Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2019,
7.35

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

11

Natisni članek

Janez Lenarčič vlada Slovenija

Četrtek, 25. 7. 2019, 7.35

4 leta, 9 mesecev

Lenarčič dobil podporo parlamentarnega odbora #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

11

Parlamentarni odbor za zadeve Evropske unije (OEU) je podprl kandidaturo Janeza Lenarčiča za prihodnjega evropskega komisarja iz Slovenije. Za zdajšnjega veleposlanika pri EU je glasovalo osem članov odbora, dva sta bila proti, je sporočil predsednik odbora Igor Peček. Lenarčič je izid glasovanja označil za več kot solidno popotnico za nadaljnjo pot.

Proti sta glasovala Matej Tašner Vatovec (Levica) in Meira Hot (SD), Marko Koprivc iz SD pa se je pritožil nad delovanjem glasovalne naprave, a ker je to storil po izteku glasovanja, odbor ni ponovil glasovanja. Poslanci SDS se niso opredelili.

Odbor bo danes sprejeto mnenje posredoval vladi, ki mora ime kandidata v Bruselj sporočiti do 26. avgusta.

Lenarčič: Izid glasovanja več kot solidna popotnica za mojo nadaljnjo pot

Kandidat za evropskega komisarja Janez Lenarčič je zadovoljen s kakovostjo razprave, podporo in udeležbo na seji parlamentarnega odbora. "Izid glasovanja je več kot solidna popotnica za mojo nadaljnjo pot," je Lenarčič po seji ocenil v izjavi novinarjem.

Zadovoljen je, da je bila danes opravljena precej vsebinska in zelo poglobljena razprava o aktualnih vprašanjih in izzivih, s katerimi se bo soočala nova Evropska komisija. Zadovoljen je tudi z udeležbo na seji odbora, saj za dobro udeležbo tako obdobje, torej čas dopustov, sicer ni najbolj ugodno, je spomnil.

"Zame je bila ta razprava zelo koristna, vesel sem tudi končnega izida," je povedal kandidat za evropskega komisarja in dodal, da z optimizmom gleda na nadaljevanje poti. Spomnil je na naslednje izzive, najprej potrditev s strani predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, jeseni pa ga čaka še zaslišanje pred Evropskim parlamentom.

Lenarčič tudi danes ni želel govoriti o resorju, ki bi ga lahko vodil. "To ni v rokah države članice, to bo predmet pogovorov s predsednico Evropske komisije in njene kombinatorike. Želja je toliko, kot je držav članic. Toliko je tudi resorjev," je spomnil.

"Noben resor ni zanič"

Že večkrat je navedel nekaj resorjev, ki so po njegovem mnenju zanimivi tudi za Slovenijo, in sicer okolje, digitalizacija, raziskave, regionalna politika, širitev, zunanja trgovina. "To so dinamični resorji, pomembni za EU, pomembni z vidika Slovenije," je danes ponovil Lenarčič in še poudaril, da noben resor ni "zanič".

Na vprašanje, ali je Slovenija že dobila signal od predsednice Evropske komisije, da je prav on sprejemljiv kandidat, je odgovoril, da te zgodbe ne bo konec, dokler ne bo znana celotna zasedba. Skoraj polovica držav članic imen svojih kandidatov še ni posredovala, dokler ne bo vseh, pa se predsednica po prepričanju Lenarčiča ne bo opredeljevala do posameznih kandidatov. Na to bo po njegovih ocenah treba počakati do sredine avgusta.

V Bruslju pa se bo oglasil takrat, ko bo Ursula von der Leyen menila, da je primeren čas. "Odzval se bom nemudoma," je zagotovil.

Šarec: Potrditev Lenarčiča dobra odločitev za Slovenijo

Premier Marjan Šarec je danes izrazil zadovoljstvo nad tem, da je parlamentarni Odbor za zadeve Evropske unije podprl kandidaturo Lenarčiča za evropskega komisarja iz Slovenije. "Zagotovo je to dobra popotnica in dobra odločitev za Slovenijo. Srečno," je v prvem odzivu zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Lenarčič je danes napovedal, da se bo, če bo izvoljen, udeleževal sestankov politične skupine Alde. Na vprašanje, ali bo tudi v kvoti komisarjev te politične skupine, pa je odgovoril s pojasnilom, da komisija ni sestavljena po kvotah.

