez Rusije," je dejal beloruski predsednik.

Lukašenko je povedal še, da sta se državi dogovorili o novi ceni za dobavo ruskega plina, vendar ni želel navesti, kakšna je cena, preden o tem razpravlja njegova vlada.

21.09 Guterres ne verjame v skorajšnji konec vojne v Ukrajini

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes izrazil pesimizem, da bi se vojna v Ukrajini lahko kmalu končala, a tudi upanje, da se bo končala do konca prihodnjega leta. V luči načrtov za državni udar članov skrajno desnega gibanja Državljani rajha v Nemčiji pa je posvaril pred desničarskim terorizmom po vsem svetu.

Več si lahko preberete tukaj: 

Antonio Guterres
Novice Guterres ne verjame v skorajšnji konec vojne v Ukrajini

 

20.41 Putin: Z Belorusijo tesno sodelujemo v boju proti sankcijam

 

Putin je ob koncu obiska v Minsku dejal, da Rusija in Belorusija tesno sodelujeta pri omilitvi učinkov zahodnih sankcij, uvedenih proti obema državama.

"Rusija in Belorusija sodelujeta pri premagovanju nelegitimnih korakov in sankcij proti Rusiji in Belorusiji. Na tem delamo z velikim zaupanjem. Naši državi sta najbližji zaveznici in strateški partnerici," je ruski predsednik Putin dejal na novinarski konferenci, poroča Index.hr.

19.57 Moskva: Odločitev EU o omejevanju cen plina je nesprejemljiva

Ministri za energetiko članic EU so na današnjem zasedanju v Bruslju dosegli dogovor o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih na megavatno uro. Moskva je v prvem odzivu na omenjeno odločitev sporočila, da je omejevanje cen nesprejemljivo. "To je kršenje tržnega določanja cen," je poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Več si lahko preberete tukaj: 

Plin. EU. Rusija. Nord stream.
Novice V Bruslju dosegli dogovor o omejevanju cen plina. Minister Kumer zadovoljen.

19.38 Putin: Naši sovražniki želijo preprečiti integracijo Rusije in Belorusije

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je danes obiskal Minsk v družbi ministrov za obrambo in zunanje zadeve, je dejal, da želijo "sovražniki Ruske federacije preprečiti integracijo Rusije in Belorusije".

Putina je danes v Minsku sprejel beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, najpomembnejši zaveznik ruskega predsednika v vojni proti Ukrajini. Srečanje med predsednikoma je bilo napovedano kot "delovni obisk", vendar se Kijev in številne zahodne države bojijo, da želi Putin prepričati Lukašenka, naj pošlje belorusko vojsko čez južno mejo v Ukrajino.

Na skupni novinarski konferenci z Lukašenkom je Putin dejal, da "Rusija ne želi nikogar absorbirati", poroča Index.hr. "To preprosto ne služi nobenemu namenu," je dodal.

17.21 Musk se je v Katarju fotografiral z rusko propagandistko

Elon Musk se je na finalu svetovnega prvenstva v Katarju fotografiral s sankcionirano rusko propagandistko Nailjo Asker Zade.

Fotografijo s stadiona je objavila protikorupcijska fundacija, ki jo je ustanovil priprti ruski aktivist Aleksej Navalni.

Novinarka Nailja Asker Zade naj bi nedavno prejela nepremičnino in 60-metrsko jahto od svojega ljubimca, vodje ruske državne banke VTB Andreja Kostina. Kostin je blizu tudi predsedniku Rusije Putinu, sankcije proti Rusiji pa opisuje kot gospodarsko vojno.

Nailja se je pred 34 leti rodila v Azerbajdžanu in je voditeljica na državni televiziji. Med nepremičninami, ki ji jih je podaril Kostin, naj bi bila skoraj 30 milijonov kun vredna vila v bližini Moskve, več stanovanj na luksuznih lokacijah in zasebno letalo, poroča Index.hr.

Kot trdijo sodelavci Navalnega, Kostin tudi po 18 letih na čelu ruske državne banke ne more imeti dovolj sredstev za ta darila in da gre očitno za davkoplačevalski denar. Čeprav so par fotografi večkrat posneli skupaj, je vse objave blokirala ruska služba za spremljanje komunikacij Roskomnadzor, piše The Times. Mediji so poročali tudi o tem, da se je paru rodil sin.

Nailja Asker Zade je tudi dobitnica ruske televizijske nagrade "TEFI-2018" v kategoriji "Najboljši anketar". Nailja je intervjuvala ruske milijarderje, ministre in voditelje državnih korporacij. Pogovarjala se je z vladarjem Čečenije Ramzanom Kadirovom in tiskovnim predstavnikom Kremlja Dmitrijem Peskovom.

Na seznamu sankcioniranih Rusov se je znašla zaradi povezave z banko VTB in njenim vodjem Andrejem Kostinom.

16.03 Putin prispel v Belorusijo. Ukrajina: Lukašenka bodo prepričali v vojno

Ruski predsednik Vladimir Putin je že pristal v Minsku, kjer ga je pričakal beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, poročajo ruski režimski mediji. V Ukrajini in tudi na Zahodu se mnogi bojijo, da želi Putin prepričati Lukašenka, naj se pridruži Belorusiji v novi ruski kopenski ofenzivi proti Ukrajini, poroča Guardian.

"Lukašenko je Putina osebno pričakal na letališču v Minsku. Putin je Belorusijo obiskal prvič po juniju 2019. Po vsej verjetnosti je Putin prišel prepričat Lukašenka, naj se neposredno vključi v vojno," je povedal svetovalec ukrajinske vlade in minister za notranje zadeve Anton Geraščenko.

Lukašenko je pred tem dovolil Moskvi, da uporabi belorusko ozemlje za pošiljanje več deset tisoč ruskih vojakov v Ukrajino in za vzletanje ruskih vojaških letal iz beloruskih zračnih baz. Vendar se Belorusija še ni neposredno pridružila vojni in beloruski vojaki niso vstopili v Ukrajino. Lukašenko je večkrat subtilno kritiziral rusko invazijo na Ukrajino in dejal, da konflikt "predolgo traja".

Da je Belorusija ruska "zaveznica številka ena" in da so namigovanja, da želi Moskva prepričati Minsk, da se pridruži vojni, "neumne in neutemeljene izmišljotine", pa je danes v pogovoru za ruske režimske tiskovne agencije dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

15.48 Dedek Mraz se bo letos v Rusiji izognil regijam blizu Ukrajine

Dedek Mraz se bo na svoji letošnji turneji po Rusiji izognil ruskim regijam blizu meje z Ukrajino ter ukrajinskim regijam Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson, ki si jih je Rusija enostransko priključila septembra, je razvidno iz voznega reda dobrega moža, ki so ga danes objavile ruske železnice. Na svoji poti bo izpustil tudi polotok Krim.

Skladno z voznim redom bo imel dedek Mraz več kot 70 postankov med pristaniškim mestom Vladivostok na skrajnem vzhodu in Sankt Peterburgom na skrajnem zahodu države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na urniku za postanek med drugim niso predvidene regije Krasnodar, Rostov na Donu, Belgorod, Kursk in Brjansk, ki ležijo na meji z Ukrajino. Vanj prav tako niso bili vključeni niti polotok Krim niti regije Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson.

Vlak dedka Mraza je turistični projekt, ki so ga ruske železnice lani začele izvajati v sodelovanju z regijo Vologda na severu države. Po legendi namreč v Rusiji dedek Mraz ne živi na severnem tečaju, temveč v bližini mesta Veliki Ustjug v vologdski regiji.

Zaradi vojne v Ukrajini so številna ruska mesta zmanjšala število zimskih praznovanj. Vendar pa mestne in regionalne uprave po vsej državi ohranjajo novoletna praznovanja vsaj v manjšem obsegu, da bi ohranile navidezno normalnost, še navaja dpa.

13.08 Iz Kijeva v Evropo: "Samo tako lahko hitro končamo vojno"

"Evropskim partnerjem sporočamo. Ukrajina se nikoli ne bo predala in izpolnila zahtev Rusije," je danes na družbenem omrežju Twitter voditeljem članic Evropske unije sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Po njegovih besedah je edina možnost za hitro končanje vojne dobava artilerije in tankov Ukrajini.  

Medtem iz severovzhodnega dela Ukrajine prihajajo opozorila o zračnih napadih. Sirene so se pred dobre pol ure oglasile tudi v Kijevu, poroča The Guardian.

11.10 V Avstriji razkrili domnevnega ruskega vohuna

Avstrijske oblasti so danes sporočile, da so razkrile domnevnega ruskega vohuna. Gre za 39-letnega grškega državljana ruskega rodu, ki je osumljen, da je več let vohunil za rusko vojaško obveščevalno službo (GRU) v škodo Avstrije.

Več v članku V Avstriji razkrili domnevnega ruskega vohuna.

Avstrija zastava avstrijska zastava
Novice V Avstriji razkrili domnevnega ruskega vohuna

10.12 Putin na obisk v Belorusijo

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi danes obiskal Belorusijo, poroča Reuters. Tesno zaveznico bo Putin obiskal prvič po letu 2019, cilj pogovorov z beloruskim diktatorjem Aleksandrom Lukašenkom pa naj bi bila nova ofenziva proti Ukrajini. "Menimo, da bo cilj pogovorov vključitev beloruske vojske v invazijo Ukrajine. Rusija si želi pomoč Belorusije predvsem v operacijah na terenu, torej vključitev beloruske pehote," so po poročanju Reutersa Putinov obisk komentirali v Kijevu. 

Lukašenko je sicer od začetka vojne v Ukrajini večkrat dejal, da beloruskih vojakov ne namerava poslati v južno sosedo.

Ukrajina je sicer že pretekli teden napovedala novo ofenzivo Rusije v začetku prihodnjega leta. Moskva naj bi na vzhod Ukrajine poslala 200 tisoč mobiliziranih vojakov. V Kijevu pa so tudi opozorili, da obstaja velika verjetnost, da bo ruska vojska istočasno napadla Ukrajino iz Belorusije.

