Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2022,
20.06

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

3

Natisni članek

Ukrajinci nagrada Volodimir Zelenski Ukrajina

Petek, 16. 12. 2022, 20.06

1 leto, 4 mesece

Zelenski in ukrajinski narod prejemnika nagrade Karla Velikega za leto 2023

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

3

Volodimir Zelenski | "Ukrajinci pod vodstvom Zelenskega niso branili le suverenosti svoje države in življenja njenih državljanov, ampak tudi Evropo in evropske vrednote," je še zapisano v utemeljitvi nagrade. | Foto Reuters

"Ukrajinci pod vodstvom Zelenskega niso branili le suverenosti svoje države in življenja njenih državljanov, ampak tudi Evropo in evropske vrednote," je še zapisano v utemeljitvi nagrade.

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo skupaj z ukrajinskim narodom prejel nagrado Karla Velikega za zasluge za Evropo v letu 2023, sta danes po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočila vodstvo sklada Mednarodne nagrade Karla Velikega in nemško mesto Aachen, kjer bo potekala tudi podelitev nagrade.

"Izbor prejemnikov nagrade Karla Velikega za leto 2023 je dejanje solidarnosti z Ukrajino," je pojasnil predsednik odbora za podelitev nagrade Jürgen Linden. Odločitev je bila soglasna in "v trenutnih evropskih razmerah nismo videli druge možnosti", je dodal.

"Ukrajinci pod vodstvom Zelenskega niso branili le suverenosti svoje države in življenja njenih državljanov, ampak tudi Evropo in evropske vrednote," je še zapisano v utemeljitvi nagrade, ki jo podeljujejo v nemškem mestu Aachen, kjer je bil Karel Veliki leta 800 okronan.

Ukrajina in njeni ljudje si zaslužijo spodbudo 

Odbor poudarja, da je Ukrajina del Evrope, njeni ljudje in vladni predstavniki pa "si zaslužijo spodbudo, da hitro začnejo pristopna pogajanja z EU". Zapisali so še, da je Zelenski "izvrsten diplomat, motivator in – če to po njegovem mnenju zahtevajo razmere – tudi zelo artikuliran kritik".

Priznanje je opremljeno z medaljo in certifikatom, denarne nagrade pa ne vključuje. Nagrado Karla Velikega podeljujejo od leta 1950 za posebne zasluge pri evropskem zedinjenju. Lani so nagrado prejele voditeljice beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, Marija Kolesnikova in Veronika Zepkalo.

Tadej POgačar ciklokros
Sportal Na obzorju težave za Pogačarja? ZAE grozijo sankcije.
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski in ukrajinski narod prejemnika pomembne nagrade
Novice Načelnik poljske policije odprl darilo iz Ukrajine in pristal v bolnišnici
Ne spreglejte