V EU pa seveda potekajo povezovanja ob različnih priložnostih, kot je denimo zasedanje Evropskega sveta. Ob takih priložnostih se sestanejo najvišji predstavniki, torej predsedniki vlad držav, pa tudi komisarji po političnih skupinah, je spomnil.

Zavzemal se bo za spoštovanje prava EU

Lenarčič je v današnji predstavitvi napovedal, da se bo, če bo postal evropski komisar, zavzemal za enakopravno obravnavo evropskih državljanov in vseh držav članic ter za dosledno spoštovanje prava EU, za utrjevanje vladavine prava in vseh vrednot, ki jih to ščiti.

Janez Lenarčič
Novice Lenarčič brez podpore Levice in SD, SDS svojih kart še ne razkriva #video

Orisal je svojo kariero in izrazil prepričanje, da njegovo dozdajšnje delo in rezultati izkazujejo izpolnjevanje vseh treh pogojev za evropskega komisarja, ki so splošna usposobljenost, zavzetost za Evropo in neodvisnost. Verjame tudi, da ima dobro podlago za soočanje z izzivi, ki čakajo novo sestavo Komisije.

O svojem prihodnjem delu bo, kot je dejal, lahko govoril šele, ko bo znana razdelitev resorjev. Je pa članom odbora predstavil izzive, ki bodo pred novo Evropsko komisijo.

"Evropsko gospodarstvo v dobri kondiciji"

Pri tem je izpostavil, da je evropsko gospodarstvo trenutno v dobri kondiciji, množični migracijski tokovi so bolj ali manj zaustavljeni in pod nadzorom. A kažejo se znaki ohlajanja gospodarstva, pojavljajo se napetosti v svetovni trgovini, javni dolg je treba zmanjšati, socialna pravičnost je še nedokončan projekt, EU še ni uspela vzpostaviti učinkovite, humane in solidarnostne migracijske politike, je našteval izzive, s katerimi se bo Evropa v prihodnje morala spopasti.

Janez Lenarčič
Novice Lenarčič: Slovenija si zasluži primeren resor, zelo zanimiva okolje in raziskave

Omenil je tudi, da bo nova sestava Komisije, če ne bo zapletov, delo začela 1. novembra. Dan prej se izteče rok za izstop Združenega kraljestva iz EU. "Če bo Velika Britanija izstopila brez dogovora, se bo morala Komisija že od prvega dne ukvarjati s posledicami neurejenega izstopa," je opozoril. Dodal je, da je proti podaljšanju roka za izstop, razen v primeru utemeljenega razloga, kot je denimo, da bi bila možnost urejenega izstopa že bližje.

"Notranji in zunanji izzivi ne bodo čakali, da se EU notranje uredi," je še opozoril Lenarčič. Omenil je tudi, da bo po odhodu Velike Britanije treba nadomestiti njena vplačila v proračun Unije. Del izpada sredstev zaradi brexita se po njegovem mnenju lahko nadomesti s prerazporeditvijo, del pa bodo morale gotovo z višjimi vplačili pokriti preostale članice.

Navedel je še, da bo prehod v nizkoogljično družbo "terjal orjaške vložke", a ta sredstva so po njegovem potrebna, da cilj dosežemo na socialno vzdržen način. Tudi skupne migracijske politike še ni. Ne bi smeli pozabiti na Zahodni Balkan, ki ga je označil za notranje dvorišče EU.

Janez Lenarčič | Foto: STA , Foto: STA ,

"Pot do tja ne bo lahka"

Poudaril je, da se zaveda pomembnosti in zahtevnosti komisarske funkcije, ne glede na resor, ki bo pripadel članu Evropske komisije iz Slovenije. "Zavedam se tudi dejstva, da pot do tja ne bo lahka, še manj pa izvrševanje funkcije na način, da bo Slovenija lahko s svojim članom Komisije zadovoljna," je poudaril.

Dejal je, da v veliki meri deli vizijo novoizvoljene predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za Evropo.

To je bila prva predstavitev kandidata za člana Evropske komisije v parlamentu. Zaslišanje predvideva sprememba zakonodaje iz leta 2015. Po besedah Lenarčiča to kaže na pomen, ki ga Slovenija pripisuje vlogi nacionalnega parlamenta v zadevah EU. Meni tudi, da je nova ureditev dobra in da bistveno prispeva k približevanju Unije slovenskim državljankam in državljanom.

Predstavitvi je sledila razprava s člani odbora.

Janez Lenarčič
Novice Parlamentarni odbor EU o kandidaturi Lenarčiča prihodnji četrtek
Ne spreglejte