Belorusija, ki meji tudi na tri članice EU (Poljska, Litva in Latvija), s svojo vojsko še ni sodelovala pri ruski invaziji Ukrajine. 

9.50 Rusko-beloruski bataljon bo kmalu usposobljen

Oktobra je v Belorusijo prispelo devet tisoč ruskih vojakov, ki bodo skupaj z beloruskimi sestavljali novo regionalno vojaško divizijo, katere namen je obramba ruskih meja. Ali je nova vojaška enota že usposobljena, bodo pokazale vojaške vaje, ki jih je danes po poročanju Interfaxa napovedalo rusko obrambno ministrstvo. Kdaj točno bodo vaje potekale, še ni znano.

9.40 Ukrajina: Sestrelili smo večino ruskih dronov

Ukrajinsko poveljstvo zračnih sil je danes sporočilo, da je protizračna obramba sestrelila 30 od skupno 35 ruskih dronov, s katerimi je okupator danes napadel tudi Kijev. Droni so bili iranske izdelave.

7.55 Britanci: V klanje pošiljajo mobilizirane zapornike

Ruska najemniška vojska podjetja Wagner je v zadnjih mesecih začela uporabljati novo taktiko na bojišču, ki temelji na mobiliziranih zapornikih, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo. Kot so zapisali Britanci, Wagner na prve bojne linije pošilja neizurjene zapornike, ki navodila dobivajo prek pametnih telefonov in tabličnih računalnikov.

Medtem ko se zaporniki spopadajo z ukrajinskimi branilci, pa se Wagnerjevi poveljniki skrivajo na varnem in prek pametnih naprav upravljajo čete na bojišču. Če se zaporniki odločijo, da nočejo več sodelovati v bojih, in dezertirajo, jih čaka usmrtitev. Britanci tudi trdijo, da Wagner za premike čet uporablja satelitske posnetke zasebnih zahodnih podjetij, ne ruske vojske.

7.17 Kijev znova tarča napadov z droni

Kijev je bil danes zgodaj zjutraj znova tarča napadov z droni, so sporočile oblasti v ukrajinski prestolnici in prebivalce pozvale, naj upoštevajo opozorila pred zračnimi napadi.

"Sovražnik napada prestolnico," je prek Telegrama sporočila mestna uprava. V zračnem prostoru nad mestom so po lastnih navedbah že sestrelili devet brezpilotnih letal. Kot so navedli, gre za drone tipa šahed, ki jih izdeluje Iran in so prestolnico obstreljevali že v zadnjih tednih.

Kijevski župan Vitalij Kličko je potrdil, da so v mestu odjeknile eksplozije. Slišati naj bi jih bilo v okrožjih Solomjanski in Ševčenkivski, več podrobnosti pa je napovedal za pozneje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina je od začetka ruske invazije na državo pred desetimi meseci redno tarča smrtonosnih zračnih napadov. Po nizu nazadovanj na bojišču in izgubi ozemlja je Moskva tovrstne napade še okrepila, usmerjeni pa so zlasti na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Ob vse nižjih temperaturah napadi z raketami in droni krnijo oskrbo z elektriko, mesta pa pogosto ostanejo tudi brez oskrbe z vodo in ogrevanja.

Po obsežnih napadih pretekli petek, v okviru katerih so ruske sile izstrelile okrog 70 raket, je bil električni operater v državi med popravljanjem omrežja primoran v nujne izklope elektrike.

Kot je v nedeljo zvečer v svojem rednem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so do zdaj obnovili oskrbo z elektriko za devet milijonov ljudi.

7.00 Kijev nad Kissingerja: Še vedno ničesar ne razume

Nekdanji ameriški zunanji minister Henry Kissinger je v včeraj objavljeni kolumni za The Spectator pozval Zahod k miru z Rusijo. Kissinger, ki se je sicer oklical za velikega podpornika Ukrajine v boju proti ruskim okupatorjem, je opozoril na zgodovinsko vlogo Moskve. "Rusija je bila del svetovnega ravnovesja pol tisočletja. Kljub vojaškim neuspehom ima Rusija še vedno globalen vpliv in jedrski arzenal," je opozoril Kissinger, ki je v preteklosti že večkrat dejal, da mora Rusija obdržati Krim, ki si ga je priključila leta 2014.

Kijev se je takoj odzval na Kissingerjeve pozive k miru. "Kissinger še vedno ne razume ničesar, ne narave te vojne ne sprememb za svetovni red, ki jih je ruska invazija povzročila," je po poročanju Al Jazeere dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Ta je tudi spet poudaril uradno stališče Kijeva, da mir z Rusijo ni mogoč, dokler zadnji ruski vojak ne zapusti Ukrajine.

Novice Rusija: Minister Šojgu je obiskal vojake na fronti
Ukrajina- Doneck
Novice "Najhujši spopadi šele prihajajo." Ukrajinci pričakujejo vdor Rusov s severa.
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski in ukrajinski narod prejemnika nagrade Karla Velikega za leto 2023
Ne spreglejte