SiolNET. Novice Slovenija
2,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada uradno potrdila Lenarčiča. Janša: Ne zdi se mi format za komisarja.

2,03

termometer

Janez Lenarčič |  | Foto: STA
Foto: STA

Vlada je na dopisni seji danes uradno potrdila kandidaturo slovenskega veleposlanika pri EU Janeza Lenarčiča za evropskega komisarja iz Slovenije, potem ko se je seznanila s pozitivnim mnenjem odbora DZ za zadeve Evropske unije glede njegove kandidature. V Bruselj je nato že poslala predlog za njegovo imenovanje.

Vlada je uradno kandidaturo Lenarčiča za slovenskega člana Evropske komisije danes že posredovala v Bruselj, predvidoma pa bo tja prispela v ponedeljek, so za STA potrdili pri vladi.

Parlamentarni odbor za zadeve EU je v četrtek podprl kandidaturo Lenarčiča za evropskega komisarja. Za sedanjega veleposlanika Slovenije pri EU je glasovalo osem članov odbora, dva sta bila proti. Odbor je sprejeto mnenje posredoval vladi, ki se je danes na dopisni seji seznanila z njim ter sklenila, da Lenarčiča tudi uradno predlaga za slovenskega člana Evropske komisije, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Lenarčič je v četrtek izid glasovanja označil za solidno popotnico za njegovo nadaljnjo pot, premier Marjan Šarec pa kot dobrega za Slovenijo.

Zdaj na vrsti von der Leyen

To je bila sicer prva predstavitev kandidata za člana Evropske komisije v slovenskem parlamentu doslej. Zaslišanje namreč predvideva sprememba zakonodaje iz leta 2015.

Janez Lenarčič Novice Lenarčič dobil podporo parlamentarnega odbora #video

Lenarčič je na predstavitvi med drugim napovedal, da bo, če bo postal komisar, nenehno opozarjal na temeljno poslanstvo Evropske komisije, da skrbi za spoštovanje prava unije, se zavzemal za enakopravno obravnavo evropskih državljanov, za enakopravno obravnavo vseh držav članic, ter za dosledno spoštovanje prava EU, za utrjevanje vladavine prava in vseh vrednot, ki jih ta ščiti.

Sedanji veleposlanik pri EU je po navedbah vlade izkušen nestrankarski kandidat z dolgoletnimi vrhunskimi referencami s področja mednarodnih in evropskih zadev, ki izpolnjuje vsa zahtevana merila. Podobno je svojo odločitev zanj opredelil tudi premier Šarec.

Če bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen Lenarčiča sprejela v svojo ekipo, bo moral konec septembra ali v začetku oktobra prestati še zaslišanje v Evropskem parlamentu.

Janša o Lenarčiču: Ne zdi se mi format za komisarja

Janez Janša | Foto: STA Foto: STA Prvak SDS Janez Janša je v pogovoru za Radio Ognjišče komentiral izbiro Lenarčiča za kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije. Ponovil, je, da ni "format za komisarja" in ocenil, da je premier Šarec iskal človeka, ki ne bo okrepil katere od koalicijskih partneric, hkrati pa mu ne bo konkurenca na domačem političnem parketu.

Janša je v pogovoru, ki je nastal ob robu tradicionalnega tabora stranke na Bovškem, ponovil stališče, da bi Slovenija Lenarčiča, ki ga je vlada danes tudi formalno predlagala v Bruselj, kot operativca bolj potrebovala doma v času prihajajočega predsedovanja svetu EU. "Da bi bil format za komisarja, člana komisije, kjer je veliko izzivov, se mi pa zdi, da ni. Mogoče bomo pozitivno presenečeni, se pa bojim, da ne bomo," je dejal in ponovil, da je njegova kandidatura "logična poteza neambicioznosti slovenske politike doma in navzven".

"Iskalo se je nekoga, ki obvlada tehniko, nima pa svojih idej in konceptov. /.../ Mislim, da je Marjan Šarec iskal nekoga, ki ne bo okrepil katerega od koalicijskih partnerjev in hkrati nekoga, ki potem, ko bo postal popularen - po pravilih specifičnega merjenja javnega mnenja v Sloveniji komisarji namreč postanejo popularni - ne bi prišel nazaj in ga ogrozil, ko se bo čez nekaj let ali čez kako leto iskal nov obraz za prihodnje državnozborske volitve," je ocenil Janša.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin