Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2022,
7.33

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

141

Natisni članek

vojni zločini invazija Rusija Ukrajina

Petek, 16. 12. 2022, 7.33

1 leto, 4 mesece

Zelenski in ukrajinski narod prejemnika pomembne nagrade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

141

Volodimir Zelenski | Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo skupaj z ukrajinskim narodom prejel nagrado Karla Velikega za zasluge za Evropo v letu 2023. | Foto YouTube

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo skupaj z ukrajinskim narodom prejel nagrado Karla Velikega za zasluge za Evropo v letu 2023.

Foto: YouTube

296. dan vojne v Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo skupaj z ukrajinskim narodom prejel nagrado Karla Velikega za zasluge za Evropo v letu 2023, sta danes po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočila vodstvo sklada Mednarodna nagrada Karla Velikega in nemško mesto Aachen, kjer bo potekala tudi podelitev nagrade.

Poudarki dneva:

20.12 
Zelenski in ukrajinski narod prejemnika nagrade Karla Velikega za leto 2023
18.55 EU in Nato obsojata nove ruske napade na Ukrajino
17.04 Eksplozivni paket prejel tudi pomemben član skupine Wagner, pristal je na intenzivni negi
14.11 Rusi zjutraj zadeli devet elektrarn
14.09 Ukrajina: Rusi so danes prvič uporabili strateški bombnik
10.25 Vitalij Kličko: Eksplozije v Kijevu
7.20 Rusi izvajajo množične zračne napade
7.00 Rusi načrtujejo veliko ofenzivo
6.00 Ruska psihološka vojna: podvojili bomo teste interkontinentalnih raket

20.12 Zelenski in ukrajinski narod prejemnika nagrade Karla Velikega za leto 2023

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo skupaj z ukrajinskim narodom prejel nagrado Karla Velikega za zasluge za Evropo v letu 2023, sta danes po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočila vodstvo sklada Mednarodna nagrada Karla Velikega in nemško mesto Aachen, kjer bo potekala tudi podelitev nagrade.

Več preberite tukaj: 

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski in ukrajinski narod prejemnika nagrade Karla Velikega za leto 2023

18.55 EU in Nato obsojata nove ruske napade na Ukrajino

Tako Evropska unija kot zveza Nato sta danes obsodili nove ruske napade na Ukrajino in trpljenje, ki ga povzročajo ljudem. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je menil, da tovrstna bombardiranja predstavljajo vojni zločin, generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je prepričan, da bo ta ruska strategija propadla.

Rusija je danes nad Ukrajino izstrelila več deset raket, katerih tarča je bila energetska infrastruktura v državi. Med drugim je bil danes huje prizadet Kijev, od koder tako kot tudi iz drugih mest poročajo o izpadih elektrike in motnjah v oskrbi z vodo.

Gre za še en primer terorja Kremlja, ki že sicer dnevno napada civiliste in civilno infrastrukturo, je v izjavi menil Borrell. "Ti kruti, nečloveški napadi želijo povečati človeško trpljenje in ukrajinskim ljudem, pa tudi bolnišnicam, nujnim službam in drugim kritičnim storitvam odvzeti oskrbo z elektriko, ogrevanje in vodo," je dodal.

Prepričan je, da tovrstno bombardiranje predstavlja vojni zločin in je barbarsko, vsi odgovorni pa bodo zanj odgovarjali. Ponovil je neomajno podporo EU Ukrajini, ki da ji bo ob strani stala, dokler bo treba.

Napade je obsodil tudi prvi mož Nata Jens Stoltenberg. Ruski predsednik Vladimir Putin skuša po Stoltenbergovih besedah zimo uporabiti kot orožje in zlomiti Ukrajince, da bi načel njihovo podporo samoobrambi. A prepričan je, da bo tovrstna Putinova strategija propadla.

"Zgodovina nas uči, da takšni brutalni napadi na civiliste ne oslabijo volje do upora," je dejal v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa in menil, da v resnici ravno nasprotno služijo okrepitvi odločenosti za nadaljnji boj.

