Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2019,
7.29

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Evropska komisija evropski komisarji Janez Lenarčič Ursula von der Leyen

Ponedeljek, 26. 8. 2019, 7.29

4 leta, 8 mesecev

Rok se izteka: von der Leynova od držav EU pričakuje imena kandidatov za komisarje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Ursula von der Leyen | Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen si želi spolno uravnotežene komisarske ekipe. | Foto Reuters

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen si želi spolno uravnotežene komisarske ekipe.

Foto: Reuters

Z današnjim dnem se bo iztekel neuradni rok, ki ga je EU postavila državam članicam, da predlagajo svoje kandidate za člane Evropske komisije pod vodstvom nove predsednice komisije Ursule von der Leyen. Brez kandidatov sta za zdaj le še Francija in Italija. Slovenija je za komisarja predlagala veleposlanika pri EU Janeza Lenarčiča.

Nekdanja nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen bo vodila ekipo 26 komisarjev, saj Velika Britanija napoveduje, da bo EU zapustila 31. oktobra, torej dan pred tem, ko bo nova komisija začela svoj mandat. V Londonu svojega kandidata za komisarja zato ne bodo predlagali.

Janez Lenarčič
Novice Lenarčič opravil spoznavni pogovor z novo predsednico Evropske komisije

Francija in Italija za zdaj brez komisarskega kandidata

Svoje kandidate oziroma kandidatke je za zdaj predlagalo 24 držav. Med kandidati je 13 moških in devet žensk. Romunija in Portugalska sta upoštevali poziv novoizvoljene predsednice komisije, naj države članice predlagajo moškega in žensko, da bi dosegli spolno uravnoteženo komisijo. To bi lahko von der Leynovi še uspelo.

Komisarska kandidata morata izbrati le še Francija in Italija. Francoski predsednik Emmanuel Macron naj bi čakal na to, kateri položaj bo na voljo, in nato predlagal ustreznega kandidata. Med mogočimi imeni se omenjajo nekdanja evropska poslanka Sylvie Goulard, pogajalec EU za brexit Michel Barnier in nekdanji francoski premier Jean-Pierre Raffarin.

Kandidat za novega evropskega komisarja iz Slovenija je Janez Lenarčič. | Foto: STA , Kandidat za novega evropskega komisarja iz Slovenija je Janez Lenarčič. Foto: STA ,

Največja uganka pa ostaja Italija, ki se je znašla v globoki vladni krizi. Premier Giuseppe Conte je odstopil, trenutno pa potekajo pogovori med levosredinsko Demokratsko stranko in populističnim Gibanjem pet zvezd o oblikovanju nove koalicije. O komisarskem kandidatu se vladi pred razpadom ni uspelo dogovoriti.

Ursula von der Leyen
Novice Kdo naj bi poleg Lenarčiča sedel v ekipi Von der Leynove

Von der Leynova bi nekatere kandidate še pred zaslišanji lahko zavrnila

Pri von der Leynovi napovedujejo, da želi pred porazdelitvijo resorjev poznati imena in kompetence vseh kandidatov. "Imenovani kandidati še niso nujno tudi novi komisarji," so ob tem opozorili pri novi predsednici komisije. Tako bi von der Leynova lahko nekatere kandidate še pred zaslišanji v parlamentu zavrnila. Sodelavci predsednice bodoče komisije priznavajo, da bo sestavljanje ekipe kompleksna in občutljiva naloga, saj imajo države velike ambicije, veliko pa jih zahteva prestižne ekonomske resorje.

Slovenski kandidat Lenarčič je med resorji, ki so po njegovem mnenju zanimivi tudi za Slovenijo, že večkrat omenil okolje, digitalizacijo, raziskave, regionalno politiko, širitev in zunanjo trgovino. Razporeditvi resorjev sledijo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta, ki bodo predvidoma od 30. septembra do 8. oktobra. Katerega kandidata bo zaslišal kateri odbor, bodo predsedniki odborov predvidoma določili na srečanju 12. septembra. Do takrat bi torej morala biti znana vsa imena kandidatov.

Evropski parlament naj bi o celotni novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju, ki bo od 21. do 24. oktobra. Na glasovanju ne more zavrniti posameznega kandidata, ampak le celotno ekipo.

Janez Lenarčič
Novice Vlada uradno potrdila Lenarčiča. Janša: Ne zdi se mi format za komisarja.
Ne spreglejte