Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2022,
15.24

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

6

Natisni članek

sankcije finančna pomoč vojna Rusija Ukrajina Volodimir Zelenski

Četrtek, 15. 12. 2022, 15.24

1 leto, 4 mesece

Zelenski voditelje EU prosil za makrofinančno pomoč in zaostritev sankcij proti Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

6

Volodimir Zelenski | Zelenski je ocenil, da je napočil čas za nov korak v približevanju Ukrajine Evropski uniji, oceno izvajanja priporočil Evropske komisije. | Foto Reuters

Zelenski je ocenil, da je napočil čas za nov korak v približevanju Ukrajine Evropski uniji, oceno izvajanja priporočil Evropske komisije.

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes prosil voditelje držav članic EU, naj Kijevu namenijo novo makrofinančno podporo in zaostrijo sankcije proti Moskvi zaradi ruske invazije v Ukrajini. V nagovoru na vrhu EU prek videopovezave je poudaril, da sta tudi makrofinančna podpora Ukrajini in krepitev sankcij orožji za obrambo svobode.

Spomnil je, da bo 23. decembra minilo pol leta, odkar je Ukrajina dobila status kandidatke za članstvo v EU. Ob tem je opozoril, da bo prihodnjih šest mesecev vojne v Ukrajini v več pogledih odločilnih in da bodo nujni še večji napori kot doslej.

Kot prvi izziv za prihodnje polletno obdobje je Zelenski izpostavil, da je treba premagati "ruski energetski terorizem v vseh njegovih oblikah". Pozdravil je idejo cenovne kapice za ruske energente in se zavzel za uvedbo tega instrumenta – tako za plin kot tudi za nafto in naftne derivate. S tem bi po njegovem prepričanju onemogočili Rusiji, da financira vojno na račun svetovnega trga.

"Rusija želi zlomiti vašo varnost z uničenjem naše infrastrukture," je ukrajinski predsednik ponazoril drugi izziv. Evropske voditelje je zato pozval, naj še naprej delajo vse, kar je v njihovi moči, za ohranjanje dobave energije Ukrajini. Ta po njegovih besedah še zlasti potrebuje podporo pri nakupu plina, s katerim bi nadomestili izpad energije zaradi ruskih napadov na ukrajinsko infrastrukturo. Gre za približno dve milijardi kubičnih metrov plina.

Vojaška podpora ne sme biti manjša kot v zadnjih šestih mesecih 

Zavzel se je tudi za nadaljevanje vojaške podpore, ki – kot je dejal – ne sme biti manjša kot v zadnjih šestih mesecih. "To je ključnega pomena za zaščito ukrajinske svobode in ideje Evrope," je izpostavil. Dejal je še, da Ukrajina potrebuje več sodobnega orožja, tako zračno in protiraketno obrambo kot tanke. "S tem bi neposredno rešili milijone življenj," je dejal ukrajinski predsednik.

Zelenski je ob tem pozval še k diplomatskim prizadevanjem za mir. EU to po njegovem lahko stori s podporo t. i. formuli za mir, ki jo za rešitev konflikta predlaga ukrajinska stran. Podprli naj bi jo na vrhu, ki ga bo Kijev po napovedih predsednika Zelenskega organiziral v bližnji prihodnosti.

Napočil je čas za nov korak v približevanju Ukrajine Evropski uniji 

Ocenil je tudi, da je napočil čas za nov korak v približevanju Ukrajine Evropski uniji, oceno izvajanja priporočil Evropske komisije. Evropske voditelje je zato prosil, naj pospešijo proces približevanja, da bo lahko Ukrajina začela pogajanja o članstvu v Uniji.

Predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela pa je Zelenski pozval, naj zagotovi, da boj za mir v Ukrajini in celotni Evropi ne bo odvisen od nesoglasij in nesporazumov med državami članicami. "Paket makrofinančne pomoči Ukrajini in deveti sveženj sankcij EU proti Rusiji sta tudi orožji za obrambo svobode. To je naša zaščita. Prosim, razumite to," je pozval in namignil na poskuse blokade pomoči in sankcij nekaterih članic.

Volodomir Zelenski
Sportal Zelenski za trajno prepoved: Tudi bela ali nevtralna zastava ni dopustna za ruske športnike
Novice EU sprejela deveti sveženj sankcij proti Rusiji
Novice Neslana šala ruskega politika: Deček iz Kijeva si za božič želi raketo. Dobil jo bo! #video
Ne spreglejte