Kot je sicer posvaril, kljub nekaterim porazom nič ne kaže na to, da bi se Putin odrekel cilju nadzora nad Ukrajino. "Ne smemo podcenjevati Rusije. Rusija se pripravlja na dolgo vojno," je dejal v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP.

Tudi on je obljubil nadaljnjo podporo Nata. Ukrajini morajo zaveznice še naprej zagotavljati vojaško pomoč, "da bo predsednik Putin razumel, da ne more zmagati na bojišču, temveč se mora usesti za mizo in s poštenimi nameni pogajati", je dejal Stoltenberg.

17.04 Eksplozivni paket prejel tudi pomemben član skupine Wagner, pristal je na intenzivni negi

Dmitri Siti, eden od najpomembnejših članov razvpite ruske skupine Wagner, je resno poškodovan, potem ko je odprl eksplozivni paket. Siti je po napadu na intenzivni negi, poroča TASS.

Ruska tiskovna agencija TASS je še poročala, da je imel pretres možganov in je izgubil veliko krvi, a da njegovo življenje ni ogroženo. Predstavniki ruskega veleposlaništva v Srednjeafriški republiki, kjer se je zgodil napad, so za TASS povedali, da se je Siti poškodoval, ko je prejel paket, naslovljen nanj.

Varnost na veleposlaništvu so po incidentu okrepili. Jevgenij Prigožin, ustanovitelj Wagnerja, je za napad okrivil Francijo, a se francosko zunanje ministrstvo ni odzvalo. "Preden je izgubil zavest, je Dmitriju Sitiju uspelo reči: 'Videl sem sporočilo. To je za vas od vseh Francozov. Rusi bodo zapustili Afriko,'" je dejal Prigožin.

"Na ministrstvo za zunanje zadeve Rusije sem že vložil zahtevo za sprožitev postopka za razglasitev Francije za državo pokroviteljico terorizma, pa tudi za temeljito preiskavo terorističnih metod Francije in njenih zahodnih zaveznikov, ZDA in drugih," je še dejal.

14.11 Rusi zjutraj zadeli devet elektrarn

Ukrajinski minister za energijo Herman Halušenko je sporočil, da so ruske rakete v jutranjem množičnem napadu zadele devet ukrajinskih elektrarn. Dodal je, da ekipe inženirjev še vedno ocenjujejo obseg škode.

Ukrajinska državna energetska družba Ukrenergo je sporočila, da je posledično več kot polovica porabnikov v Ukrajini ostala brez elektrike. "Množični raketni napadi po Ukrajini so povzročili izgubo več kot polovice zmogljivosti elektroenergetskega sistema," so sporočili iz Ukrenerga.

Tudi mesti Harkov in Poltava sta še vedno brez elektrike. Izredni izpadi elektrike so napovedani po vsej državi. 

14.09 Ukrajina: Rusi so danes prvič uporabili strateški bombnik

Jurij Ihnat, tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil, je danes na novinarski konferenci poročal o podrobnostih jutranjega silovitega ruskega raketnega napada na Ukrajino. Povedal je, da so ruske sile na tarče po Ukrajini izstrelile 60 raket. 

Navedel je, da so bile rakete izstreljene iz strateškega bombnika tu-95 ter da je šlo za raketi kh-555 in kh-101. V napadu je sodelovala tudi ruska črnomorska flota z izstrelitvijo raket kalibr, v napadu pa so bile izstreljene tudi rakete S-300 in X-22, in sicer iz bombnikov tu-22M3, je pojasnil. 

Na nebu so opazili tudi ruska letala tipa mig-31K, je dejal Ihnat in dodal, da so okupatorji prvič uporabili strateške bombnike. "Poleg tega smo zaznali izstrelitve s severa Kaspijskega morja," je dodal Ihnat.

10.25 Vitalij Kličko: Eksplozije v Kijevu

Ruske sile so danes z raketami in droni napadle več ciljev po celotnem ozemlju Ukrajine. Po prvih poročilih je ruska vojska spet napadla energetsko infrastrukturo po državi. O eksplozijah med drugim poročajo iz mest Kijev, Harkov in Krivi Rog, novi napadi na ukrajinsko kritično infrastrukturo pa so prekinili dobavo elektrike in vode številnim prebivalcem, poročajo tuje agencije.

Župan prestolnice Vitalij Kličko je sporočil, da je bilo eksplozije slišati v več delih mesta, prebivalce pa pozval, naj ne zapuščajo zaklonišč. Kot je zapisal na Telegramu, se mesto sooča s težavami pri dobavi vode, odgovorni pa so ustavili podzemno železnico, da bi se tja lahko zatekli civilisti.

Po najnovejših podatkih sta v napadu na stanovanjski objekt v mestu Krivi Rog umrli dve osebi, je sporočil guverner Dnipropetrovska Valentin Rezničenko. Kot poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform, pa je guverner regije Mikolajiv Vitalij Kim zapisal, da so napadalci nad Ukrajino izstrelili do 60 raket.

Številni prebivalci Harkova na severovzhodu države so brez elektrike. Z izpadi elektrike se po novem valu napadov soočajo tudi v regijah Sumi in mestih Poltava in Kremenčuk, poroča BBC. O civilnih žrtvah danes poročajo tudi predstavniki separatistov v regiji Lugansk, kjer naj bi v ukrajinskem obstreljevanju naselja Lantrativka umrlo osem civilistov, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Po navedbah generalštaba ukrajinske vojske so medtem njihove sile v zadnjih 24 urah odbile napade v bližini 22 naselij v regijah Doneck in Lugansk.

Kljub zmanjšani intenzivnosti bojev vzdolž frontne črte je ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov za britanski časnik Guardian izrazil prepričanje, da v Moskvi načrtujejo novo ofenzivo po novem letu. Reznikov je ob tem izpostavil mobilizacijo 300.000 ruskih mož, za katere pravi, da bodo uporabljeni v novi ofenzivi, do katere bo po njegovem prepričanju prišlo februarja, danes poroča Guardian.

7.20 Rusi izvajajo množične zračne napade

Ob 7. uri in 20 minut so ukrajinske oblasti prek vseh kanalov začele opozarjati prebivalstvo na zračne napade ruske vojske. Po do zdaj znanih podatkih so alarmi zazvonili v večini ukrajinskih regij in v večjih mestih, v zaklonišča so se odpravili tudi v Kijevu.

7.00 Rusi načrtujejo veliko ofenzivo

Kljub porazom v zadnjih mesecih Rusija načrtuje začetek velike protiofenzive februarja 2023, so po poročanju The Guardiana zatrdili v Kijevu. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je v izjavi za medije dejal, da začetek napadov pričakujejo februarja 2023, ko naj bi Rusi usposobili drugo polovico od 300 tisoč mobiliziranih vojakov.

Ta teden je sicer The Economist poročal, da bodo Rusi na krilih mobiliziranih vojakov najverjetneje izvedli protiofenzivo v Ukrajini že januarja prihodnje leto.

Ruska vojska naj bi imela tri potencialne tarče za protiofenzivo. Ukrajina pričakuje predvsem napade v Donbasu, nekateri visoki predstavniki ukrajinske vojske pa so v zadnjih dneh omenjali tudi nov neposredni napad na Kijev in invazijo iz Belorusije na Zahod Ukrajine.

6.00 Ruska psihološka vojna: podvojili bomo teste interkontinentalnih raket

Rusija bo prihodnje leto podvojila teste uporabe interkontinentalnih raket, tudi tistih, ki lahko nosijo jedrske konice, je za ruski medij Krasnaja zvezda dejal poveljnik ruskih raketnih sil Sergej Karakajev.

Leta 2011 so ZDA in Rusija sicer podpisale dogovor o zmanjšanju števila interkontinentalnih raket na 700.

Novice Načelnik poljske policije odprl darilo iz Ukrajine in pristal v bolnišnici
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski voditelje EU prosil za makrofinančno pomoč in zaostritev sankcij proti Rusiji
Volodomir Zelenski
Sportal Zelenski za trajno prepoved: Tudi bela ali nevtralna zastava ni dopustna za ruske športnike
Ne spreglejte